Obavijesti

News

Komentari 106

Vinogradar iz Klanjca: Šteta je 100 posto. Ovo je kataklizma i osiguranje to ne može pokriti

Vinogradar iz Klanjca: Šteta je 100 posto. Ovo je kataklizma i osiguranje to ne može pokriti
7

Glasnogovornik Vlade izvijestio je jučer kako je premijer Plenković obećao županu Kolaru pomoć države u saniranju šteta nakon jakog nevremena koje je pogodilo šire područje Krapinsko-zagorske županije

VIDEO

Veliko nevrijeme praćeno snažnom i obilnom tučom zahvatilo je jučer područje grada Klanjca, općine Kumrovec i općine Zagorska Sela.

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar rekao nam je jučer kako su na teren morale izići i ralice jer je napadalo i preko 25 centimetara tuče te kako su vinogradi uništeni.

U petak je u Zagorje stigla i ministrica poljoprivrede Marija Vučković koja sa županom Kolarom obilazi pogođena područja, a glasnogovornik Vlade Marko Milić izvijestio je kako je župana Kolara nazvao i premijer Andrej Plenković i obećao pomoć države u sanaciji šteta.

UŽIVO IZ ZAGORJA:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- To je jučer došlo iznenada. Nikada nismo imali ovakve tuče, ovo je jučer bilo kataklizmično - rekao je vinogradar iz Klanjca.

- Šteta je 100 posto. Mi osiguranje imamo, ali ovo osiguranje ne može pokriti. Sve je uništeno - dodao je.

- Taman čistimo dvorište od jučer. Sve nam je uništeno - rekli su nam Vilibald i Štefica iz Klanjca.

- Sve što smo imali je uništeno - od cvijeća do paradajza. Srećom kući nije ništa, a mislili smo da će nam prozore istrgnuti kako je bilo. Pas se isto jako prepao, inače je u dvorištu, ali smo ga jučer uveli u kuću - priča Štefica.

- Razbio mi se dio krova na kući. Bilo je toliko jako da mi je kante razbacalo po dvorištu. I voćnjak i vrt su mi uništeni, stablo kruške mi se srušilo. Taman su krenule i jabuke, ali i one su potpuno uništene sada - rekao nam je Alvin iz okolice Kumrovca.

Auto mu je zapeo u blatu u dvorištu i morali su ga traktorom izvlačiti van.

UŽIVO IZ KUMROVCA: Izjava ministrice Marije Vučković i župana Željka Kolara

- Šteta je 100 postotna. Svi poljoprivredni nasadi su oštećeni. Ni najstariji mještani ovog kraja ne pamte ovakvo nevrijeme - rekao je župan Željko Kolar.

- Strašno je da je jedan dio nasada toliko oštećen da će se morati baciti van - dodao je Kolar.

- Jutros u 6 sati službe su nastavile sa saniranjem šteta i čišćenjem. Zahvaljujem se svim kolegama, gradonačelnicima i načelnicima koji pomažu i nadam se da je ovo kraj, da nakon ova 2 tjedna više ovakvih susreta nećemo imati. Ono što ohrabruje je odluka Vlade da žele što prije pomoći ljudima i vjerujemo da će se to ostvariti - rekao je Kolar.

Kumrovec se zabijelio: 'Palo je toliko tuče... Ovo sve u samo pola sata! Vrt nam je uništen'
Kumrovec se zabijelio: 'Palo je toliko tuče... Ovo sve u samo pola sata! Vrt nam je uništen'

- Jako su velike štete i u Kumrovcu i to ne samo na nasadima već i na zgradama i kućama. Hrvatska mislim da ne pamti da u šestom mjesecu morate angažirati ralice da čiste put i da bi uspostavili ponovno promet. Moram pohvaliti i vatrogasne postrojbe i sve službe koje su se uključile u sanaciju - rekao je načelnik općine Kumrovec Robert Šplajt.

- Siguran sam da će nam i Vlada i županija pomoći da ovo saniramo - dodao je Šplajt.

- Pomoć Vlade će biti brza i olakšavajuća da što više pomognemo našim poljoprivrednicima. Prošlo je tjedan dana otkad su nastradali usjevi u Varaždinskoj županiji, a i tada je već bilo šteta i u Krapinsko-zagorskoj. Svima kojima su značajno oštećeni usjevi pomoći ćemo putem programa mjera ruralnog razvoja. Prošle godine smo uveli i poseban program pomoći za saniranje gubitka prihoda - rekla je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

VIDEO Jako nevrijeme poharalo sjever Hrvatske, padala tuča: 'Nikad ovakvo što nisam vidio'
VIDEO Jako nevrijeme poharalo sjever Hrvatske, padala tuča: 'Nikad ovakvo što nisam vidio'

- Ministarstvo nije nadležno za protugradnu obnovu. Ali nama su stručnjaci dostavili istraživanja u kojima se navodi da nema dokaza da je sustav protugradne obrane učinkovit. Nema razloga da se tu išta skriva i mislim da trebamo imati povjerenja u znanost. Taj sustav se napustio na nacionalnim nivoima. On postoji u još nekim zajednicama, ali na lokalnim ne na nacionalnim razinama - rekla je Vučković.

Podsjetimo, u četvrtak popodne Zagorje je pogodilo snažno nevrijeme praćeno obilnom tučom. Prizori su bili katastrofalni, u Kumrovcu je palo toliko leda da su ceste bile zatrpane i u potpunosti bijele. 

POGLEDAJTE VIDEO: Nevrijeme u Zagorju

 

Pokretanje videa...

Nevrijeme 01:42

- Šteta na usjevima i vinogradima je sigurno 100-postotna i jednostavno nemam riječi kojima bi ovo opisao. Sada je već mrak, a prave razmjere štete vidjet ćemo sutra ujutro - rekao je jučer gradonačelnik Klanjca, Zlatko Brlek.

Nevrijeme je zahvatilo i Veliko Trgovišće, Stubičke Toplice te grad Oroslavje.

Gradonačelnik tog grada, Viktor Šimunić odmah je jučer otišao u obilazak terena. Za Hinu je potvrdio da je tuča padala oko 10 minuta i da je cijeli grad bio bijel. Osobno je kontaktirao određeni broj poljoprivrednika koji kažu da su im usjevi uništeni, no, prava procjena znat će se tijekom idućih dana.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 106
VIDEO

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!
SPEKTAKL

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!

Lani sam u ovo vrijeme bila doma u alkoholiziranom stanju. Ovo je veliki uspjeh za mene i moj mali tim velikih ljudi, rekla je Karabatić

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...
PREFERENCIJALNI GLASOVI

Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...

Preferencijalni glasovi su skinuli mandate Mostu, Domovinskom pokretu, PGS-u, ali otkrili i stranačke netrpeljivosti i pomrsili planove šefovima stranaka. Čačić i Glavašević ipak neće u Sabor