Obavijesti

News

Komentari 128

Afera HDZ-ove načelnice Nosić ide na Povjerenstvo i na DORH

Afera HDZ-ove načelnice Nosić ide na Povjerenstvo i na DORH
2

Nakon pisanja 24sata, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa otvorilo je predmet u slučaju načelnice Lovreća, Anite Nosić, zbog sporne kupnje stana uz državnu subvenciju. Ide i prijava DORH-u

VIDEO

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa danas je otvorilo predmet u slučaju Anite Nosić, HDZ-ove načelnice Općine Lovreć, čiji je slučaj otkriven nakon pisanja 24sata.

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja prijavit će slučaj DORH-u

- Subvencioniranje stambenih kredita je mjera pomoći Vlade Republike Hrvatske kojom se hrvatskim državljanima olakšava stambeno zbrinjavanje kroz otplatu dijela stambenog kredita. Temeljni cilj mjere je pomoć mladim obiteljima da lakše dođu do svog doma. Eventualno postojanje bilo kakvih nepravilnosti u postupcima dodjele subvencija stambenih kredita kao i postupcima formiranja lista za POS stanove potpuno je neprihvatljivo, stoji u priopćenju Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja.
 
Pokrenuta je interna revizija u APN-u, zatraženi su potrebni podaci MUP-a i Ministarstva uprave, a konkretan predmet upućen je DORH-u s obzirom na sumnju da je u postupku bilo spornih radnji. Revizijom će se također utvrditi i daljnji postupci u spomenutom predmetu.
 
- Nemam ni mrvicu tolerancije prema bilo kakvoj zlouporabi mjera koje imaju za cilj mladima omogućiti da na lakši i jeftiniji način dođu do svog doma. Interna revizija je u tijeku, ukoliko se pokaže potrebnim, idemo i u izmjene akata – izjavio je ministar Štromar.
 
Nakon dovršetka interne revizije, rezultate ćemo proslijediti nadležnim institucijama te informirati javnost, stoji zaključno u priopćenju ministrstva. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:02

Nakon što su 24sata otkrila da je mlada HDZ-ova načelnica Lovreća Anita Nosić (30) muljala s poticajima za kupnju stana, sad ispada da je i cijelu općinu protuzakonito vodila više od godinu dana! Nosić je stan u Zagrebu kupila uz subvencije 2017. godine, kad je dobila i kredit te kad su joj porezni obveznici počeli plaćati pola rate kredita. To je vidljivo iz otplatnog plana.

Otkrili smo da joj porezni obveznici plaćaju pola rate kredita, odnosno 1768 kuna mjesečno, a ona u tom stanu uopće ne živi! Dosad su joj porezni obveznici dali oko 46.000 kuna subvencija. Zbog toga će, potvrdilo je Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, morati vratiti 72.000 eura. Naime, ona je, iako živi u obiteljskoj kući u Lovreću, prebivalište prijavila na adresi u Zagrebu i to 10. prosinca 2018. godine, više od godinu dana nakon što je s HPB-om potpisala ugovor o kreditu. 

Ovoj HDZ-ovki plaćamo stan, dok ona živi u kući s bazenom
Ovoj HDZ-ovki plaćamo stan, dok ona živi u kući s bazenom

Prema Zakonu o lokalnim izborima, tim je činom izgubila i mandat načelnice. Ona će, dakle, osim novca morati vratiti i mandat, a uz to će možda dobiti i kaznenu prijavu jer više od godinu dana dužnost načelnice obnaša nezakonito.

A da situacija bude još gora, ona je u registru birača i dalje upisana u Lovreću. 

Primala je plaću kao načelnica od 7500 kuna i potpisivala odluke.

- Čim se odjavi prebivalište, prestaje mandat po sili zakona. U ovom neobičnom slučaju je onda upitno i sve što je potpisala i plaću koju je primala kao načelnica - kaže profesor upravnih znanosti Ivan Koprić.

U Ministarstvu uprave su nam potvrdili da Nosić nije prijavila promjenu prebivališta.

Potvrdili su nam da joj je mandat trebao prestati u trenutku promjene prebivališta, odnosno u prosincu 2018. 

Bačić: Ponašanje načelnice Nosić je apsolutno neprihvatljivo

Presjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić izjavio je u petak kako je ponašanje načelnice općine Lovreć Anite Nosić apsolutno neprimjereno te vjeruje da će stranačka tijela odlučivati o tome.  

