Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
127 komentara

Nova pravila za pobačaj: Prekid trudnoće moguć do 12. tjedna?

Novi zakon zamijenit će onaj iz 1978. koji je još uvijek na snazi, ali prema mišljenju nekih članova povjerenstva njihov prijedlog ne bi se trebao bitnije razlikovati od važećeg zakona.

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
127 komentara

Pobačaji će se raditi na zahtjev žene, trudnoću će moći prekinuti do 12. tjedna, a zahtjev će se moći obaviti samo u ovlaštenim klinikama.

Prijedlozi su to rješenja za novi Zakon o pobačaju zbog kojeg će se sastati Povjerenstvo za evaluaciju zakonskih kriterija i iskustava država Europske unije. Radi se o liječnicima i pravnicima koji su prikupili zakone i iskustva iz drugih zemalja, a to će poslužiti kao temelj Ministarstvu zdravstva za izradu prijedloga budućeg novog zakona o pobačajima, piše Jutarnji list.

Novi zakon zamijenit će onaj iz 1978. koji je još uvijek na snazi, ali prema mišljenju nekih članova povjerenstva njihov prijedlog ne bi se trebao bitnije razlikovati od važećeg zakona. 

To znači kako će i dalje postojati mogućnost da žena prekine trudnoću na vlastiti zahtjev. Međutim, iako će se predložiti stavka kojom će se trudnoću moći prekinuti do 12. tjedna, to još nije sasvim utvrđeno. Moguće je da će ostati rok od 10 tjedana, ali i da će se uvesti ovaj model 12. tjedna kakav ima većina od 33 zemlje čiji su zakoni razmatrani.

Savjetovanje žena prije pobačaja će biti na dobrovoljnoj bazi tj. samo ako žena želi, a u novom zakonu će također ostati stavka prema kojoj će žene i dalje plaćati pobačaje. Zahvat će biti moguće obaviti samo u ovlaštenim klinikama, a povećat će se i nadzor nad njihovim radom. Prijedlozi rješenja za novi zakon su i da se u njega uvrsti priziv savjesti ginekologa tj. da ginekolog ima pravo odbiti napraviti pobačaj. U tom slučaju predlaže se da klinike osiguraju ginekologe koji će moći obaviti zahvat ili da klinike surađuju sa zdravstvenim organizacijama u kojima će žene moći napraviti pobačaj.

'Zakon o pobačaju vjerojatno neće biti donesen u roku'

Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je u srijedu  da novi Zakon o pobačaju vjerojatno neće biti donesen u roku koji je naložio Ustavni sud, tako da će biti produžen rok za njegovu izradu.

"Prema mojim saznanjima, čini mi se da će stručno povjerenstvo predložiti produženje roka Ustavnom sudu kako bi se iznašlo optimalno rješenje“, rekao je Kujundžić novinarima u Hrvatskom saboru.

Ustavni sud je 2. ožujka 2017. godine donio odluku kojom je obvezao Sabor da u roku dvije godine donese novi Zakon o pobačaju, uz zaključak da nije moguće zabraniti pravo na prekid trudnoće. To znači da bi u Saboru trebao biti izglasan do početka ožujka.

"Zakon o pobačaju je iznimno kompleksan s raznih aspekata, životnog, sociološkog, demografskog, svjetonazorskog... U tome smislu povjerenstvo sastavljeno od eksperata medicinske i pravne struke već duže vrijeme analizira zakonska iskustva zemalja Europske unije i drugih zemalja i rezultate koje su dali", napomenuo je Kujundžić.

Ministar je najavio da će se javnost uključiti u raspravu kada stajalište povjerenstva bude definirano, jer je sada riječ o istražnoj fazi, kada se analiziraju prakse i rezultati u drugim zemljama. "Kada prijedlog sazre, uključit će se javnost jer je oko tog zakona potreban što širi konsenzus", kaže Kujundžić.

Na pitanje hoće li se u ovom mandatu vidjeti prvi obrisi zakona, Kujundžić je odgovorio kako ne može prejudicirati jer se radi o vrlo osjetljivom pitanju, a ljudi na tome intenzivno rade. "Hoće li taj rad biti u mjesecima, to ne mogu reći", kazao je.

"Priželjkujem da nađemo dobar model koji će dati najbolje rezultate, da imamo što manje abortusa i što više rođene djece. Želim da svatko tko začme dijete bude siguran da će država jamčiti da će to dijete imati sve što mu je potrebno za život", rekao je ministar.

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message