Obavijesti

News

Komentari 184

Neki pozitivni bez testa: Kriv je ili broj zaraženih ili postotak

Neki pozitivni bez testa: Kriv je ili broj zaraženih ili postotak

Ako su pribrojeni broju zaraženih, onda nam ne štima postotak pozitivnih u odnosu na broj testiranih ljudi

VIDEO

Korona opet probija granice u Hrvatskoj. U danu smo imali 2848 novozaraženih. Zdravstveni sustav već je sad pod velikim pritiskom, a koliko, najbolje govore svjedočanstva zaraženih, od kojih nekima samo prema simptomima zaključe da su zaraženi novim korona virusom.

- Sve je počelo u noći prije tri dana. Odjednom su me zaboljeli listovi pa cijele noge, kao da sam pretrčala maraton. Onda se bol proširio na cijelo tijelo, uhvatila me drhtavica, temperatura. Neugodno kao i kod jake gripe - priča nam Zagrepčanka kojoj je liječnica opće prakse dijagnosticirala koronu preko telefona.

Ipak ima zemlje za starce: Ako nemaju internet sad imaju broj na koji mogu zvati za testiranje
Ipak ima zemlje za starce: Ako nemaju internet sad imaju broj na koji mogu zvati za testiranje

- Ujutro sam nazvala doktoricu i navela sve simptome, od bolova, temperature, glavobolje, malaksalosti nadalje, i rekla je da tu nema sumnje, da je riječ o koroni te da ostanem kod kuće. Dodala je kako je velik pritisak i redovi na testiranju te da će me odmah zavesti kao pozitivnu i da ne opterećujem sustav testiranjem kad zna da je ovaj virus u pitanju - priča nam Zagrepčanka, koja je pod lijekovima jer od glavobolje, kaže, bez tablete ne može funkcionirati. Poslušala je liječnicu, no na pitanje zna li da pribrajaju li je i bez testiranja u ukupan broj novozaraženih u danu kaže:

- Ne znam. To sam se i ja pitala, ali pretpostavljam da ne jer nisam testirana.

POGLEDAJTE VIDEO: Novi rekordan broj zaraženih 

Pokretanje videa...

KORONAVIRUS 05.11. 00:55

Ovakvi slučajevi otvaraju dvije teze. Jedna je da su oni koji su dobili ovakvu ‘telefonsku dijagnozu COVID-19’ zavedeni među dnevni broj oboljelih pa time ne odgovara omjer testiranih i pozitivnih, a druga je da ovakvi slučajevi nisu zavedeni među pozitivne pa je realno broj pozitivnih svaki dan veći od onog koji objavljuje Nacionalni stožer civilne zaštite. Za komentar oko toga smo zatražili samog ministra zdravstva Vilija Beroša i ostale članove stožera. Međutim, do zaključenja ovog broja, odgovora nije bilo. Zbunjeni su i epidemiolozi.

'Ne mogu oni to više pratiti' 

- Zaista ne znam kako upisuju i vode slučajeve koje liječnici proglase pozitivnima bez testa no inače postoje kategorizacije kod takvih bolesti. Vode se kao potvrđena, vjerojatna i moguća. Liječnici mogu procijeniti da ste pozitivni i bez testa, ali to onda nije potvrđena dijagnoza. Ono što se do sada prakticiralo je da ako u obitelji imamo jedan potvrđeni slučaj, a dio ukućana kasnije razvije simptome, nisu se svi trebali testirati jer su ionako morali biti u izolaciji, a zna se izvor bolesti - pojasnila nam je epidemiologinja iz Zagreba koja također ne zna da li se sv upisuju u brojku novozaraženih ili se ti slučajevi posebno vode.

Osim ovakvih ‘telefonskih dijagnoza’ problem je i s praćenjem kontakta koje epidemiolozi već i ne stignu sve pohvatati pa kontakte moraju hvatati i ljudi koji su zaraženi koronom.

Javljaju da je sustav stabilan, ali na terenu je pravo rasulo...
Javljaju da je sustav stabilan, ali na terenu je pravo rasulo...

- Proveo sam gotovo cijeli dan u autu na putu s čovjekom koji je imao koronu. Kako je kolega inače iz Splita, po povratku kući imao je simptome. Testirao se i bio pozitivan. No tu kreće zanimljiva priča. Kolega iz Splita sam je zvao kontakte. Gospodinu su iz epidemiološke službe rekli da prijavi kontakte koje je imao u Splitu, ali da oni ne zovu ljude po Zagrebu pa neka on to sam napravi. I ništa, uzeo je telefon i zvao ljude okolo - kaže Zagrepčanin pun razumijevanja za probleme s kojima se susreću u zdravstvenom sustavu.

- Što se nas iz Zagreba tiče, čekali smo tri dana da nas netko iz sustava nazove i odrede nam samoizolaciju. Kad smo vidjeli da nitko ne zove, sami smo se javili. Kolega je imao problem jer zaraženog iz Splita cijelo to vrijeme nisu uveli u sustav pa mu nisu na temelju čega imali odrediti samoizolaciju koja mu treba napismeno za otvaranje bolovanja - dodao je.

Zašto Hrvatska još uvijek 'pleše s virusom' koji sve češće ubija?
Zašto Hrvatska još uvijek 'pleše s virusom' koji sve češće ubija?

Brojevi zaraženih u Hrvatskoj svaki dan rastu, a od toga je još gore što dnevno imamo 30-ak preminulih.

'Smanjuju aktivne za 1051' 

- Kad napravimo analizu, vidimo da se na tjednoj bazi brojevi zaraženih se ne udvostručavaju, kao što je to bilo do sada - istaknuo je ministar zdravstva Vili Beroš dodavši kako je porast u ovom tjednu bio od 22 posto. U zadnja četiri dana, dodao je, broj aktivnih slučajeva je manji za 1051.

- Sve skupa upućuje na to da možda epidemija usporava. Međutim, mi smo ti koji uzrokujemo kako će se epidemija ponašati - naglasio je. Liječničke udruge traže pojačanje mjera. Beroš poručuje kako je razgovarao s njima, a da ih planira pozvati i na sastanak ovih dana.

Pozitivan na koronu prošetao do trgovine: Policija ga zatekla, zaradio je kaznenu prijavu...
Pozitivan na koronu prošetao do trgovine: Policija ga zatekla, zaradio je kaznenu prijavu...

- Meni je s liječničkog aspekta razumljivo njihovo traženje za jačanje mjera, no moramo balansirati između toga da održimo gospodarstvo te napravimo ono što je najvažnije za očuvanje zdravlja i života. Razgovarao sam i s kolegama u okolnim zemljama, zatvaranje je jedna mjera, koja je možda učinkovita, iako i epidemiolozi sami dvoje o njezinoj konačnoj učinkovitost - istaknuo je ministar.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 184
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca