Obavijesti

News

Komentari 97

Noć iza rešetaka: Sud odlučuje o pritvoru za Žalac i uhićeni trojac

Noć iza rešetaka: Sud odlučuje o pritvoru za Žalac i uhićeni trojac

Četvero osumnjičenih bi u četvrtak trebalo izvesti pred suca istrage zagrebačkog Županijskog suda, jer će EPPO najvjerojatnije tražiti da ih se pritvori kako ne bi ometali istragu

VIDEO

Bivša ministrica Gabrijela Žalac prenoćila je u policijskom pritvoru nakon ispitivanja u Uredu europskog javnog tužitelja koji treba odlučiti hoće li protiv četvero osumnjičenih zbog malverzacije novcem iz EU fondova tijekom dana zatražiti istražni zatvor.

Uz bivšu ministricu regionalnog razvoja i EU fondova, uhićeni su ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) Tomislav Petric te poduzetnici Marko Jukić i Mladen Šimunac, vlasnici tvrtki Ampelos i Micro projekt kojima je 2018. na temelju natječaja dodijeljen posao izrade softvera vrijedan 16,2 milijuna kuna, doznaje Hina iz izvora bliskih istrazi.

POGLEDAJE VIDEO

Pokretanje videa...

Video vijesti 10.11.2021. VIDEO

Ako Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) za njih zatraži istražni zatvor, tijekom dana  će ih izvesti pred suca istrage zagrebačkog Županijskog suda. Istražni zatvor određuje se zbog opasnosti od bijega, utjecaja na svjedoke, ponavljanja kaznenog djela i osobito teških okolnosti počinjenja kaznenog djela. EPPO će najvjerojatnije tražiti da ih se pritvori kako ne bi ometali istragu.

Uhićenja koja nalaže EPPO prolaze sličan postupak kao tzv. uskočki predmeti, a razlika je u tome što ispitivanja provodi europski javni tužitelj koji odlučuje o daljnjim postupcima u slučaju.

EPPO je u srijedu prijepodne priopćio da u suradnji s hrvatskim Policijskim nacionalnim uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) "provodi hitne dokazne radnje" koje se odnose na četvero ljudi. Sumnjiče ih da su počinili kaznena djela u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova EU te u SAFU vezano uz postupke javne nabave informatičkog sustava.

Plenkijeva 'miljenica' maznula novce. Uskok rekao: Sve u redu. A istražitelji EU: Neće moći!
Plenkijeva 'miljenica' maznula novce. Uskok rekao: Sve u redu. A istražitelji EU: Neće moći!

- Ured europskog javnog tužitelja će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju o čemu će pravodobno obavijestiti javnost. Do tada neće biti objavljivane nikakve dodatne pojedinosti-  izvijestio je ured.

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) sumnja da je Gabrijela Žalac od veljače 2017. do 17. srpnja 2019., u Zagrebu i Splitu, kao ministrica regionalnog razvoja i fondova EU (MRRFEU) kao obveznika Zakona o javnoj nabavi te korisnika bespovratnih sredstava EU iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, projekt "Tehnička pomoć za MRRFEU, i kao predsjednica Upravnog vijeća Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU), sklopila dogovor s Mladenom Šimuncem .

Njemu je, odnosno njegovim tvrtkama, na njegovo traženje odlučila srediti milijunske poslove s Ministarstvom. Šimunac je, sumnjaju istražitelji, početkom 2017. putem tvrtki Razvojna platforma i Micro projekt, u kojima je direktor  odnosno član uprave, te 2018. putem poslovnog partnera trećeosumnjičenog Marka Jukića, direktora Ampelosa, raspolagao informatičkim programima PLUR i SPUR.

Što je afera 'softver' u kojoj su pali Žalac i moćni HDZ-ovac?
Što je afera 'softver' u kojoj su pali Žalac i moćni HDZ-ovac?

Žalac je, sumnjanju istražitelji, odlučila da poslove dobiju upravo te tvrtke  i to bez obzira na stvarnu vrijednost informatičkog programa. U cilju realizacije plana protivno Zakonu o javnoj nabavi poduzimala je niz radnji kako bi procese javne nabave za MRRFEU za nabavu i informatičkog sustava za strateško planiranje i upravljanje razvojem i nacrte podzakonskih akata kojima su trebali biti definirane tehničke i funkcionalne karakteristike tog informatičkog sustava prilagodile programskim rješenjima koje nudi Šimunc.

Tako je Žalac od četvrtoosumnjičenog Tomislava Petrica, ravnatelja SAFU-a,  tražila da SAFU osigura da dokumentaciju sačini tako da pogoduje Šimuncu i s njim povezanim tvrtkama i osobama. S obzirom da je to od njega tražila predsjednica Upravnog vijeća SAFU-a i ministrica koja Vladi predlaže njegovo imenovanje i razrješenje Petric je to i učinio. 

