Obavijesti

News

Komentari 1

'Nužna je izrada strategije izgradnje škola nenasilja kako bi se djeca osjećala sigurno'

'Nužna je izrada strategije izgradnje škola nenasilja kako bi se djeca osjećala sigurno'

mentalni poremećaji djece i mladih skočili su za gotovo 300, a pokušaji suicida za 280 posto. Na procijenjenih 50.000 djece u potrebi za mentalnom skrbi, Hrvatska ima tek 56 dječjih psihijatara, kažu Možemovci

VIDEO

Kako bi se naša djeca u školama osjećala sigurno, vidljivo i dobro, nužna je izrada i provedba dugoročne, međusektorske strategije izgradnja škola nenasilja. Da bismo to postigli, potrebna je zajednička, energična reakcija Ministarstava zdravstva, znanosti i obrazovanja, rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike te unutarnjih poslova, naglašavaju saborski zastupnici Možemo. 

Tragični prošlotjedni događaji u susjednoj Srbiji, kao i nedavni slučajevi vršnjačkog nasilja u hrvatskim školama ponovno su podsjetili na iznimno zabrinjavajuće statistike o mentalnom zdravlju djece, istaknula je Ivana Kekin.

- A koje pokazuju da su mentalni poremećaji djece i mladih unazad godinu dana skočili za gotovo 300 posto, a pokušaji suicida za 280 posto. Na procijenjenih 50.000 djece u potrebi za mentalnom skrbi, Hrvatska ima tek 56 dječjih psihijatara u cijeloj zemlji - upozorila je i predstavila početne korake za izgradnju dugoročne strategije za izgradnju škola nenasilja.  

Užas se sutra može dogoditi i kod nas. Trgnimo se na vrijeme
Užas se sutra može dogoditi i kod nas. Trgnimo se na vrijeme

Pozivaju Ministarstvo zdravstva da prepozna da je mentalno zdravlje djece i mladih najslabija karika zdravstvenog sustava te da je shodno tome nužno razviti kvalitetne screening programe kako bi se teškoće mentalnog zdravlja uhvatile na vrijeme.

- Nadalje, još je važnije nakon toga osigurati sustav ranog i adekvatnog odgovora na poremećaje mentalnog zdravlja, ali i destigmatizaciju liječenja poremećaja mentalnog zdravlja. Kako bi se odgovorilo na nedovoljan broj dječjih psihijatara u sustavu javnog zdravstva, Ministarstvo mora povećati raspisivanje specijalizacija iz područja dječje psihijatrije, ali i deinstitucionalizirati skrb za mentalno zdravlje, po ključu da se dostupna i besplatna skrb može dobiti i van zdravstvenih ustanova - naglasila je.

Uz to, dodaje, potrebno je implementirati preventivne programe za mentalne, emocionalne i ponašajne probleme kod djece i mladih te programe promocije mentalnog zdravlja. 

Potresan tekst ravnateljice škole: 'Dok je on pucao, curica je istrčala da spasi svog brata...'
Potresan tekst ravnateljice škole: 'Dok je on pucao, curica je istrčala da spasi svog brata...'

- Ministarstvo obrazovanja bi, pak, odmah trebalo krenuti u ozbiljno suzbijanje vršnjačkog nasilja u školama kroz preventivne, interventne i mjere monitoringa i evaluacije. U programima prevencije, Ministarstvo u osnovnim i srednjim školama kontinuirano treba provoditi kampanje s ciljem osvještavanja svih prisutnih oblika nasilja - tjelesnog, verbalnog, izolacije i online nasilja. Zatim, dodatno obrazovati stručni kadar za prepoznavanje svih oblika međuvršnjačkog nasilja i metoda nenasilnog rješavanja sukoba. Aktivno uključiti roditelje u proces edukacije i prevencije nasilja te konačnim uvođenjem građanskog odgoja u kurikulum obrazovati učenike o temama ljudskih i dječjih prava, razumijevanju razlika između sukoba i nasilja, kao i razumijevanju različitosti u svrhu osnaživanja djece i mladih za aktivan odnos prema svom okruženju i reagiranju na nasilje - naveo je Damir Bakić. 

Uvođenje cjelodnevne nastave, naglasio je, prava je prilika da se snažno reafirmiraju različite aktivnosti i programi, kreativne radionice, aktivnosti u umjetničkom polju, popularno-znanstveni programi, sportski programi. 

- Sve te aktivnosti su važna poluga u jačanju kohezije, zajedništva, osjećaja pripadnosti, konačno u povećanju udjela žive socijalne interakcije učenika, naspram one digitalne - kazao je dodavši kako je nužno provesti stvarnu reformu obrazovnog sustava koja će konačno dokinuti apsurdne programe u kojima učenici imaju više predmeta nego sati u danu. 

'Tražimo od Vlade da do iduće školske godine osigura svim učenicima psihološku pomoć'
'Tražimo od Vlade da do iduće školske godine osigura svim učenicima psihološku pomoć'

Uz to, ističu, potrebno je ukinuti sustav vrednovanja u kojem se uspjeh valuira prosjekom iskazanim u drugoj decimali, već sustav mora omogućiti vertikalnu protočnost i odabir škole, odnosno fakulteta, bez da je nužno imati sve petice iz svih 14 ili 15 predmeta i još k tome dvije-tri medalje s državnih natjecanja.

Zastupnici su pozvali MUP da provede kampanju s ciljem osvještavanja građanstva o opasnostima posjedovanja oružja i potencijalnim tragičnim posljedicama, revitalizira inicijativu povrata i otkupa legalnog i ilegalnog oružja kroz medijsku kampanju i osigura sredstva nagrađivanja za svaki vraćeni komad oružja. Nadalje, traže i da se revidiraju kriteriji za odobravanje dozvola za držanje osobnog oružja iz razloga osobne sigurnosti jer se postavlja pitanje da li je uistinu u našoj zemlji značajan broj građana je životno ugrožen. 

- Tražimo i stroge provjere dolazi li do izigravanja Zakona o nabavi i posjedovanju oružja na način da građani preko lovačkih ispita i iskaznica nabavljaju pištolje ili civilne poluautomatske inačice vojnih pušaka koje načelno ne trebaju za lov, već ih jednostavno žele posjedovati - naglasili su. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...