News

Komentari 6

'Neka Silicijska dolina ne ode prema novom barbarizmu...'

'Neka Silicijska dolina ne ode prema novom barbarizmu...'

Ako ljudski tzv. tehnološki napredak postane neprijatelj općeg dobra, to bi moglo dovesti do nesretne regresije na oblik barbarizma koji će diktirati zakon jačeg, kaže papa Franjo

Papa Franjo u petak je upozorio tehnološke gigante iz Silicijske doline da budu oprezni kako tehnološki napredak poput umjetne inteligencije ne bi doveo do novog "oblika barbarizma" gdje zakon jačeg pobjeđuje opće dobro.  

Franjo je o tome govorio na konferenciji u Vatikanu na kojoj su bili izvršni direktori kompanija poput Facebooka, Mozille i Western Digitala, nobelovci, pripadnici Katoličke Crkve koji se bave etičkim pitanjima, regulatori i internetski poduzetnici.

Na trodnevnom skupu koji završava u subotu raspravlja se o tehnološkim pitanjima i njihovim etičkim aspektima.

"Zadivljujući napredak na polju tehnologije, posebno kod onih koji se bave umjetnom inteligencijom, ima sve značajnije implikacije u svim sferama ljudske aktivnosti. Iz tog razloga, otvorene i konkretne rasprave na tu temu sada su potrebne više nego ikad", rekao je Franjo sudionicima.

Papa Franjo je rekao da tehnologija treba "i teoretska i praktična moralna načela".

Upozorio je na opasnosti korištenja umjetne inteligencije.

"Ako ljudski tzv. tehnološki napredak postane neprijatelj općeg dobra, to bi moglo dovesti do nesretne regresije na oblik barbarizma koji će diktirati zakon jačeg", kazao je.

Konferencija se održava u svjetlu rasta kibernetičke špijunaže, govora mržnje na internetu i zlouporabe privatnih podataka. 

To je zadnji u nizu pokušaja Vatikana da ide ukorak s tehnološkim i socijalnim pitanjima kako bi utjecao na pionire budućnosti, bez obzira na njihovu vjeru.

Vatikanski dužnosnici kažu da bi konferencija mogla biti dio materijala koji će poslužiti za mogući papinski dokument o umjetnoj inteligenciji.

 

Najčitaniji članci