Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se

Objavili snimku nesreće: Uber na autopilotu ubio pješakinju

Arizona: Ovo je prva takva nesreća u kojoj je autonomno vozilo, to jest, umjetna inteligencija, skrivila smrt čovjeka. Vozilo nije prekoračilo dozvoljenu brzinu

A handout photo of a still frame taken from video shows the exterior view of the self-driving Uber vehicle leading up to the fatal collision in Tempe, Arizona
Foto: HANDOUT
45 komentara

Policija je objavila video snimku nesreće u kojoj je Uberovo autonomno vozilo naletjelo na pješakinju u Arizoni. Žena je poginula.

Elaine Herzberg (49) je gurala bicikli preko ceste koja ima četiri linije u Phoenixu.

Foto: Facebook/Great danes "Von Unterwein"

Rafaela Vasquez (44) je bila za volanom i trebala je preuzeti kontrolu nad vozilom ako nešto krene krivo. U trenutku nesreće vozilo je bilo na autopilotu.

FILE PHOTO: A self driving Volvo vehicle, purchased by Uber, moves through an intersection in Scottsdale U ARIZONI Prva nesreća ova vrste: Uber na autopilotu ubio pješakinju

Ovo je prva takva nesreća u kojoj je autonomno vozilo, to jest, umjetna inteligencija, skrivila smrt čovjeka. Vozilo nije prekoračilo dozvoljenu brzinu.

Vasquez je rekla policiji da se žena koja je navodno bila beskućnika i imala je problema s drogom, odjednom našla ispred vozila i da nije imala vremena reagirati.

Policija joj vjeruje te je u medije pustila snimku koja potvrđuje Rafaeline riječi. Vasquez je ranije dva puta osuđivana no Uber ju je zaposlio u sklopu programa koji bivšim zatvorenicima daje priliku da se integriraju u društvo.

Foto: Arizona Department of Corrections

2001.  godine je pokušala izvesti pljačku, a 1999. godine je državnom službeniku dala lažnu izjavu. Tada je bila poznata kao Rafael i identificirala se kao muškarac.

Uber je nakon ove nesreće prekinuo sva testiranja autonomnih vozila u Arizoni, Pittsburghu i Torontu. Iako su stručnjaci rekli da bi upravo autonomna vozila mogla smanjiti broj prometnih nesreća i stradavanja ljudi, ovaj slučaj je opet pokrenuo o tome raspravu, piše Mirror. 

Možda vas zanima i ovo:
Message