Obavijesti

News

Komentari 43

Nova šefica Povjerenstva za sukob interesa je Jozić Ileković: Ne slaže se s eksponiranošću

Nova šefica Povjerenstva za sukob interesa je Jozić Ileković: Ne slaže se s eksponiranošću

Sabor je tajnim glasanjem izabrao novu šeficu Povjerenstva za sukob interesa. Za Aleksandru Jozić Ileković glasalo je 78 zastupnika, a za aktualnu predsjednicu Natašu Novaković 50

VIDEO

Obzirom da aktualnom sazivu Povjerenstva za sukob interesa, na čijem je čelu trenutno Nataša Novaković, ovog mjeseca istječe petogodišnji mandat, Sabor je danas tajnim glasanjem ubacivanjem listića u kutije izabrali novi saziv. Vladajuća većina nije podržala Novaković, koja se ponovno kandidirala, za novi mandat. Njezina protukandidatkinja, inače aktualna članica Povjerenstva, Aleksandra Jozić Ileković nova je šefica. 

Sabor o Povjerenstvu za sukob interesa: 'Ako Novaković opet ne izaberu, to joj je priznanje'
Sabor o Povjerenstvu za sukob interesa: 'Ako Novaković opet ne izaberu, to joj je priznanje'

Uz njih dvije, za čelnu funkciju su se kandidirale i Nike Nodilo Lakoš te Ines Pavlačić. Jozić Ileković, Nodilo Lakoš i Pavlačić su se kandidirale i za funkciju članica Povjerenstva, a saborski Odbor je uz njih tri prihvatio kandidature i Tatjane Gojak, Željka Humeka, Dražena Jovića, Igora Lukača, Nikšu Marušića, Anu Poljak, Tomislava Šunjića, Doris Ušalj. Gotovo nitko od njih nije u svom dosadašnjem radu imao doticaja s poslovima suzbijanja korupcije, što je kritizirala bivša predsjednica Povjerenstva Dalija Orešković, koja je prilikom obavljanja intervjua pred saborskim odborom izrazila razočarenje što većina njih nije pročitala ni zakon niti bila upućena u neke slučajeve dosadašnjeg rada Povjerenstva.

HDZ-ovci dobili uputu za koga glasati

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
HSLS glasao suprotno od većine: 'Podržali smo Novaković za novi mandat na čelu Povjerenstva'
HSLS glasao suprotno od većine: 'Podržali smo Novaković za novi mandat na čelu Povjerenstva'

Uputa koju su HDZ-ovci dobili, doznajemo, je bila da glasaju za Jozić Ileković na čelu Povjerenstva te Nodilo Lakoš, Pavlačić, Poljak i Lukača za članove. Jozić Ileković podržalo je od 129 zastupnika koji su pristupili glasanju njih 78. HSLS je, otkrio je Dario Hrebak, glasao za Novaković, suprotno koalicijskim partnerima. Za Novaković su glasali i Socijaldemokrati, kazao je Domagoj Hajduković. A što znači da su Jozić Ileković podržala tri oporbena zastupnika. Da nisu, obzirom da je HSLS-ovci nisu podržali, ne bi prošla. 

Novaković je dobila 50 glasova, dok Nodilo Lakoš i Pavlačić nisu dobili niti jedan glas. Za članove Povjerenstva izabrani su Lukač, Nodilo Lakoš, Pavlačić te Poljak. Na dužnost stupaju 9. ožujka. 

Da Novaković neće dobiti podršku većine predvidjeli su već oporbeni zastupnici, koji su uputili čitav niz kritika na vladajuće zbog toga, no s druge strane naglasili i kako će joj to zapravo kompliment i priznanje da je radila dobro svoj posao.

Povjerenstvo za sukob interesa će voditi pravnica zbog koje će premijer moći mirno spavati...
Povjerenstvo za sukob interesa će voditi pravnica zbog koje će premijer moći mirno spavati...

Inače, Jozić Ileković, nova predsjednica, a aktualna članica Povjerenstva, u mnogo je slučajeva bila protiv mišljenja šefice i ostalih kolega. U nekoliko je navrata pisala izdvojena mišljenja, kao u slučaju Tomislava Ćorića i imenovanja njegova kuma u Upravu HEP-a, pa i u slučaju Plenkovićeva imenovanja kuma na mjesto veleposlanika, bila je protiv pokretanja postupka u slučaju kad premijer nije htio otkriti tko je bio u tzv. grupi Borg koja je pisala zakon o Agrokoru, nije joj sporno bilo ni što je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević imenovao svog donatora u Upravno vijeće..

'Povjerenstvo ne bi trebalo biti eksponirano'

Zašto je ovog puta "pucala" i na čelno mjesto pojasnila je na intervjuu koji su svi kandidati prošli pred saborskim odborom. Ne radi se o tome da smatra da Novaković loše radi svoj posao, istaknula je.

- Javila sam se i za predsjednicu, ne tendenciozno nego jer ispunjavam kriterij i za jedno i drugo mjesto. U ovih pet godina sam ušla u materiju i upoznala sve faze rada - istaknula je Jozić Ileković, koja je istaknula da joj je drago što je novim zakonom ostala mogućnost pisanja izdvojenih mišljenja.

- Naravno da je puno ugodnije kad imate unisono tijelo, ali ja sam izabrala put koji je vjerodostojan i svaki put sam se vodila pravnom logikom i pravnim iskustvom - rekla je naglasivši kako u Povjerenstvu treba dodatno  ojačati stručnu službu koja odlazi i kad se promijene članovi i predsjednici.

HDZ-ovci ispitivali Novaković o eksponiranosti Povjerenstva: 'Bilo bi suludo da se zatvorimo'
HDZ-ovci ispitivali Novaković o eksponiranosti Povjerenstva: 'Bilo bi suludo da se zatvorimo'

Ona smatra da u većini slučajeva dužnosnici ustvari ne znaju koje im su točno obveze pa zato ispunjavaju krivo imovinske kartice. Zato, ističe, treba pojačati edukaciju, posebno sad otkako se proširio krug onih na koje se zakon odnosi.

- Dužnosnici uđu u povredu jer nisu dobro shvatili zakon i nisu znali da mogu pitati nas. Zato smo uveli edukacije, ne samo za dužnosnike nego i na lokalnoj razini za pročelnike, tajnike... Doduše, zvali smo dva-tri puta zastupnike na edukaciju k nama, nažalost, nisu bili zainteresirani - rekla je naglasivši kako je za svako jačanje Povjerenstva, ali ne i za uzurpaciju i prekoračenje ovlasti koje ima.

Jozić Ileković je, za razliku od Novaković i Dalije Orešković, bivše predsjednice, stava da Povjerenstvo ne bi trebalo biti eksponirano. 

- Mi smo državni činovnici i zadatak nam je posao raditi korektno, časno i odgovorno. Za sve ostalo Povjerenstvo ima glasnogovornicu - kaže.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 43
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1