Obavijesti

News

Komentari 143

'Nije zdravstvo kvantna fizika, kvalificiran sam za ovaj posao'

'Nije zdravstvo kvantna fizika, kvalificiran sam za ovaj posao'
1

Gordan Žanić priznaje da mu nije odmoglo što je bio Kujundžićev zamjenik u stranci. Kaže da je kvalificiran za mjesto pomoćnika ministra te da će se baviti financijama

VIDEO

Odluka ministra Milana Kujundžića da za pomoćnika uzme svog bivšeg stranačkog zamjenika, koji dosad nije radio u zdravstvu, naišla je, uz kritike dijela struke, i na kritike u HDZ-u.

- Očito želi svog čovjeka od povjerenja da mu čuva i drugi dio kase - kaže jedan HDZ-ovac kritičan prema potezu kolege Kujundžića.

Na ministrov prijedlog, Vlada je prošli tjedan imenovala za njegova pomoćnika 32-godišnjeg Gordana Žanića. On je bio predsjednikov zamjenik u propaloj stranci Hrvatska zora, koju je osnovao Kujundžić nakon razlaza s HDZ-om. I čovjek je od ministrova povjerenja. Žanić je mladi i ambiciozni ekonomist koji je u karijeri već promijenio mnogo tvrtki. Već s 24 godine osnovao je svoju tvrtku za informatičku opremu, ali je propala.

Nema veze sa zdravstvom, ali je postao ministrov pomoćnik
Nema veze sa zdravstvom, ali je postao ministrov pomoćnik

Bavio se i nabavom i prodajom u još nizu tvrtki, a na mjesto pomoćnika dolazi s mjesta generalnog direktora tvrtke A007. Tu tvrtku je osnovao Agrokor Ivice Todorića i ona je pokrenula platformu za internetsku prodaju Abrakadabra. Žanić nam kaže da je još generalni direktor i da je u procesu odlaska na pomoćničko mjesto. U Ministarstvu zdravstva vodit će novoustrojenu Upravu za financijske poslove, fondove EU, međunarodne projekte i javnu nabavu.

- Funkcija na koju dolazim usko je vezana za sve ono što sam radio dosad - kaže nam Žanić, koji ističe da bi trebalo biti pozitivno što dolazi iz realnog sektora.

Na kritike da ipak ne poznaje specifične sustave upravljanja i nabave u zdravstvu, kaže kako nije točna teza da bi se financijama i fondovima u ministarstvu trebali baviti liječnici.

- Nije zdravstvo kvantna fizika i ne stoji teza da ne znaš raditi nabavu i financije zato što nisi bio u zdravstvu. Inače ni doktori ne bi mogli raditi ništa drugo. Svjestan sam da se digla politička prašina oko mojeg imenovanja, ali apsolutno sam kvalificiran za posao na koji sam imenovan - objašnjava Žanić.

Na pitanje koliko mu je pomoglo što je bio zamjenik ministra Kujundžića u Hrvatskoj zori odgovara da su od ranije imali izvrsnu suradnju.

- To sigurno nije odmoglo da budem njegov izbor - kaže nam.

Žanić ističe i da je svjestan kako je u političkoj karijeri teško zadovoljiti sve i da je spreman na udarce.

- Uvijek govorimo da nam trebaju mlađi ljudi, a sad kada dolazi mlad čovjek s iskustvom iz realnog sektora, opet se nameću kritike. Teško je biti po mjeri. Smatram da trebam imati šansu dokazati se. Želim pokrenuti stvari nabolje - zaključuje Žanić.

Godinama se već govori da se mogu napraviti uštede na nabavi u zdravstvu, ali pomaka nema. Zdravstvo duguje osam milijardi, liste čekanja rastu, reformi još nema. Žanić će vrlo brzo imati priliku dokazati je li uhljeb ili će i učiniti nešto konkretno.     

Vlada je zasad narasla na čak 157 ministara, zamjenika, pomoćnika..     

Krajem rujna u 24sata pobrojili smo sve ministre, pomoćnike i zamjenike u Vladi te njihove plaće. Vladu je tad činilo 154 dužnosnika, što je najveći broj svih dosadašnjih vlada. Sad je broj narastao na 157 dužnosnika. Imenovana su četiri nova pomoćnika u dva ministarstva, a jedan je otišao. Dva pomoćnika su zamijenjena.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 143
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca