Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
141 komentara

Nije moje, bratovo je: Brkiću je brat Jozo pokriće za bogatstvo

I stariji brat Jozo zazire od javnih istupa, ali uvijek novčano pomogne bratu Milijanu. Poreznoj je Vaso rekao da mu je brat u kešu dao 1,25 milijuna kuna zajma

Foto: PIXSELL
141 komentara

Milijan Brkić ne odaje dojam čovjeka koji zarađuje trgujući dionicama. Čovjeka koji je suvlasnik banke, onog koji zna gdje graditi stanove na kojima se može zaraditi 700 eura po kvadratu. Čovjeka koji vraća 560.000 eura kredita u četiri godine.

Ali sve je to ovaj bivši pripadnik Alfi, bivši zamjenik ravnatelja policije, dužnosnik Sigurnosno obavještajne agencije i današnji potpredsjednik Sabora te drugi čovjek HDZ-a.

Portal Index objavio je dokumente iz Porezne uprave koja je 2014. godine provjeravala Brkića zbog sumnji na nesrazmjer imovine i primitaka koje je ostvarivao. Utvrdili su da je kroz njegove i suprugine ruke u osam godina prošlo 13,7 milijuna kuna ili 1,7 milijuna kuna godišnje između 2005. i 2012. godine.

Agrokor DOKUMENTI POREZNE Kako je Vaso dizao milijunske kredite pa ih brzinski vraćao

To nikako ne odgovara plaći koju je Brkić imao u SOA-i i kasnije u MUP-u, a i supruga je imala niske prihode od svojeg kozmetičkog salona. No na kraju su zaključili da nema nesrazmjera jer su svi prihodi, po njima, dokazani.

Sanader prodao, on zaradio

Taj dokument koji je objavio Index otkriva da je kroz godine Brkić s tadašnjom suprugom podignuo sedam milijunskih kredita, a postavlja se samo pitanje kako su Karlovačka, Šted banka i Erste odobravali kredite kad prihodi nisu odgovarali ratama koje su se morale vratiti.

U svakom slučaju, prijebojima, pozajmicama, zaradama na burzi i posudbom od brata, Brkić je vješto zatvarao kredite, ali nije baš najjasnije, primjerice, kako je kredit od 560.000 eura vratio za četiri godine.

IMANJE U HERCEGOVINI Vasini obiteljski dvori: Uredio kuću koju nije prijavio u kartici

Zanimljiv je kredit od gotovo milijun kuna koje mu je dala Karlovačka banka s rokom povrata od tri mjeseca. S novcem je Brkić kupio dionice Plive, koja je te 2006. godine bila pred prodajom. Cijena dionica narasla je pa je Brkić prodao dionice, vratio kredit i zaradio gotovo 270.000 kuna u to doba kad je Ivo Sanader prodao Plivu.

Karlovačka banka i Brkićevi su povezani kroz niz kredita i poslovnih odnosa, a čelništvu te banke sudi se zbog zlouporaba i izvlačenja novca. Brkić ima gotovo četiri tisuće dionica banke i prošao je neokrznut.

'Moćni' brat Jozo iz Australije

I tu dolazimo do starijeg brata Joze Brkića, kojeg Milijan često navodi kao izvor prihoda ili investitora. Primjerice, Milijan tvrdi, stoji u dokumentima Porezne, da mu je brat Jozo dao tijekom 2010. i 2011. godine čak 1,25 milijuna kuna pozajmice. Time je opravdao svoje prihode. No iako je priložio ugovore, nema pisanog traga tog novca, jer je iznose dobio u gotovini.

Jozo Brkić se inače predstavlja kao uspješni poduzetnik koji je u Australiji zaradio novac na distribuciji Cedevite i nekretninama, ali danas tvrtke koje je imao nismo uspjeli naći kao aktivne u australskom registru.

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL Jozo Brkić

Ovaj tjedan je Jozo svjedočio i da je njegov novac, ne Milijanov, bio u stambenom projektu Opatovina projekt. Riječ je o golemom stambenom naselju koje je trebalo niknuti na zapadu Zagreba. Zemljište je Kaba kupovala kao poljoprivredno, a onda ga je uprava Milana Bandića prenamijenila u građevno. Čelnicima Karlovačke banke se sudi.

Nije moje, bratovo je

- Nazvao me je brat i rekao da uložim, da se može zaraditi 700-800 eura po kvadratu - svjedočio je Jozo Brkić na sudu.

I kad smo ovaj tjedan objavili priču o proširenju i obnovi obiteljske kuće Brkićevih u Hercegovini te postavili pitanje Milijanu o podrijetlu imovine, opet je investitor bio brat. Susjedi su rekli da su viđali samo mlađeg brata.

SVJEDOČIO NA SUDU Vasin brat htio je graditi na Opatovini, ali stigla je recesija

- Brat je sve financirao, a vidjeli su mene na gradilištu jer je on bio u Australiji - objasnio nam je drugi čovjek HDZ-a.

Brat Jozo dobio je u zakup i devet lokala u centru Zagreba u kojima planira razne djelatnosti. Upitan jesu li na to utjecale dobre veze njegova brata Milijana i Bandića, odgovorio je da je jedini dao ponude na natječaju ili ponudio najvišu cijenu. Ponude pokazuju da je to točno, a stariji Brkić tek treba okončati te investicije.

Jozo Brkić inače ne voli govoriti za medije, a obiteljski je prijatelj i s obitelji predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. Organizirao je i koncerte hrvatskih pjevača u Australiji te vodi udrugu koja povezuje dijasporu s domovinom.

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message