Obavijesti

News

Komentari 0

Oleg Butković: U tijeku je renesansa na hrvatskoj obali

Oleg Butković: U tijeku je renesansa na hrvatskoj obali

Trenutno provodimo jedan od najvećih investicijskih ciklusa u obnovu i gradnju lučke infrastrukture koji danas iznosi nešto više od 300 milijuna eura, najviše zahvaljujući europskim fondovima, rekao je ministar danas u Puli

VIDEO

Potpredsjednik Vlade te ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u srijedu je u Puli u sklopu Dana pomorstva i unutarnje plovidbe koje resorno Ministarstvo tradicionalno organizira povodom blagdana svetog Nikole rekao je kako je po pitanju investicijskih ciklusa u tijeku renesansa na hrvatskoj obali.

"Trenutno provodimo jedan od najvećih investicijskih ciklusa u obnovu i gradnju lučke infrastrukture koji danas iznosi nešto više od 300 milijuna eura, najviše zahvaljujući europskim fondovima. To nazivam renesansom na hrvatskoj obali jer se nikad kao sada nije ulagalo u obnovu luka, izgradnju luka, riva, lukobrana", rekao je Butković na Danima pomorstva i unutarnje plovidbe koji se održavaju u Puli.

Kaže da se nastavlja s investicijskim ciklusom budući da će kroz Nacionalni program oporavka i novu financijsku omotnicu i Instrument za povezivanje Europe, na raspolaganju biti više od 120 milijuna eura za realizaciju takvih projekata. Velik je potencijal, naveo je, i unutarnja plovidba na Dunavu i Savi, gdje se provode projekti povećanja plovnosti na tim rijekama, kao i gradnja terminala u Slavonskom brodu, Osijeku i Vukovaru. 

Butković o bespravnoj gradnji Barbarića: Svi moramo poštivati zakone. Država funkcionira...
Butković o bespravnoj gradnji Barbarića: Svi moramo poštivati zakone. Država funkcionira...

Osvrnuvši se na novi zakon o pomorskom dobru koji je u posljednje vrijeme izazvao velik interes javnosti, potpredsjednik Vlade je naglasio kako misli da je kroz dva čitanja, budući da je uključena i javnost i struka, donijet dobar zakon koji će na bolji i svrsishodniji način štititi pomorsko dobro.

"Išli smo u pravcu da lokalnim jedinicama damo veće ovlasti, ali i veće odgovornosti, budući da smo svi na istom brodu. Svi smo mi država i moramo raditi da taj najvrjedniji resurs, a to je pomorsko dobro, štitimo na najbolji mogući način", kaže Butković.

Državni tajnik Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver dodao je kako je nakon široke javne rasprave, stvoren zakon koji omogućava zaštitu pomorskog dobra, uvođenje reda na pomorskom dobru, omogućava daljnja ulaganja na pomorsko dobro štiteći pritom javni interes.

"Zakon po prvi puta na kvalitetan način omogućava dostupnost općeg javnog dobra svim građanima Hrvatske. Tu posebno mislim na plaže koje smo kvalitetno riješili, donijeli odredbe koje nalažu uklanjanje ograde na plažama i nemogućnost naplate pristupa plažama",  rekao je Bilaver.

Butković o Vujnovcu i Fortenovi: 'Da li je netko nama prihvatljiv ili ne? Pa nismo u socijalizmu'
Butković o Vujnovcu i Fortenovi: 'Da li je netko nama prihvatljiv ili ne? Pa nismo u socijalizmu'

Dodao je da se užurbano radi na donošenju niza propisa koji će omogućiti nesmetano odvijanje sljedeće turističke sezone, a jedinicama lokalne samouprave da uz javno savjetovanje donesu plan upravljanja na svom području. 

Ministar Butković je istaknuo kako se značajni napori ulažu u stvaranje boljih uvjeta za hrvatske pomorce.

"Hrvatski pomorci su naš brend, imamo više od 22 tisuće pomoraca i brodaraca koji plove našim i svjetskim morima. Prije nekoliko godina izmjenom Pomorskog zakonika poboljšali smo radno-pravni status svih pomoraca. Stvaramo im bolje uvjete kroz zakonodavne okvire, a ono što je bitno istaknuti je ovogodišnje potpisivanje nacionalnog Kolektivnog ugovora o pomorstvu, što je velik iskorak budući da se on nije potpisao od 1997. godine", rekao je.

Vlada se hvali padom inflacije, a i dalje smo predzadnji u eurozoni: 'Mi smo napravili sve'
Vlada se hvali padom inflacije, a i dalje smo predzadnji u eurozoni: 'Mi smo napravili sve'

U povodu blagdana svetog Nikole, zaštitnika pomoraca i brodaraca, te obilježavanja Dana pomoraca, jučer je održano tradicionalno svečano polaganje vijenaca u more kako bi se odala počast stradalim i nestalim pomorcima. U organizaciji Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, svake godine se svečanost odvija u drugoj županiji, a ove godine je to bilo u Puli.  Svečanost se odvijala na brodu, u zaljevu pred Marinom Veruda, gdje su se okupili visoki dužnosnici i predstavnici Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Lučke kapetanije Pula i županije. 

U nastavku dana održana je Konferencija o pomorstvu i unutarnjoj plovidbi, na kojoj se raspravljalo o novom Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama, o ulaganjima u lučku infrastrukturu i digitalizaciji pomorske administracije te o razvitku unutarnje plovidbe. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...
FELJTON: ČERNOBIL, 3. DIO

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...

Hrabro su ušli ispod reaktora i ispustili vodu, ali i tamo su prošli pravu dramu jer su ostali bez svjetla. Iako su znali da riskiraju bolnu smrt od radijacije, otišli su i spasili svijet od još veće katastrofe...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.