Obavijesti

News

Komentari 56

'Nema privatizacija plaža, nema ograđivanja. I hotelske plaže će biti javne i svi će moći pristupiti'

'Nema privatizacija plaža, nema ograđivanja. I hotelske plaže će biti javne i svi će moći pristupiti'

Ne mijenja se pojam pomorskog dobra iz općeg u javno dobro, ne može se steći pravo vlasništva, može se dati u koncesiju ili posebnu upotrebu, ali to ne utječe na opće dobro, ističe ministar Butković

VIDEO

Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama jedan je od najvažnijih i najsveobuhvatnijih u ministarstvu prometa, predstavlja ključnu reformu pomorstva. Činjenica da se zakon nije mijenjao 20 godina govori koliko je on kompleksan, međutim, potreba za njegovom izmjenom bila je neophodna, poručio je ministar prometa, mora i infrastrukture Oleg Butković predstavljajući Zakon o pomorskom dobru koji je dočekan na nož i od strane oporbe i struke.  

POGLEDAJTE VIDEO

'Ograđivanje plaža, pa ni hotelskih, nije dozvoljeno. Nema privatizacije, svatko ima pravo pristupiti svim dijelovima plaža'

- Cilj zakona je zaštiti pomorsko dobro kao jedan od najvrjednijih resursa, uvesti red na pomorskom dobru, želimo spriječiti bespravne gradnje kojima smo svjedoci, gospodarsko korištenje pomorskog dobra bez koncesije i dozvole, i to velikim kaznama koje s 33.000 dižemo do 130.000 eura, kao i redarima koji će biti zaduženi za kontrolu, želimo učinkovito upravljanje pomorskim dobrom, uspostaviti ravnotežu između zaštite pomorskog dobra i njegovog korištenja. Ne isključuje se opća upotreba pomorskog dobra, uvode se novi pojmovi, kao što su plaže i dohrana, sportske luke i drugo - rekao je pa se osvrnuo na kritike o privatizaciji plaža. 

Burno oko pomorskog dobra. Grbin: 'Dragi ministri, HDZ-ovci, ne kradite nam i plaže'
Burno oko pomorskog dobra. Grbin: 'Dragi ministri, HDZ-ovci, ne kradite nam i plaže'

- Ne mijenja se pojam pomorskog dobra iz općeg u javno dobro, pomorsko dobro je opće dobro na koje se ne može steći pravo vlasništva, ne postoji vlasnički režim, može se dati u koncesiju ili posebnu upotrebu, ali to vremensko ograničenje ne utječe na njegovo opće dobro. Dakle, nema privatizacije pomorskog dobra već transparentnije i učinkovitije upravljanje pomorskim dobrom i njegova zaštita- poručio je.

Ograđivanje plaža nije dozvoljeno, kao ni postavljanje ležaljki ili terasa ugostiteljskih objekata od strane koncesionara na cijelu plažu, naglasio je. 

- Svatko ima pravo pristupiti svim dijelovima plaža. U ovom prijedlogu Zakon, dakle, nema privatizacija i ograđivanja plaža - istaknuo je Butković.

Do sada su koncesionari mogli postaviti suncobrane i ležaljke na cijeloj plaži za koju imaju koncesiju, od sada više ne.  Naime, koncesija uređene plaže u turističkoj zoni neizgrađenog naselja davat će se na način da najviše 70 posto kopnenog i 50 posto morskog dijela plaže koncesionar može koristiti za obavljanje gospodarske djelatnosti za koje mu je koncesija dana, a ostali dio plaže mora ostati dostupan svima. 

U slučaju uređene plaže unutar izgrađenog naselja mora se davati na način da najviše 50 posto kopnenog i 30 posto morskog dijela plaže koncesionar može koristiti za obavljanje gospodarske djelatnosti za koje mu je koncesija dana, a ostali dio plaže mora ostati
dostupan svima.

Bolja zaštita pomorskog dobra od devastacije i nelegalne gradnje glavni je cilj zakona, dodao je. 

- Jasno se definira tko i pod kojim uvjetima smije graditi na pomorskom dobru. Jedinica lokalne samouprave smije graditi građevine koje služe općoj uporabi, šetnice, kao najbolji način sprječavanja širenja gradnje prema moru, potporni zidovi i slično, ali temeljem plana upravlja pomorskim dobrom za koji se sada po prvi puta mora provesti javno savjetovanje - rekao je ministar.

'Bespravne gradnje će kontrolirati redari uz inspektore'

Koncesionar smije graditi, istaknuo je, građevine za gradnju sukladno ugovoru o koncesiji. 