Prvotno planirani posao u vrijednosti od 5,7 milijuna kuna bez PDV-a Žalac je, znajući da Šimunc odnosno s njim povezana poduzeća imaju razvijen informatički program PLUR, izmijenila  tako što je nabavu izgradnje programa promijenila u nabavu licenci i potom nerealno i bez osnove povećala vrijednost nabave na 9,86 milijuna kuna bez PDV-a . U tu svrhu donijela je Odluku o izmjeni i dopuni Plana nabave za 2017. no do sklapanja posla nije došlo jer je Državna komisija za kontrolu postupka javne nabave postupak nabave poništila zbog povrede Zakona o javnoj nabavi.

Tko je uhićeni ravnatelj SAFU-a, moćne državne agencije? Iz HDZ-a je, ima plaću 15.788 kn
Tko je uhićeni ravnatelj SAFU-a, moćne državne agencije? Iz HDZ-a je, ima plaću 15.788 kn

No to nije zaustavilo četvorku. Kako program PLUR nije nabavljen, krajem 2017. naložila je da se bez osnove prijedlog uprave poveća s 9,8 milijuna kuna na 13 milijuna kuna. Potom je od Petrica zatražila, a ovaj je pristao, da SAFU provede ex ante kontrolu odnosno da sudjeluju u pripremi Dokumentacije o nabavi. Nakon toga je Šimunc, znajući da su natječajni uvjeti prilagođeni informatičkom programu naziva SPUR, a kako bi prikrio svoju povezanost s Gabrijelom Žalac, dogovorio sa svojim poslovnim partnerom Markom Jukićem da ispred Zajednice ponuditelja Ampelosa i InfoDoma podnese ponudu Ministarstvu u precijenjenom iznosu od 12,9 milijuna kuna. Žalac je potom nakon provedenog prividnog urednog otvorenog postupka, sumnjaju istražitelji, a na koji se javio samo Jukić sklopila ugovor o nabavi informacijskog sustava pri čemu je nerealno ugovorena cijena od 16,238 milijuna kuna koju je njezino ministarstvo  6. prosinca 2018. uplatilo na račune Ampelosa.

Nabava je s 85 posto sredstava financirana bespovratnim sredstvima EU te su EU i RH  na taj način oštećene za 13,4 milijuna kuna. Šimunc se, sumnja EPPO, nepripadno materijalno okoristio za 1,8 milijuna kuna, Jukić za 1,9 milijuna kuna, Ampelos za 7,1 milijuna, Micro projekt za 2,5 milijuna kuna.

Izvidi nad ministričinim suprugom zbog prijetnji 

Suprug Gabrijele Žalac prijetio novinarima: 'Hedl, znam sve o tebi. Zapali svijeću za Sisvete!'
Suprug Gabrijele Žalac prijetio novinarima: 'Hedl, znam sve o tebi. Zapali svijeću za Sisvete!'

Portal Telegram u srijedu je objavio da Uskok obustavio izvide ''jer iz dokaza koje su prikupili ne proizlazi da je Žalac učinila nešto protuzakonito''. Telegram je podsjetio kako je još u ljeto 2019. otkrio da je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, kojem na tada na čelu bila Gabrijela Žalac, platilo 13 milijuna kuna za softver koji je stajao 2,9 milijuna kuna.

Dodaju da je Europski ured za borbu protiv prevara (OLAF) nakon objave teksta, s obzirom da je većina tog iznosa plaćena europskim novcem, zatražio od portala da dostavi svu dokumentaciju koju su analizirali kao i prepisku njihovog novinara s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU.

Vukovarsko-srijemska policija priopćila je da će provesti izvide o prijetnjama koje je u srijedu ujutro Telegramovom novinaru Dragi Hedlu tijekom pretrage doma bivše ministrice uputio njezin suprug Mario  Žalac.

Gabrijela Žalac je otišla iz Vlade RH u srpnju 2019. zbog brojnih afera koje su je pratile tijekom mandata, a u međuvremenu se našla i pod Uskokovom istragom zajedno s bivšom državnom tajnicom Josipom Rimac.

Pad bivše ministrice započeo je počeo početkom 2019., kada su joj se zaredale afere - najprije je u ožujku bez važeće vozačke dozvole izazvala prometnu nesreću u kojoj je ozlijeđena desetogodišnja djevojčica, a potom su mediji u njezinom dvorištu otkrili Mercedes kojeg nije prijavila u svojoj imovinskoj kartici.

Mediji su potom otkrili da je Žalac vrijedan posao dodijelila tvrtki s jednim zaposlenim, a krajem kolovoza 2020. ponovno se našla pod lupom javnosti zbog uključenosti u aferu elektrane jer je navodno poticala Josipu Rimac da njenom bratu 'sredi' državni ispit.

Uskok je u travnju ove godine treći put proširio istragu protiv Žalac, te bivše državne tajnice i nekadašnje kninske gradonačelnice Josipe Rimac i još šestero osumnjičenika zbog primanja i davanja mita, trgovanja utjecajem i zloporabe položaja i ovlasti.

Donoseći detalje Uskokove istrage mediji su u svibnju ove godine objavili da su Rimac i Žalac "pritiskale" ministre i bankare za državni kredit poduzetniku Milenku Bašiću.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 97
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"