Obavijesti

News

Komentari 21

Obuljen Koržinek o otkriću u aferi s Geodetskim fakultetom: 'To je lažna vijest, sigurna sam'

Obuljen Koržinek o otkriću u aferi s Geodetskim fakultetom: 'To je lažna vijest, sigurna sam'

Telegram je objavio članak u kojem HAZU tvrdi da od Ministarstva kulture nisu dobili 3D snimke Muzeja arhitekture koje je napravio Geodetski fakultet, zbog čega su naručili novo snimanje i platili osam puta manje

VIDEO

Ponovno je za vrijeme aktualnog prijepodneva, kao i zadnji put, objavljena jedna lažna vijest vezano uz 3D snimanje i štete nakon potresa, uzvratila je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek na novo otkriće Telegrama i novi krak afere vezane uz Geodetski fakultet. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Naime, kako piše Telegram, ministrica je Geodetskom fakultetu platila 361.500 kuna za 3D skeniranje zgrade Hrvatskog muzeja arhitekture kojim upravlja HAZU. No, otkrivaju službenom potvrdom iz HAZU-a da navedene snimke uopće nisu korištene za obnovu te građevine jer ih Ministarstvo, unatoč zamolbama HAZU, nikada nije poslalo. Zato je HAZU morao opet naručiti 3D skeniranje iste zgrade i to je platio 45.000 kuna, što je osam puta manje nego je ministrica za isti posao dala uhićenom dekanu Geodezije. Da je Telegram pričekao odgovor Ministarstva, naglašava Obuljen Koržinek, shvatili bi da to nije istina.

'Neistina'

- Novinarka nas je tražila izjavu danas u 12.53, a otprilike je oko 14.30 sati objavljen članak bez naše izjave. I moram demantirati jer se radi o neistinama. Dakle, iz prepiske koju posjedujemo u Ministarstvu i koju bi bili dostavili novinarki da nam je ostavila primjereno vrijeme, vidi se da smo bili u komunikaciji, da je Ministarstvo snimalo, odnosno da je na zahtjev Gradskog zavoda Ministarstvo dalo nalog Geodetskom fakultetu da zgradu Muzeja arhitekture snimi u travnju 2020. Posjedujemo prepisku između ravnateljice, Ministarstva, Gradskog zavoda i projektanata, gdje se vidi da su projektanti znali za te snimke, da su ih imali, a i oni pišu u dokumentaciji da su koristili te snimke, ali s obzirom, ono što smo više puta govorili, da su se u međuvremenu događali dodatni potresi i progresivne štete, kako na ovom objektu, tako i na mnogim drugima, trebalo je neko dodatno dosnimavanje. Žao mi je da se na ovakav način ponovno plasira jedna neistinita vijest. Ne razumijem zašto se to radi - kaže ministrica.

Ministarstvo je objedinilo cjelokupno izvješće vezano za angažman Geodetskog fakulteta, dodala je, koje će tijekom sljedećeg tjedna i objaviti.

Ministrice Obuljen, dozvolite da vam nacrtamo: Evo kako su na Geodetskom mažnjavali novac
Ministrice Obuljen, dozvolite da vam nacrtamo: Evo kako su na Geodetskom mažnjavali novac

- I gdje će se vidjeti da je snimljeno više od 200 zgrada, točno za koje se zgrade dokumentacija koristila, vidjet će se da smo za neke zgrade mi snimili jedan dio koji je izgledao nestabilan i za koji je trebalo donositi brzo odluke hoće li se nešto demontirati, a da su se kasnije u procesu projektiranja neke stvari dodatno dosnimavale i ono što je ključno da će se vidjeti da je potpuno lažna teza da je bilo što preplaćeno. Upravo suprotno - vidi se da je postignuta cijena koja je višestruko manja od one koju je nama Geodetski fakultet ponudio, podsjetit ću, dva dana nakon potresa. Potres je bio 22. ožujka, a ovo 24. ožujka - istaknula je. 

'Radi se o lažnoj vijesti'

Na opasku novinara kako iz HAZU-a tvrde da su tražili od Ministarstva snimku, ali da je nisu dobili, ministrica je naglasila kako se putem Ministarstva kulture obnavlja više od 470 objekata zbog čega je u Ministarstvu trebalo ipak neko vrijeme da prikupe dokumentaciju, koju su sada i prikupili, ali je nisu stigli proslijediti Telegramu jer je članak već objavljen. 

