Obavijesti

News

Komentari 326

Prvi rezultati: Nađene ljudske kosti pripadaju mladoj djevojci

Prvi rezultati: Nađene ljudske kosti pripadaju mladoj djevojci
11

Uzeti su uzorci bedrenih kostiju, zubiju i kose. Nadamo se da će nalaz biti gotov unutar nekoliko dana. Najvjerojatnije će to biti u ponedjeljak, kaže Davor Strinović

VIDEO

Prema prvim rezultatima koje je policiji poslao Zavod za sudsku medicinu, dijelovi kostiju koji su pronađeni na smetlištu kamionskog parkirališta pripadaju mlađoj ženi, javlja HRT

A je li doista riječ o Antoniji Bilić moglo bi se znati već nakon rezultata brze genomske analize DNK.  Tek ako ti rezultati neće sa sigurnošću pokazati da se radi o Antoniji, provest će se detaljnija i sporija, mitohondrijska DNK analiza čiji će se rezultati znati za tek 72 sata.

Iako se najavljivalo kao mogućnost, u srijedu se ipak nije doznao identitet posmrtnih ostataka. 

- Mogu potvrditi da smo dobili kostur N.N. osobe i krenuli s obradom posmrtnih ostataka, uzeti su uzorci bedrenih kostiju, zubiju i kose. Nadamo se da će nalaz biti gotov unutar nekoliko dana. Riječ je o složenoj analizi, izolaciji s kostiju i zubiju. Kada analiza bude gotova bit će obaviješten DORH-a, onda i javnost. Sve detaljnije informacije bit će poznate kada sve analize budu dovršene. Službeni stav Zavoda je da će to biti najvjerojatnije u ponedjeljak, ali mi ćemo učiniti sve što možemo da to možda bude i ranije - rekao je predstojnik Zavoda za sudsku medicinu Davor Strinović za Dnevnik HRT-a.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kosti će otkriti sve: Od identiteta do uzroka smrti 

Zagrebački zavod jedan je od najboljih upravo u DNK identifikaciji s obzirom na to da su već identificirali brojne žrtve iz masovnih grobnica nastalih tijekom Domovinskog rata. Jedini u Hrvatskoj rade tzv. mitohondrijsku analizu DNK. Budući da je posrijedi delikatan slučaj, jasno je zašto stručnjaci žele znanstvene dokaze prije nego što potvrde je li riječ o Antoniji Bilić. 

Ako forenzičari imaju sve kosti umrlog li ubijenog čovjeka, ma koliko bile izložene vremenskim neprilikama, mogu već iz kostura odgovoriti na mnoga bitna pitanja: o dobi, visini, postojanju neke ozljede prije smrti, i to bez DNK analize, a u nekim slučajevima čak i kako je žrtva umrla, javlja Jutarnji list.

Cvrtila: Spasioci se nisu vodili samo Paravinjinim izjavama

- Ne bih se složio s tim da su spasioci pretraživali samo ono područje koje im je Paravinja rekao da pretražuju. Policija se nije vodila samo njegovim izjavama već i njegovom rutom kretanja. Oni su pretražili i taj dio terena gdje su pronađene kosti, a on to područje, primjerice, nije spominjao - rekao je Željko Cvrtila, stručnjak za sigurnost. 

Cvrtila je potvrdio da će se iz kostiju doista moći utvrditi uzrok smrti, ako su ozljede bile takve naravi da je bilo ozljeđivanja kostiju. Cvrtila se složio kako postoje indicije da je doista riječ o nestaloj Antoniji, ali zadnji sud će ipak dati DNK analiza koja će potrajati nekoliko dana.

Antonijina obitelj  i cijeli Drniš sada čeka rezultate DNK analize

Pronađene kosti za koje se sumnja da pripadaju Antoniji otvorili su stare rane u njenom rodnom mjestu i Drnišu. - To je glavna tema u cijelom mjestu i okolici, pratimo sve vijesti, novine i sve portale. Iščekujemo šta će biti sada s tom DNK analizom - rekao je za 24sataTV jedan Drnišanin, dok je njegova sugrađanka napomenula kako će je sada, ako se zaista pokaže da je riječ o Antoniji, njezini roditelji napokon moći pokopati. Drnišu i Antonijinoj obitelji sada preostaje samo čekanje.

