Obavijesti

News

Komentari 25

Neočekivan izbor: Tomašević uvodi građanski odgoj čiji je program pisala članica Hrasta

Neočekivan izbor: Tomašević uvodi građanski odgoj čiji je program pisala članica Hrasta
1

Grad Zagreb uvodi izvannastavnu aktivnost Građanski odgoj i obrazovanje, prema već postojećem projektu. Pisala ga je radna skupina koju je imenovao Milan Bandić u rujnu 2020. godine. Kažu, obećali su

VIDEO

Iz zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje potvrdili su kako je u tijeku ispitivanje interesa škola, učenika, učitelja i nastavnika o provođenju izvannastavne aktivnosti Građanski odgoj i obrazovanje. Ravnateljima je upitnik stigao početkom ovog tjedna, a u Gradu očekuju detaljnije podatke "o broju škola, uključenih učenika, učitelja i nastavnika početkom listopada".

- Građanski odgoj i obrazovanje provodit će zainteresirani učitelji/nastavnici, postojeći zaposlenici škola, i to u okviru svog redovnog tjednog zaduženja. Samim time, uvođenje izvannastavne aktivnosti Građanski odgoj i obrazovanje ne predstavlja dodatni financijski teret za Grad Zagreb, niti Republiku Hrvatsku (plaća učiteljima i nastavnicima isplaćuje se iz državnog proračuna) - navodi se u odgovoru koji potpisuje pročelnica Tatjana Dalić.

A iako udruge poput GOOD inicijative ističu kako bi se provođenje ove izvannastavne aktivnosti trebalo mnogo temeljitije pripremiti, iz Grada najavljuju da će u provedbu krenuti vrlo brzo. Stručno usavršavanje nastavnika provest će se tijekom listopada u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje.

Kako tumače, "Program rada za učitelje/nastavnike provoditelje izvannastavne aktivnosti "Građanski odgoj i obrazovanje" za osnovne i srednje škole Grada Zagreba sadržava metodički okvir, ishode i kompetencije koje učenici usvajaju, a na koji je Agencija za odgoj i obrazovanje 10. lipnja 2021. godine dala pozitivno stručno mišljenje".

Tomašević najavio građanski odgoj u školama, već se javio Bartulica: 'To je radikalizam!'
Tomašević najavio građanski odgoj u školama, već se javio Bartulica: 'To je radikalizam!'

Program je napravljen prema Nacionalnog kurikuluma za međupredmetnu temu Građanski odgoj i obrazovanje za osnovne i srednje škole u Republici Hrvatskoj, a koji je u škole uveden prije dvije godine, tijekom ministarskog mandata Blaženke Divjak. Taj kurikulum provodi se za sve učenike od prvog razreda OŠ.

No kako piše portal Telegram, radi se o programu koji je napisala radna skupina koju imenovao pokojni gradonačelnik Milan Bandić u rujnu 2020. Autorica toga programa je Nevenka Lončarić Jelačić, svojevremeno članica pokreta Hrast, ali i viša savjetnica za nacionalne programe Agencije za odgoj i obrazovanje, primarno zadužena za aktivnosti oko Građanskog odgoja u hrvatskim školama. Lončarić Jelačić od 1997. do 2003. godine bila prva savjetnica za vjeronauk u hrvatskim školama (Jutarnji list).

Osim toga, u sporazumu o koaliciji Možemo! i SDP najavili su kako će građanski odgoj uvesti prema riječkom modelu, no očito su odlučili ubrzati stvar.

Da bude još bizarnije, prijedlog o uvođenju izvannastavne aktivnosti građanskog odgoja Gradskoj skupštini podnio je još u travnju 2018. Klub gradskih zastupnika SDP, HSS I NH-PS. Dobili su podršku.

Što se tiče programa na koji se poziva sadašnja vlast, "Zaključak o uvođenju izvannastavne aktivnosti "Građanski odgoj i obrazovanje" u sve zainteresirane osnovne i srednje škole kojima je osnivač Grad Zagreb" donijela je 25. lipnja 2020. zagrebačka Gradska skupština koju je tad vodio HDZ-ov Drago Prgomet.

Gradonačelnik otkrio: Zagreb će pomoći Dinamu graditi stadion uz uvjet da se makne Mamić?!
Gradonačelnik otkrio: Zagreb će pomoći Dinamu graditi stadion uz uvjet da se makne Mamić?!

Učenici bi se, prema tome zaključku, trebali obrazovati prema "viziji informiranog, aktivnog i odgovornog građanstva pri čemu bi se isticala važnost tolerancije, ljubaznosti, poštovanja prema sebi i drugima, odnosno preuzimanja aktivne uloge u zagovaranju ljudskih prava". Učili bi kako postati "aktivni i odgovorni građani", te usvojili vještine "argumentiranja stavova, sudjelovanja u konstruktivnim raspravama, prihvaćanju različitosti, financijske pismenosti, ali i komunikacijske u kontekstu razumijevanja uloga medija".

Kako je planirano, a to sad najavljuje provesti gradska uprava, program bi se provodio jednom ili dvaput tjedno od 5. do 8. razreda osnovne, te u srednjim školama.

Gradonačelnik Tomislav Tomašević najavio je uvođenje Građanskog odgoja najavio kao ispunjavanje predizbornog obećanja, no sa svime što se tijekom dana saznalo o tome, očito je da vladajućoj koaliciji stalo tek do toga, ispunjavanja predizbornog obećanja, a ne kvalitetne nastave.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

UŽIVO Rafalei  slijeću na Pleso
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Rafalei slijeću na Pleso

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa