News

Komentari 4

Novi detalji na sudu za slučaj trovanja antifrizom: 'Bilo mi je čudno, silila da me popijem sve'

Novi detalji na sudu za slučaj trovanja antifrizom: 'Bilo mi je čudno, silila da me popijem sve'

"To mi je bilo čudno, ali sam odšutio i pio, bila je uporna da sve popijem i ja sam nasjeo", rekao je Matijašić i na daljnje ispitivanje suca te odvjetnice opružene odgovarao da je "sve popio jer ga je Kristina silila"

Na suđenju Kristini Ferko (28), optuženoj da je početkom 2020. trovanjem antifrizom podmetnutim u piće pokušala ubiti Denisa Matijašića (29), on je u utorak na karlovačkom sudu posvjedočio kako je je pristao na njen nagovor da iz bočice popije crvenkastu tekućinu.

Nakon što su svjedoci redom potvrđivali da je Ferko bila popodne 22. siječnja 2020. na proslavi Vincekovog u vinskom podrumu u Vrškovcu kod Ozlja, ali da je otišla oko 17 sati, dakle prije kritičnog događaja, sudac Leon Kovačić za sutra je najavio ročište sa svjedočenjem svjedoka u vrijeme i nakon trovanja.

Tada je ruku digao Matijašić koji je svoj iskaz dao prošle jeseni, a danas je tijek suđenja pratio iz publike te zatražio da nešto doda svom ranijem iskazu.

Sudsko vijeće je udovoljilo tom zahtjevu, na što je rekao da je spomenutog dana oko 15 sati od optužene primio SMS poruku u kojoj je pisalo da je ona "riješila sve svoje životne probleme" te da se mogu naći u Loviću Prekriškom.

On je na to pristao i naveo da su se našli u 17 sati, da je ušao u njenu crnu Opel Vectru te da mu je ona dala plastičnu prozirno žutu bočicu od pola litre na kojoj je pisalo Jana, a u kojoj je bila crvenkasta tekućina.

U automobilu mu je, rekao je Matijašić, ponudila da popije "sok za opuštanje mišića kojeg je u Karlovcu kupila za 100 eura".

"To mi je bilo čudno, ali sam odšutio i pio, bila je uporna da sve popijem i ja sam nasjeo", rekao je Matijašić i na daljnje ispitivanje suca te odvjetnice opružene odgovarao da je "sve popio jer ga je Kristina silila na to".

Posvjedočio je i da je sok bio "slatko-žuhki" te da ga je "pio, pio, a ona me samo gledala, ali ja nisam znao što je imala u planu", izgovorivši nešto kasnije: "Nasjeo sam, ona je imala namjeru da me ubije".

Kao novinu u svom iskazu naveo je da je Ferko, kad je on ispijao piće, zatražila njegov mobitel, on joj ga je dao, a ona je nešto 'tipkala', te da je tek kasnije, kod kuće, vidio da u mobitelu nema poruka koje su izmjenjivali, odnosno da ih je ona očigledno izbrisala.

Rekao je da na uređaju tada nije bilo 'maskice', da ju je stavio kada se vratio kući i predložio da policija pregleda otiske prstiju ispod 'maskice'. Naime, od kada je Matijašiću pozlilo te je bio u komatoznom stanju sa zatajenjem više organa, njegove sestra i majka dale su policiji mobitel, za potrebe istrage.

Matijašić je također prepričao da se porukom već oko 18 sati požalio optuženoj da mu nije dobro te ju upitao: Što si mi u Janu stavila", a da mu je ona odgovorila kako je to za opuštanje mišića, da neka se samo dobro naspava i da će mu u jutro biti bolje.

Sudu je priložio medicinsku dokumentaciju s nalazom neurologa, požalivši se da zbog - pretrpljenih epileptičkih napadaja nakon trovanja te moždanog udara i kome - danas taj događaj teško pamti te da se zato nije ranije sjetio svega što se događalo u automobilu.

Ustvrdio je da ne zna odgovoriti na pitanje zašto bi ga Ferko otrovala, ističući kako je mislio da su izgladili nesporazume iz 2016. kada su ga "okrivljavali da im je oštetio i vinograd i automobil", a da je na to uzvratio prijetnjama i zato bio kažnjen uvjetnom zatvorskom kaznom u trajanju od dvije godine.

U optužnici piše da je Matijašiću u piće bila podmetnuta otrovna supstanca, a da mu je život spašen "samo zahvaljujući pravovremenom i intenzivnom liječenju".

Kroz vještačenja je ranije dokazana prisutnost etilen-glikola (antifriza) u njegovu tijelu, kao i da je Ferko istoga dana kada ga je navodno pokušala ubiti antifriz kupila u Karlovcu. Utvrđeno je i da mu je život bio spašen, između ostalog, hemodijalizom i mehaničkom ventilacijom, odnosno potpomognutim disanjem.

Suđenje se nastavlja u srijedu saslušavanjem svjedoka o njihovim saznanjima vezano uz kretanje optužene u vrijeme i nakon vremena trovanja, dakle u kasno popodnevnim i večernjim satima na Vincekovo 2020. godine.

Najčitaniji članci