Dva muškarca slučajno pronašla ono što tisuće drugih nisu

Ako DNK analiza potvrdi da se radi o Antoniji, ispast će da su dva muškarca slučajno otkrila ono što je tražilo tisuće GSS-ovaca, policajaca i vatrogasaca i za što je iz državnog proračuna izdvojeno 2,5 milijuna kuna. A kosti su pronađene, podsjetimo, na području gdje je zadnji puta lociran signal mobitela Antonije Bilić. Signal koji je trajao svega četiri sekunde.  

- Ako je ona dovezena tu, i bila tu, i ako je signal registriran onda znači da se nešto tu i moralo događati. No, ima ona izreka poslije bitke svi su vojnici generali. Paravinji je trebalo vjerovati i provjeriti svaku dojavu, i riječi susjeda. Sve je to trebalo provjeriti - rekao je za 24sataTV  Branko Lazarević, umirovljeni kriminalistički inspektor.

'Lubanja nije bila udaljena ni dva metra od ceste'

Na ljudske kosti su u utorak oko 15 sati sasvim slučajno naišli Milan Rendulić i Veljko Dadasović koji su tim putem prolazili traktorom.  - Kada smo se vraćali nazad vidjeli smo da je lubanja od čovjeka. Ali, ne bi vidjeli ništa da nismo vozili jako polako, iako lubanja nije bila dalje od dva metra od ceste. Uz lubanju vidjeli smo lopaticu i neke traperice - rekao je Milan Rendulić za 24sataTV.

Paravinjin otac: To je namještaljka!

Roditelji Dragana Paravinje u srbijanskoj Novoj Pazovi ogorčeni su pronalaskom kostiju, za koje se sumnja da pripadaju Antoniji. Oni su i dalje uvjereni u njegovu nevinost, a za pronalazak kostiju kažu da je namješten 

- Pitajte onog tko je našao tijelo gdje ga je pronašao -  ljutito je rekao Paravinjin otac Obrad u telefonskom razgovoru za Večernji list.  On je, kako kaže, uvjeren je u teoriju zavjere, po kojoj je netko podmetnuo ili preselio kosti na mjesto kod Josipdola kako bi njegov sin ispao kriv.

Odvjetnik: Nije nedvojbeno, ali to je, vrlo vjerojatno, Antonija

Odvjetnik obitelji Bilić u srijedu popodne ipak je rekao kako on s visokom dozom izvjesnosti smatra da je ipak riječ o tijelu Antonije Bilić (17)

- Naravno, ne mogu reći da je to nedvojbeno ona, to su gluposti, ali prema svim analizama dokaza sa suđenja Draganu Paravinji i svemu što se događa sada, vrlo je vjerojatno da kosti pronađene kod Modruša pripadaju Antoniji Bilić - rekao je Ljubičić.

Odvjetnik tvrdi kako je on još prije godinu dana  kroz javnost pozivao da se ponovo pretraži to mjesto jer je analiza kretanja Paravinjina kamiona upućivala na to, ali nitko ga nije slušao. 

Na pitanje o navodno pronađenim dijelovima odjeće Antonije Bilić, Ljubičić je odgovorio da je Antonijina obitelj uključena u istragu i aktivno sudjeluje u prepoznavanju predmeta i slično

'Danas je obitelji Bilić iznimno teško'

- Ali, ne želim ih zvati telefonom i opterećivati ih. Danas je njima iznimno teško - rekao je odvjetnik Ljubičić.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 326
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'
VELIKA POTRAGA U SRBIJI

Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'

Na istoku Srbije od utorka poslijepodne traje potraga za Dankom Ilić (2). Traže je stotine volontera i policajaca, teren pretražuju i rudari. Pomoć nudi i naš HGSS