News

Komentari 48

Neprijavljeni podstanari ne trebaju se bojati popisivača: 'Statistika smo, nismo MUP'

Neprijavljeni podstanari ne trebaju se bojati popisivača: 'Statistika smo, nismo MUP'

Podstanari ne trebaju biti u panici i slobodno mogu otvoriti vrata popisivaču, bez straha da ih on prijavi policiji. Popisivačima je bitno samo utvrditi koliko podstanara ima u Hrvatskoj, a ne jeste li svoje boravište prijavili policiji

U drugoj fazi popisa stanovništva od 27. rujna do 17. listopada popisivanje će provoditi popisivači na terenu osobnim razgovorom s ljudima. Uz pomoć prijenosnih računala popisat će sve popisne jedinice koje se nisu samostalno popisale.

Moraju li podstanari biti u panici i hoće li ih popisivači prijaviti ako u stanu žive bez prijavljenog boravišta, ilegalno, odnosno što da rade podstanari kada im popisivač pozvoni na vrata? To je u razgovoru za  otkrio

Damir Plesac, glavni koordinator za popis stanovništva za Dnevnik Nove TV je otkrio moraju li podstanari biti u panici hoće li ih popisivači prijaviti policiji ako u stanu žive bez prijavljenog boravišta, ilegalno, odnosno što da rade podstanari kada im popisivač pozvoni na vrata.

- Mi smo statistika, nismo MUP. Nas zanima samo gdje osoba boravi i u kakvom kućanstvu - rekao je Plesac i istaknuo da je cilj popisa stanovništva utvrditi stvarno stanje i realnu sliku Hrvatske.

'Nemojte se bojati, bitno je da se osoba popiše tamo gdje boravi'

Dakle, podstanari ne trebaju biti u panici i slobodno mogu otvoriti vrata popisivaču, bez straha da ih on prijavi policiji. Popisivačima je bitno samo utvrditi koliko podstanara ima u Hrvatskoj, a ne jeste li svoje boravište prijavili policiji.

- Nemojte se bojati, bitno je da se osoba popiše na stvarnoj adresi na kojoj boravi - kazao je Plesac. Ispričao je neke bizarne situacije s kojima su se popisivači susretali u nekim zemljama.

- Bilo je slučajeva da su ljudi popisivali osobe koje ne postoje, koje su umrle i koje su na groblju. Čak su i popisivači odlazili na groblja, da bi više zaradili - rekao je Plesac