Obavijesti

News

Komentari 60

Nogala smijenili protuzakonito!

Nogala smijenili protuzakonito!

U obrazloiženju nepravomoćne presude stoji: "Tuženik (bolnica Srebrnjak) niti u tijeku postupka ne dokazuje nesavjestan rad dr. Nogala, nepoštivanje odluke i kršenje odluka...

VIDEO

Sutkinja Općinskog radnog suda u Zagrebu Vesna Horvath u utorak je u nepravomoćnoj presudi dosudila u korist dr. sc. Bore Nogala koji je podigao tužbu nakon što su ga prošle godine smijenili s čela Dječje bolnice Srebrnjak. Sutkinja nije povjerovala dokazima Upravnog vijeća bolnice protiv dr. Bore Nogala, niti je povjerovala svjedočanstvima dr. Ane Stavljenić Rukavina koja je sjedila na čelu tog vijeća. U obrazloženju presude u cijelosti je odbacila argumente za Nogalovu smjenu, kao i navode da je stvorio financijske gubitke bolnici. 

Iako je sud donio odluku da je njegova smjena bila nezakonita, istovremeno je odbijen njegov zahtjev da se vrati na mjesto ravnatelja do pravomoćnog okončanja sudskog postupka. U međuvremenu je na mjesto ravnatelja preko javnog natječaja izabran dr.sc.Ivo Dumić-Čule, a na natječaju mu je konkurencija bio, podsjetimo, i novinar te urednik Prime Timea Domagoj Zovak. Učinio je to zato što je uočio da za uvjet ravnatelja bolnice nije da to mora biti netko s medicinskom strukom, pa da bi i on mogao "proći". 

POGLEDAJTE VIDEO Smijenjen Boro Nogalo

Pokretanje videa...

01:12

No detalji obrazloženja presude suda, koji se u potpunosti priklonio dr. Nogalu, iznimno su zanimljivi. 

U presudi navode na temelju čega je Upravno vijeće smijenilo dr. Nogalo. Argumenti Upravnog vijeća bili su da je u radu prekršio propise i opće akte zdravstvene ustanove..., da je zapošljavao bez valjanih odluka Upravnog vijeća koje je jednom prilikom donijelo odluku o zapošljavanju specijaliste pedijatra, a na kraju se zaposlio doktor medicine. Zamjeraju mu i što je bolnica zaposlila specijalista dječje kirurgije bez suglasnosti resornog ministarstva, a da je suglasnost naknadno ishođena. I tako redom.

Rupe u zdravstvu: 'Organizacija našeg sustava je katastrofa, a liste čekanja su nam ogromne'
Rupe u zdravstvu: 'Organizacija našeg sustava je katastrofa, a liste čekanja su nam ogromne'

- Analizirajući odluke o razrješenju ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak sud je u odnosu na prvi razlog za razrješenje - da je prekršio propise i opće akte zdravstvene ustanove i neopravdano nije izvršavao odluke Upravnog vijeća, utvrđeno je da se to ne može ispitati jer nije konkretno navedeno koji su to točno propisi i opći akti privrijeđeni od strane tužitelja (dr. Bore Nogala) i koje je to odluke Upravnog vijeća tužitelj (dr. Nogalo) nije izvršavao. Razlozi su navedeni paušalno - stoji u obrazloženju presude. 

Dodatno su obrazložili zašto sudu argumenti suprotne strane (bolnice i Upravnog vijeća) nisu bili dovoljno uvjerljivi.

Zagreb: Djelatnici Dječje bolnice Srebrnjak održali prosvjed

- Notorna je činjenica da u Hrvatskoj kronično nedostaje kadrova liječnika koji ispunjavaju uvjete za primanje u radni odnos, pa sve da je tužitelj (dr. Nogalo) zaposlio liječnika druge specijalnosti, nije postupio suprotno Odlici (Upravnog vijeća) jer ista sadrži preporuku, ne obvezu... Tuženik (bolnica Srebrnjak) niti u tijeku postupka ne dokazuje nesavjestan rad, nepoštivanje odluke i kršenje odluka - stoji u obrazloženju.

Nogalo: Trebamo srednju opciju jer nas je do dna dovelo lijevo partijanje i desno orgijanje...
Nogalo: Trebamo srednju opciju jer nas je do dna dovelo lijevo partijanje i desno orgijanje...

A onda su se posebno osvrnuli na predsjednicu Upravnog vijeća, dr. Anu Stavljenić Rukavinu, koja slovi za jednu od navjernijih suradnica gradonačelnika Zagreba Milana Bandića. Ovaj dvojac je dr. Nogalo više puta isticao kao kreatore njegove smjene.

- Sud nije priklonio vjeru iskazu Ane Stavljenić Rukavine u pogledu razloga za razrješenje tužitelja (dr. Nogala) s mjesta ravnatelja u pogledu velikih financijskih gubitaka, ovršnih postupaka zbog neplaćanja te inzistiranja tužitelja (dr. Nogala) na zapošljavanje specijalizanata, pa da je takvo ponašanje poremetilo suradnju između Gradskog ureda za zdravstvo i bolnice te da nisu imali uvid u projekte i natječaje. Naime, svjedokinja (dr. Ana Stavljenić Rukavina) predsjednica je Upravnog vijeća, a jedan od osnovnih poslova Upravnog vijeća je da raspravlja i odlučuje o izvješćima ravnatelja najmanje svaka tri mjeseca, kao i da nadzire rad Uprave. Iz navedenog razloga sud je u cijelosti poklonio vjeru iskazu tužitelja (dr. Nogala), naročito u pogledu činjenica da je sve zapošljavanje liječnika radio u dogovoru sa svjedokinjom Stavljenić Rukavinom i dogradonačelnicom Vukičević, jer je i životno i logično da u razdoblju u kojem je tužitelj višekratno imenovan ravnateljem tuženika nije bilo primjedbi na njegov rad, a Upravno vijeće je moralo znati, jer je to njihova obveza za pravilno funkcioniranje bolnice - stoji u presudi. 

Sud nije povjerovao ni da je dr. Nogalo kriv za financijske gubitke. 

- A naročito kada se uzme u obzir cjelokupna situacija u zdravstvu, jer je notorno da je cijeli zdravstveni sustav u gubicima, da se dobavljačima lijekova ne isplaćuju potraživanja, onda je trebalo konkretno ukazati u čemu se sastoji krivnja - stoji u presudi. 

Zovak iz Prime Timea želi biti ravnatelj Srebrnjaka: 'Zašto ne, imam baš sve uvjete natječaja..'
Zovak iz Prime Timea želi biti ravnatelj Srebrnjaka: 'Zašto ne, imam baš sve uvjete natječaja..'

Dr. Boro Nogalo ne skriva zadovoljstvo presudom. 

- Cijelu godinu tvrdim da je moja smjena protuzakonita i nemoralna. Sve što sam radio u 23 godine bilo je zakonito i u korist djece u koju nitko ne ulaže već 30 godina. Posebno mi je drago što je donesena ova presuda, a i sedam inspekcija nije našlo ništa. Smijenjen sam, a sad je na čelu bolnice specijalizant medicine. Nigdje u svijetu specijalizant ne vodi bolnicu, osim na Srebrnjaku. To je nemoralno i neprihvatljivo - govori dr. Nogalo. Inače, njemu je prošli mjesec novi ravnatelj uručio odluku o udaljenju s posla.

- Nakon što sam se zarazio COVID-om u bolnici, drugi dan primio sam tu odluku, ali putem pošte te ju nisam mogao podignuti, a imao sam rok odgovora koji je bio kraći od vremena moje izolacije - ogorčen je dr. Nogalo. Od pravne borbe ne odustaje. 

- Htio sam se čak ponuditi volontirati u bolnici jer mi plaća nije važna. Usred pandemije smo, ona će proći, ali neće proći poplava pulmoloških, alergijskih i imunoloških bolesti djece. Mi smo na Srebrnjaku dobili projekt Centra za translacijsku medicinu koji je prepoznala EU, ali ja sam s ekipom koja je to stvorila i dobila, maknut. Sramota - kaže dr. Nogalo. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 60
VIDEO

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21