Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se

Obiteljski liječnici ogorčeni: Mi ni ne pregledavamo za vozački

Udruga obiteljskih liječnika pozorila kako se nepravedno kažnjava samo obiteljske liječnike, iako im zakon ne propisuje koje su to dijagnoze pacijenata zbog kojih moraju upozoriti policiju

Foto: Pixsell/Čitatelj 24sata
71 komentara

U Zakonu o sigurnosti prometa na cestama liječnicima se ne navodi koje su to bolesti i stanja njihovih pacijenata zbog kojih više nisu u stanju upravljati vozilima, što liječnici onda moraju prijaviti policiji. Priznaje to MUP, koji smo upitali zašto ta stanja i bolesti nisu jasno definirani zakonom.

Podsjetimo, s pet tisuća kuna nepravomoćno je kažnjena obiteljska liječnica iz Čakovca, čiji je pacijent vozač BMW-a koji je u srpnju na naplatnim kućicama Sv. Helena teško ozlijedio tročlanu obitelj iz Mađarske. Bio je pod utjecajem lijekova i opojnih sredstava, i liječnica je kažnjena zato što policiji nije prijavila činjenicu da on ne smije upravljati vozilom. 

NESREĆA KOD SV. HELENE 'Provodimo izvide jer liječnica nije htjela dati dokumentaciju'

MUP kaže da se sva promijenjena stanja i bolesti definiraju Pravilnikom o zdravstvenim pregledima vozača i kandidata za vozače

- Pa to je pravilnik namijenjen kolegama u medicini rada, a ne nama obiteljskim liječnicima!, zgrožena je Vikica Krolo, predsjednica Udruge obiteljskih liječnika (KoHOM). 

Udruga je, podsjetimo, upozorila kako se nepravedno kažnjava samo obiteljske liječnike, iako im zakon ne propisuje koje su to dijagnoze pacijenata zbog kojih moraju upozoriti policiju. MUP im odgovara - to su dijagnoze navedene u propisu za medicinu rada.

'OVO JE APSURDNO' Liječnica se žalila na kaznu: 'U rekordnom roku su me osudili!'

- Mi nismo ni vještaci niti medicina rada. Osim toga, i u tom su pravilniku, za medicinu rada, navedene široke dijagnoze. Ako piše samo dijabetes, on može biti vrlo šarolik, i ne mora svaki upućivati na poteškoće u upravljanju vozilom, kaže Krolo.

Jednako tako, dodaje, i obična alergija, odnosno lijek protiv alergije može smetati u vožnji. 

Zakon o sigurnosti prometa na cestama ta stanja ne definira, već samo kaže kako, ako se na liječničkom pregledu ili u tijeku liječenja utvrdi da vozač boluje od bolesti ili ima invalidnost radi koje nije više sposoban sigurno upravljati vozilom, liječnik koji je obavio pregled ili je liječio vozača te izabrani liječnik dužan je, uz upozorenje bolesniku, o tome obavijestiti policijsku upravu ili postaju u kojoj osoba ima prijavljeno prebivalište odnosno privremeno ili stalno boravište.

NESREĆA KOD SV. HELENE Za sudar kaznili samo liječnicu: Nije prijavila stanje pacijenta...

MUP odgovara kako je 'liječnik dužan poslati izvješće o promjeni zdravstvenog stanja ako vozač boluje od bolesti ili stanja koja su Pravilnikom o zdravstvenim pregledima vozača i kandidata za vozače propisana kao zapreke za sigurno upravljanje vozilom'.

Kako dodaju, vezano uz zdravstveno stanje počinitelja prometne nesreće koja se dogodila kod naplatih kućica kod Sv. Helene, Policijska uprava međimurska nije bila obaviještena o promjeni zdravstvenog stanja od strane liječnika.  

Liječnica iz Čakovca se, podsjetimo, žalila na prvostupanjsku presudu po kojoj mora platiti 5000 kuna. 

Možda vas zanima i ovo:
Message