Obavijesti

News

Komentari 25

Ni Plenković ni Milanović ne idu na komemoraciju za pokojnog Milana Bandića: Na putu su

Ni Plenković ni Milanović ne idu na komemoraciju za pokojnog Milana Bandića: Na putu su

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić preminuo je iznenada u noći sa subote na nedjelju od posljedica srčanog udara. Komemoracija će se održati sutra u HNK s početkom u 11 sati, a sprovod na Mirogoju u srijedu

Na sutrašnju komemoraciju za preminulog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića ne idu ni predsjednik Vlade, Andrej Plenković, ni države Zoran Milanović.

Plenković ide u Pakrac, gdje će kao premijer sudjelovati na obilježavanju 30. godišnjice 1.i 2. ožujka 1991. godine, početka Domovinskog rata u Hrvatskoj, a onda kao predsjednik HDZ-a u Pleternicu na sjednicu Predsjedništva Županijskog odbora Požeško-slavonske županije. Potom, ponovno kao premijer, odlazi u Slavonski brod, gdje će obići novu zgradu pedijatrije Doma zdravlja. 

U ime predsjednika Vlade na komemoraciju idu ministrica kulture i medija, Nina Obuljen Koržinek i ministar graditeljstva, Darko Horvat. A Plenković će, kažu iz Vlade, na sprovod u srijedu. Na komemoraciju ide Gordan Jandroković, predsjednik Sabora. 

Obećao mostove, novu bolnicu, metro, tunel koji spaja Zagreb i Zagorje... Studije stoje u ladici
Obećao mostove, novu bolnicu, metro, tunel koji spaja Zagreb i Zagorje... Studije stoje u ladici

Predsjednik Milanović, pak, ide sutra u Istru, gdje će posjetiti tvrtku Infobip u Vodnjanu, potom će u Labinu položiti vijenac i zapaliti svijeću na Krvovoj placi na Vinežu, onda i sudjelovati na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Labina u prigodi obilježavanja 100. obljetnice Labinske republike, a zatim i u programu svečanog pokretanja trajnog osvjetljenja „Šohta“, željeznog rudarskog tornja na „Pijacalu“, zaštićenom kompleksu industrijske kulturne baštine.

Detalji komemoracije

Komemoracija će biti, podsjetimo, u Hrvatskom narodnom kazalištu u 11 sati uz obitelj i državni protokol, a svirat će Zagrebačka filharmonija. Kako piše Jutarnji list, na njoj će sudjelovati maksimalno 150 ljudi koliko je dozvoljeno prema epidemiološkim mjerama, ali će ispred HNK biti videozid na kojem će se moći pratiti događaj, HRT će prenositi komemoraciju uživo, a moći će se gledati i na YouTube kanalu Grada Zagreba. Uz obitelj i predstavnike Vlade, Sabora i Ureda predsjednika, pozivnice će biti poslane i predstavnicima sudske vlasti, akademicima i znanstvenicima, vjerskim zajednicama, diplomatskom zboru, gradskim i kulturnim dužnosnicima i svima onima koji inače sudjeluju u državnom protokolu, ali broj mjesta će biti ograničen zbog epidemije.

'HDZ je u najvećem problemu, krenuli su s alibi kandidatom računajući na Milana Bandića'
'HDZ je u najvećem problemu, krenuli su s alibi kandidatom računajući na Milana Bandića'

- Znamo da je gradonačelnik bio posebno vezan uz filharmoniju i bila mu je pri srcu. Sutra će mu filharmonija biti u prilici odati dug. Imat ćemo tri govornika. U ime Vlade će govoriti ministrica Nina Obuljen Koržinek i Ratko Maričić, dugogodišnji prijatelj i suradnika gospodina Bandića. Na kraju će govoriti Jelena Pavičić Vukičević - rekao je pročelnik Ureda za obrazovanje, Ivica Lovrić za Novu TV.

Komentirao je i to što predsjednik Vlade neće biti na komemoraciji. 

- Predsjednik Vlade se danas upisao u knjigu žalosti i sastao s Jelenom Pavičić Vukičević. Koliko nam je kazao bit će na pogrebu. Sutra je na putu. Mislim da će dvoje ministara biti u izaslanstvu i to je primjereno - poručuje. 

Ovdje će biti pokopan Bandić, najbliži grob udaljen 5 metara
Ovdje će biti pokopan Bandić, najbliži grob udaljen 5 metara

Posljednji ispraćaj održat će se na gradskom groblju Mirogoj u 12 sati.