Obavijesti

News

Komentari 114

'Nismo zataškavali pedofiliju. Bila je to fantomska prijava...'

'Nismo zataškavali pedofiliju. Bila je to fantomska prijava...'

'Nekoliko okolnosti odužilo je proces, poput božićnih blagdana i zdravstvenog stanja osoba uključenih u slučaj, zbog čega su mediji dobili dovoljno vremena da nas preduhitre', kaže fra Josip Blažević

VIDEO

Nakon skandala koji je početkom prošlog mjeseca izbio oko navodnog kaznenog djela zlostavljanja maloljetnika u samostanu Svetog Frane, oglasio se fra Josip Blažević, provincijal Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca.

U prvom medijskom istupu na tu temu, za bitno.net, fra Blažević tvrdi da s njihove strane nije bilo nikakvog zataškavanja. Ističe da se nikoga nije odvraćalo od prijave policiji, te da su istragu o optužbama pokrenuli sami. 

Ispitali fratra osumnjičenog za pedofiliju: Negirao sve optužbe
Ispitali fratra osumnjičenog za pedofiliju: Negirao sve optužbe

Fratar splitskog samostana (78) suspendiran je zbog sumnje da je godinama seksualno zlostavljao maloljetnike, krajem prošlog mjeseca ispitan je u splitskoj policiji i zatim pušten. Prema optužbama, zlostavljanja su se događala početkom i sredinom 90-tih godina. Prema nekima, Crkva je godinama znala za cijeli slučaj i godinama ga prikrivala.

Još jedna žrtva fratra: Milovao me po bedru i gurao na krevet
Još jedna žrtva fratra: Milovao me po bedru i gurao na krevet

Na pitanje zašto se nije reagiralo na optužbu koja je na račun istog redovnika došla još 2011. fra Blažević kaže da je to zbog toga što se 'radi o delikatnoj stvari koja zahtijeva preciznost u slučaju'.

Osim toga, tvrdi da je optužba o kojoj su mediji pisali stigla od 'čovjeka koji nije bio raspoložen staviti ju na papir i potpisati, što je prvi korak u pokretanju postupka nije bio voljan niti svjedočiti pred policijom, još manje je bio spreman slučaj osobno prijaviti policiji'. 

- To je konkretna poteškoća s kojom se susreo ondašnji provincijal. Riječ je dakle o 'fantomskoj prijavi', nije je se moglo s ničim potkrijepiti, niti pred crkvenim niti pred civilnim vlastima, stoga nije bilo pravne osnove za pokretanje postupka - tvrdi fra Blažević. 

Franjevca prijavio za pedofiliju: Tražio je novac pa onda i stan?
Franjevca prijavio za pedofiliju: Tražio je novac pa onda i stan?

'Suspenzija je izrečena preventivno'

Iako je optuženi fratar suspendiran još u prosincu prošle godine, javnost je za to saznala tek mjesecima kasnije. Na upit misli li da je javnost za slučaj trebala saznati ranije, fra Blažević inzistira da je suspenzija izrečena preventivno i da bez konkretnih dokaza prije završetka istrage nema što reći medijima.  

- Suspenzija je izrečena preventivno, ne kao potvrda krivnje, nego kao preventivna mjera dok se ne utvrdi ili opovrgne, vjerodostojnost iznesenih optužbi. Nekoliko okolnosti odužilo je proces, poput božićnih blagdana i zdravstvenog stanja osoba uključenih u slučaj, zbog čega su mediji dobili dovoljno vremena da nas preduhitre u izvještavanju, kaže.

'Vežu vam se ruke'

Fra Blažević je upitan i zašto je prije prijave policiji bilo potrebno provesti prethodnu istragu o sumnjama u kazneno djelo. 

- Bez ikakvih dokaza nikoga ne možete prijaviti. Ako je optužba priopćena u ispovijedi, ili pod ispovjednu tajnu, ili ako tužitelj izričito odbija prijavljivanje slučaja policiji, vežu vam se ruke - izjavio je fra Blažević. 

Napominje i da u prethodnoj istrazi koju provode institucije Crkve nije riječ o istrazi koja zamjenjuje policijsku, nego o stjecanju moralne sigurnosti da optužba 'drži vodu' ili da 'tu ima nešto'.

'Crkva sankcionira i zločine koje država ne progoni, na primjer pobačaj...'

Fra Blažević je odbacio medijske tvrdnje da Crkva neće podnijeti prijavu policiji dok se o tome ne očituje Kongregacija za nauk vjere te da su to komentirali kao 'narušavanje suvereniteta'. 

- To nije točno, to nije naš stav. Treba imati na umu da su na djelu dva paralelna ali potpuno autonomna sudska procesa od kojih se svaki ravna po vlastitom pravu. Jedan vodi crkvena vlast, a drugi civilna - kazao je. 

U internoj istrazi Crkva je utvrdila da svećenik nije kriv
U internoj istrazi Crkva je utvrdila da svećenik nije kriv

Može se dogoditi na primjer da po civilnom zakonu, na primjer zbog zastare, svećenik bude oslobođen krivnje, ali ne i po crkvenom zakonu, jer Crkva sankcionira i zločine koje država ne progoni, na primjer pobačaj. Kriteriji su različiti i treba ih respektirati. Crkveni zakon za pedofiliju počinjenu od strane svećenika predviđa najstrože zakone što ih Crkva ima vlast izreći, uključujući i otpuštanje i svećeničkog staleža - zaključuje fra Blažević.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 114
VIDEO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
Stjepan (26) otišao na trening pa  misteriozno nestao. Obitelj je očajna: 'Nema ga od petka...'
JESTE LI GA VIDJELI?

Stjepan (26) otišao na trening pa misteriozno nestao. Obitelj je očajna: 'Nema ga od petka...'

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. Visoke je oko 185 centimetara i sportske je građe