- Ove gradnje će kontrolirati uz inspekciju i redari jedinice lokalne samouprave, a red u luci lučki redari. Time se želi postići da se svaki pokušaj devastacije na vrijeme primijeti i onemogući - rekao je dodavši kako će se unutar Ministarstva osnovati poseban odjel za nadzor pomorskog dobra, čime će se povezati s lokalnim jedinicama i DORH-om.

- Zakon dozvoljava da se granicom pomorskog dobra dio nasipa koje više ne služi pomorskom dobru isključi iz pomorskog dobra i upiše u vlasništvo RH - kazao je.

Novina zakona je institut dozvole, koja zamjenjuje dosadašnja koncesijska odobrenja.

- Dozvola je pravo na obavljanje djelatnosti na pomorskom dobru s kojom se ne ograničava opća upotreba temeljem javnog natječaja, po prvi puta, na pet godina i ne dopušta gradnju na pomorskom dobru već daje mogućnost postavljanja jednostavnih objekata - rekao je.

Osnovat će se, najavio je, i Savjet za pomorsko dobro i morske luke kao međuresorno, stručno, savjetodavno tijelo za integralno upravljanje pomorskim dobrom.

Mostova Marija Selak Raspudić upitala ga je hoće li ograničiti trajanje koncesija, koje prema članku 55. može biti, istaknula je, vječno, te što to znači uređena plaža u turističkoj zoni neizgrađenog naselja. 

- Uvodite pojmove koji ne postoje ni u jednom stručnom pojmovniku - poručila je.

Članak 55., ističe Butković, definira tko i na koji rok daje koncesiju. 

Peović: Zakon o pomorskom dobru je protuustavan
Peović: Zakon o pomorskom dobru je protuustavan

- Tu se ništa nije suštinski promijenilo u odnosu na dosadašnji zakon. Ne možemo ukinuti, po vašem prijedlogu, dodjelu koncesija - kazao je. 

Nezavisna Karolina Vidović Krišto upitala ga je da li je svjestan da radi protiv interesa Hrvatske i da će za to odgovarati naglasivši kako ova Vlada radi za moćnike. 

- Zakon su usuglasili Andrej Plenković i Ante Vlahović, vlasnik Adrisa. Doznala sam da mu je Plenković obećao i vlasništvo nad ACI-jem - kazala je, a Butković poručio kako ni Plenković ni on osobno nisu razgovarali s Vlahovićem.

- Cilj ovog zakona, ponavljam, nije privatizacija pomorskog dobra niti legalizacija nekih nepoćudnih i loših stvari, koje su se događale u prošlosti, naprotiv. Sve je suprotno što vi govorite. Pomorsko dobro ostaje opće dobro i nema nikakvih začkoljica - rekao je dodavši kako se do drugog čitanja zakon stigne poboljšati ako postoje dvosmislenosti i ako će biti potrebe.

Kategorizacija plaža, naglasio je, nema za svrhu da se ijednom investitoru koji gradi ili ima hotelski kompleks daje mogućnost da to zloupotrebljava i da je ograđuje. 

Sabor u srijedu o prijedlogu zakona o pomorskom dobru. Oporba: 'Ovo je neustavno'
Sabor u srijedu o prijedlogu zakona o pomorskom dobru. Oporba: 'Ovo je neustavno'

- A to znači da se hotelske plaže ne smiju ograditi. Po postojećem zakonu se to može. Hotelske plaže ćemo još bolje razjasniti, svrstat ćemo ih u javne i više neće biti hotelske nego podvrsta javnih plaža i eksplicitno će pisati da, osim što se ne smiju ograditi, da se neće isključiti opća upotreba pomorskog dobra - kazao je ministar.

SDP-ova Sabina Glasovac podsjetila je kako se najprije u prijedlogu Zakona predvidjelo, ne samo ograđivanje plaža već i njihovo naplaćivanje, što je nestalo. 

- Ali ste u međuvremenu izjave svih tih ljudi, koji su se s pravom bojali, nazivali nebulozama. Danas nas uvjeravate da nema straha od ovog zakona. Kako ne ako uvodite komunalne redare, koji će paradirati obalom i štititi privatnika od domicilnog stanovništva koji se želi kupati na svojoj plaži - upitala je, a Butković joj odgovorio da je pobrkala lončiće.

- Najveća nebuloza je ta da ste vi donijeli zakon 2003. i 2015. i u njemu ste imali prilike sve ovo što sad govorite i napraviti. Sad vi nama govorite, koji zabranjujemo ograđivanje plaža, da mi to krademo. Komunalni redari su dodatno uvedeni uz djelatnike lučke kapetanije i inspektore da pojačamo taj nadzor, dajemo veće ovlasti lokalnoj samoupravi, ali i obveze i pravo da mogu sankcionirati - poručio je.

'Riješit ćemo nedoumicu s hotelskim plažama do drugog čitanja. I one će biti javne'

Glasovac je naglasila kako prema zakonu iz 2003. nije dozvoljeno ograđivanje plaža.

- Ne obmanjujte, HDZ-ova vlada je od 2003. do danas šest puta mijenjala zakon, ni u jednom trenutku nije vam palo unaprijediti ga, a sad govorite o nekakvom unaprjeđenju. Nemojte lagati i ne kradite nam plaže - poručila je SDP-ova Mirela Ahmetović.

Nema ograđivanja plaža, ponovio je ministar. 

- Ovu nedoumicu s hotelskim plažama ćemo riješiti kroz drugo čitanje, one će biti javne. Slobodno možete doći iz Murskog Središća na more kupati se i uživati - poručio je.

HDZ-ova Ljubica Lukačić istaknula je kako treba u zakonu naložiti da se plaže treba prilagoditi osobama s invaliditetom, a ministar poručio kako će razmotriti to do drugog čitanja.

Socijaldemokrat Željko Pavić pitao ga je koje su to plaže posebnih namjena, a Butković poručio kako se to odnosi na neprofitne plaže - nudističke, plaže za pse, za specijalne bolnice...

- Specijalne bolnice su nama dale zahtjev da takve plaže možemo ograditi, odnosno da se da mogućnost ograđivanja. Kroz drugo čitanje ćemo jasno nabrojati koje su to plaže i nikakvih više nedoumica neće biti - rekao je.

Nema ograđivanja i zabrane dolaska na plažu, ponavljao je, a obzirom da je ostala nedoumica hoće li zaštitari moći tjerati ljude s plaža, zastupnica Zeleno-lijevog bloka Ivana Kekin upitala ga je hoće li onda eksplicitno u zakonu napisati da se plaže ne smiju ograđivati i da se ne smije ograničavati pristup. 

- Da, pisat će. Slušao sam raspravu u kojoj kažete da smo rekli da se ne smije ograđivati, ali se može postaviti zaštitara. Ako se kaže da se nešto ne može ograditi, onda je ograda ograda i kad je stavite kao fizičku ili kad stavite čovjeka, to se podrazumijeva. Mislili smo da smo pokrili to, u članku 83. i 84. piše da se ne smiju plaže ograditi, ali, da, pisat će bolje - rekao je. 

Mrak-Taritaš o novom zakonu: Komunalni redari zaduženi su valjda za sve osim rastave
Mrak-Taritaš o novom zakonu: Komunalni redari zaduženi su valjda za sve osim rastave

Šef SDP-a Peđa Grbin je naglasio kako je ministar upravo potvrdio sve na što su oni tjednima ukazivali.

- Sve ono što smo govorili je točno. Ne postoji izrijekom i morat ćete upisati. Ustvari time priznajete da bez ovog pritiska ne biste zakon korigirali na način da ide u korist građanima - rekao je.

Postavljanje ležaljki i suncobrana na plaže od strane koncesionara, ponovio je Butković, ne isključuje dostupnost plaže za sve ostale građane.

- Svatko može doći na plažu, ne može koristiti ležaljke i suncobrane bez naknade, to je i do sad bilo, ali može doći, staviti svoj ručnik na plažu, kupati se i biti slobodan - naglasio je.

Što se tiče postojećih 18 koncesionara kod kojih je dana mogućnost ograđivanja plaža prema postojećem zakonu, Butković je istaknuo kako će u prijelaznim odredbama novog zakona stajati da se, kad im istekne koncesija, ograde moraju maknuti.

- A kad se ovaj zakon donese, ovo više neće biti moguće. Mi nismo kapitulirali pred nikim, ja od ljeta govorim da nema ograđivanja plaža, da će svi moći doći na plažu bila ona hotelska ili javna, osim na plaže posebnih namjena koje ćemo kroz drugo čitanje navesti koje su točno - rekao je ministar.

Naglasio je nekoliko puta da će bilo tko na plaže koje su u sklopu hotela i kampova moći doći.

- Hoteli koji dobiju koncesiju na zahtjev, imaju obvezu voditi računa o uređenju plaže, ali ju ne smiju ograđivati i zabranjivati ljudima da dođu na njih - poručio je ministar.

Po isteku koncesije više neće biti da ti koncesionari kod dodjele nove koncesije imaju privilegiju, istaknuo je.

- Potkoncesija je moguća uz suglasnost davatelja koncesije i to ne za osnovnu djelatnost nego za neke koje nisu osnovne za koje je dana koncesija. I to je tako bilo do sada i nije sporno - dodao je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 56
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.