- Sada su mi poslali na mail prepisku iz koje se vidi da je postojala cijelo vrijeme komunikacija između HAZU-a, Gradskog zavoda, Ministarstva kulture i Geodetskog fakulteta. Ako oni nisu iskoristili te snimke ili ih nisu u tom trenutku preuzeli, ja to zaista ne mogu reći, ali imamo prepisku. I da se pričekala naša izjava, a za toliku količinu informacija koje mi imamo pristojno je ostaviti nekoliko sati, ja sam sigurna da ni novinarka ne bi objavila lažnu vijest. Ovako moram reagirati jer se zaista radi o lažnoj vijesti, a mi ćemo, kad sistematiziramo cijelu tu dokumentaciju, objaviti i službeni demantij - rekla je. 

Plenković demantira podatke iz svog izvršenja proračuna: 'To je nebitno, meni morate vjerovati'
Plenković demantira podatke iz svog izvršenja proračuna: 'To je nebitno, meni morate vjerovati'

Na ponovnu opasku novinara da HAZU kaže da su svoje snimanje tražili nakon što iz Ministarstva nisu mogli dobiti snimku, a još su to 3D skeniranje platili i osam puta manje, ministrica naglašava kako u prepisci točno piše da su korištene snimke za potrebe analize postojećeg stanja. 

- Iz te prepiske je vidljivo da su projektanti koristili te snimke i upravo zato je odobreno u trošku projektiranja da se ono što je trebalo dosnimiti, vjerojatno radi progresivnih šteta, snimi. U tom trenutku ugovorili smo snimanje primarno kako bismo dokumentirali stanje tamo gdje će se morati demontirati zabati ili pročelja jer da nismo imali te snimke ne bismo nikada kasnije te zgrade mogli obnoviti. Te su snimke korištene za donošenje odluka hoće li se nešto demontirati ili ne, a kasnije su korištene za analizu postojećeg stanja, što je prvi korak u ishođenju dokumentacije za obnovu kulturnih dobara i sve je to dokumentirano. Za svaku kuću i zgradu imamo slijed gdje se koristila samo jednom, gdje je snimano, gdje nije snimano, gdje je ponovno snimano. Za neke zgrade snimani su dijelovi, kasnije su traženi, recimo, tlocrti, negdje smo snimali najfinije i najsofisticiranije detalje koje su za konzervatorsko-restauratorsku struku važni poput pročelja, štukatura, balustrada, tornjeva, a za projektante je vjerojatno trebao neki drugi tip snimke - navela je ponovivši kako se radi o lažnoj vijesti.

'Zlonamjerna lažna vijest'

Upitana o nesrazmjeru između troškova, ministrica je kazala da neke tvrtke iskazuju cijenu po objektu, bez iskazivanja ikakve cijene po kvadratu, a neke druge iskazuju po kvadratu.

Tajni plan s Geodezije: Htjeli su osnovati 'institut' za izvlačenje novca. Sisali bi ga u svoju tvrtku
Tajni plan s Geodezije: Htjeli su osnovati 'institut' za izvlačenje novca. Sisali bi ga u svoju tvrtku

- Geodetski fakultet je nama dao ponudu da će maksimalno koštati sto kuna po kvadratu i, po našim podacima, taj je iznos s njihove strane iskazan na samo tri objekta, a većina se kretala između 20 i 30 kuna po kvadratu, što je ovisilo o složenosti građevine, o opasnosti, o tehnici i tehnologiji koje su trebali koristiti da bi snimili zgradu. Kada smo sve sravnili, sve zgrade koje su snimljene i svu dokumentaciju, mislim da smo dobili prosječnu cijenu po kvadratu od nekih 27 kuna. Ovo uspoređivanje zgrade i zgrade i ponude potpuno je nemoguće. Za nas u tom trenutku nisu bile važne samo snimke nego i uredski, stručni dio posla koji su napravili brojni stručnjaci s Geodetskog fakulteta, odnosno, povezati te snimke s onim što smo imali prikupljeno iz katastra i iscrtali ih na način da su se mogle donositi odluke. To je puno više od 'suhog' snimanja i žao mi je da je opet danas, za vrijeme aktualnog prijepodneva, bez da nam je dana mogućnost da se očitujemo, objavljena ovako zlonamjerna lažna vijest - zaključila je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...