News

Komentari 25

Neočekivan izbor: Tomašević uvodi građanski odgoj čiji je program pisala članica Hrasta

Neočekivan izbor: Tomašević uvodi građanski odgoj čiji je program pisala članica Hrasta

Grad Zagreb uvodi izvannastavnu aktivnost Građanski odgoj i obrazovanje, prema već postojećem projektu. Pisala ga je radna skupina koju je imenovao Milan Bandić u rujnu 2020. godine. Kažu, obećali su

Iz zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje potvrdili su kako je u tijeku ispitivanje interesa škola, učenika, učitelja i nastavnika o provođenju izvannastavne aktivnosti Građanski odgoj i obrazovanje. Ravnateljima je upitnik stigao početkom ovog tjedna, a u Gradu očekuju detaljnije podatke "o broju škola, uključenih učenika, učitelja i nastavnika početkom listopada".

- Građanski odgoj i obrazovanje provodit će zainteresirani učitelji/nastavnici, postojeći zaposlenici škola, i to u okviru svog redovnog tjednog zaduženja. Samim time, uvođenje izvannastavne aktivnosti Građanski odgoj i obrazovanje ne predstavlja dodatni financijski teret za Grad Zagreb, niti Republiku Hrvatsku (plaća učiteljima i nastavnicima isplaćuje se iz državnog proračuna) - navodi se u odgovoru koji potpisuje pročelnica Tatjana Dalić.

A iako udruge poput GOOD inicijative ističu kako bi se provođenje ove izvannastavne aktivnosti trebalo mnogo temeljitije pripremiti, iz Grada najavljuju da će u provedbu krenuti vrlo brzo. Stručno usavršavanje nastavnika provest će se tijekom listopada u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje.

Kako tumače, "Program rada za učitelje/nastavnike provoditelje izvannastavne aktivnosti "Građanski odgoj i obrazovanje" za osnovne i srednje škole Grada Zagreba sadržava metodički okvir, ishode i kompetencije koje učenici usvajaju, a na koji je Agencija za odgoj i obrazovanje 10. lipnja 2021. godine dala pozitivno stručno mišljenje".

Program je napravljen prema Nacionalnog kurikuluma za međupredmetnu temu Građanski odgoj i obrazovanje za osnovne i srednje škole u Republici Hrvatskoj, a koji je u škole uveden prije dvije godine, tijekom ministarskog mandata Blaženke Divjak. Taj kurikulum provodi se za sve učenike od prvog razreda OŠ.

No kako piše portal Telegram, radi se o programu koji je napisala radna skupina koju imenovao pokojni gradonačelnik Milan Bandić u rujnu 2020. Autorica toga programa je Nevenka Lončarić Jelačić, svojevremeno članica pokreta Hrast, ali i viša savjetnica za nacionalne programe Agencije za odgoj i obrazovanje, primarno zadužena za aktivnosti oko Građanskog odgoja u hrvatskim školama. Lončarić Jelačić od 1997. do 2003. godine bila prva savjetnica za vjeronauk u hrvatskim školama (Jutarnji list).

Osim toga, u sporazumu o koaliciji Možemo! i SDP najavili su kako će građanski odgoj uvesti prema riječkom modelu, no očito su odlučili ubrzati stvar.

Da bude još bizarnije, prijedlog o uvođenju izvannastavne aktivnosti građanskog odgoja Gradskoj skupštini podnio je još u travnju 2018. Klub gradskih zastupnika SDP, HSS I NH-PS. Dobili su podršku.

Što se tiče programa na koji se poziva sadašnja vlast, "Zaključak o uvođenju izvannastavne aktivnosti "Građanski odgoj i obrazovanje" u sve zainteresirane osnovne i srednje škole kojima je osnivač Grad Zagreb" donijela je 25. lipnja 2020. zagrebačka Gradska skupština koju je tad vodio HDZ-ov Drago Prgomet.

Učenici bi se, prema tome zaključku, trebali obrazovati prema "viziji informiranog, aktivnog i odgovornog građanstva pri čemu bi se isticala važnost tolerancije, ljubaznosti, poštovanja prema sebi i drugima, odnosno preuzimanja aktivne uloge u zagovaranju ljudskih prava". Učili bi kako postati "aktivni i odgovorni građani", te usvojili vještine "argumentiranja stavova, sudjelovanja u konstruktivnim raspravama, prihvaćanju različitosti, financijske pismenosti, ali i komunikacijske u kontekstu razumijevanja uloga medija".

Kako je planirano, a to sad najavljuje provesti gradska uprava, program bi se provodio jednom ili dvaput tjedno od 5. do 8. razreda osnovne, te u srednjim školama.

Gradonačelnik Tomislav Tomašević najavio je uvođenje Građanskog odgoja najavio kao ispunjavanje predizbornog obećanja, no sa svime što se tijekom dana saznalo o tome, očito je da vladajućoj koaliciji stalo tek do toga, ispunjavanja predizbornog obećanja, a ne kvalitetne nastave.

Najčitaniji članci