- Iz onoga što sam pročitao, to je apsolutno neprimjereno ponašanje. Neprihvatljivo mi je da sjajan zakonski model kako da mladi dođu do stana, kojeg sam ja autor, završi u ovakvoj aferi. Vjerujem da će nadležna stranačka tijela odlučivati o tome, istaknuo je Bačić u izjavi novinarima u Saboru komentirajući slučaj načelnice Nosić koja je preko APN-a uz državnu subvenciju kupila stan u Zagrebu.

Vrati stan ili funkciju! Općinu nezakonito vodi godinu dana
Vrati stan ili funkciju! Općinu nezakonito vodi godinu dana

Osvrnuo se i na intenzivna ažuriranja imovnskih kartica državnih dužnosnika, nakon recentnih afera s manjkavim ili netočnim podacima, rekavši da je on svoju ispunio prije 17 godina.

- U imovinsku karticu sam unio kuću i vikendicu jer su se tada kartice drugačije popunjavale i nisam upisao u nju okućnicu. Prije tri, četiri mjeseca sam dodao i zemljište i procijenio mu vrijednost. K tome sam i kontaktirao prijatelja i nanovo procijenio kuću i vikendicu, pa sam i to unio u karticu. Površina objekata nije se mijenjala, rekao je.

Istaknuo je i da je popunjavanje imovinske kartice vrlo važan segment koji ukazuje na vjerodostojnost i transparentnost postupanja političara.

HDZ-ova mlada načelnica mora odmah vratiti 72.000 eura!
HDZ-ova mlada načelnica mora odmah vratiti 72.000 eura!

- Javnost s pravom očekuje od političara da, kada stupimo na dužnost, naša imovina bude jasna, transparentna i dostupna građanima, kako bi se prilikom izlaska iz politike znalo kako smo postupali, jesmo li se vodili načelom da zanemarimo privatno i brinemo o javnom. Moramo biti pažljivi da upravo u ovom segmentu ne bude tajni. Ako tako ne postupamo, to se nama političarima obija o glavu, poručio je Bačić.

Danas odluku o sastavu Plenkovićevog tima

Što se tiče nagađanja da će biti kandidat za potpredsjednika HDZ-a u timu Andreja Plenkovića na predstojećim unutarstranačkim izborima, kazao je da će tijekom dana biti donijeta odluku o sastavu tima koji bi s Plenkovićem išao u ovu izbornu utakmicu.

Potvrdio je da nije prihvaćeno da kandidatkinja za potpredsjednicu bude izabrana neovisno o tome koliko glasova dobila, ali će svakako predložiti jednu kolegicu za potpredsjednicu. „Pozivam sve stranačke prijatelje da u ovoj izbornoj utakmici vodimo računa o sebi, ali i o HDZ-u. Kako ćemo postupati u unutarstranačkim izborima itekako će se reflektirati na rezultate HDZ-a na parlamentarnim izborima. Ne možemo svi misliti isto, kad svi misle isto u pravilu nitko ne razmišlja, ali trebamo voditi računa o očuvanju rejtinga HDZ-a“, apelirao je Bačić.

Nosić se prijavila u Zagrebu, a nije vratila mandat načelnice!
Nosić se prijavila u Zagrebu, a nije vratila mandat načelnice!

Dodao je i da se s alternativom unutar stranke mogu konfrontirati, a da zadrže civilizacijsku razinu. „Svatko ima pravo reći što misli, ali vodimo računa jedni o drugima i o stranci“, pozvao je.
Drugo mjesto HDZ-a u anketama smatra odrazom predsjedničkih izbora na kojima je pobijedio Zoran Milanović. Ta je pobjeda bila vjetar u leđa SDP-u, ali uvjeren sam da ćemo ih i prije ljeta stići i ponovo preuzeti prvo mjesto, smatra Bačić.

Bačić ne strahuje da bi uz Plenkovića mogli biti izabrani kandidati za zamjenika i potpredsjednike iz druge opcije. „Ne bojim se ničega, kako odluče članovi to je najbolje rješenje za HDZ. Uvjeren sam u pobjedu Andreja Plenkovića“, naglasio je Bačić, a o mogućoj oporbi u Predsjedništvu kaže „bit će onako kako bude“. Nakon izbora nema oporbe, svi moramo biti jedno i ići u pobjedu na parlamentarnim izborima, istaknuo je.

Smatra da se HDZ odlično postavio u postupku donošenja zagrebačkog GUP-a.

Sve primjedbe iz javne rasprave za nas su dobrodošle, a predložili smo amandmane koji ne idu u prilog niti jednom partikularnom interesu nego općem dobru u Zagrebu, zaključio je. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 128
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.