Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
95 komentara

Opoziv nije uspio: Kujundžić i dalje ostaje ministar zdravstva

Svađa je počela nakon što je Željo Jovanović (SDP) tražio stanku kako bi se zastupnicima dalo vrijeme da promisle hoće li dati povjerenje ministru koji je, kaže, neradom doveo zdravstvo pred kolaps.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
95 komentara

U Saboru je bilo burno prije glasovanja o oporbenom prijedlogu za opoziv ministra zdravstva Milana Kujundžića, a padale su opomene. No ministar i dalje ostaje na svojoj poziciji, a ovo je drugi propali pokušaj njegovog opoziva u Saboru. U dvorani je bilo 127 zastupnika. Protiv opoziva bilo ih je 79, a za oporbeni prijedlog 48 zastupnika. 

 Stanku je prije glasanja zatražio Željko Jovanović (SDP) kako bi se zastupnicima dalo vrijeme da još jednom promisle hoće li dati povjerenje Kujundžiću, koji je, kaže, svojim neradom doveo zdravstvo pred kolaps. Prozvao je i aktualnog ministra za bahatost. Vladajuće je branio Željko Reiner (HDZ), koji je zahtjev za opoziv, napisan na jednom listu papira, nazvao mizernim. Poručio je kako je sramotno što oporba ni jednu primjedbu protiv ministra nije argumentirala. 

- U vrijeme kada su neki od onih koji su potpisali taj uradak, bili na vlasti, bolnice su bile u dugu po tisuću dana. Sad se tome čude. Ali rabi se i izraz dug, a ne radi o tome nego o dospjelim ili ukupnim obvezama. Stvorili su potpuno krivu sliku u javnosti - kazao je Rainer. 

Zagreb: U Banskim dvorima održana je 185. sjednica Vlade RH NAKON BURNE RASPRAVE Kujundžić: Jako sam zabrinut za neke saborske zastupnike

Reinerovo izlaganje izbacilo je iz takta Peđu Grbina (HDZ), koji je u trenutku digao glas, ali i zaradio opomenu. Reinera je prozvao da iznosi hrpu neistina i time vrijeđa nazočne u sabornici, ali i javnost. Kazao je da je dospjeli dug bolnica za mandata Kujundžića narastao dva i pol puta. Zastupnici su se potom međusobno nadglasavali, a mikrofoni su bili isključeni. Predsjedavajući Gordan Jandroković zahtijevao je od SDP-ovca da sjedne. 

- Pozivam sve da ne kršite poslovnik na ovaj način. Ovo nisu sofisticirani nego vrlo primitivni načini kršenja poslovnika kojeg koristite za replike - kazao je Jandroković.   

Zagreb: Rasparava o povjerenju ministru zdravstva Milanu Kujundžiću BURNO U SABORU Mrsić poručio Kujundžiću: 'Bili ste i ostali politička kukavica'

Ines Strenja (Most) upitala je Reinera bi li mu bilo dovoljno da su prijedlog opoziva napisali na 50 stranica. I ona tvrdi da je Reiner uvrijedio zastupnike. Jandroković je i njoj udijelio opomenu jer je prekršila poslovnik. Opomenu je dobio i Branko Bačić (HDZ) koji je Mostovce podsjetio da su najavili da će učiniti sve da SDP pobijedi na idućim izborima. 

- To je na tragu poruke glas za Most je glas za SDP - kazao je Bačić. 

Opomenu je prethodno zbog zloupotrebe poslovnika dobio i Božo Petrov (Most), a znajući da riskira i drugu odgovorio je Bačiću.  

- Ne brinite se, Mi nećemo utrčati u taj vlak, u koji idete sa SDP-om. Nećemo vam biti konkurencija. Vjenčajte se slobodno - poručio je Petrov i zaradio drugu opomenu. 

- Neću dozvoliti da se glasovanje pretvori u zlouporabu povrede poslovnika. Ovo što se događa je namjerno kršenje poslovnika zbog repliciranja - rekao je Jandroković. 

Pozvao je zastupnike da odustanu od povreda poslovnika. Nikola Grmoja (Most) zatim je ipak odgovorio Bačiću, a tvrdi  da je u svom istupu iznio čistu neistinu.

Zagreb: Rasparava o povjerenju ministru zdravstva Milanu Kujundžiću TRAJALO DO POSLIJE PONOĆI Nakon 8 sati završila rasprava o povjerenju Milanu Kujundžiću

-  Dakle upotrijebio je frazu Ive Sanadera: "Glas za HSP je glas za SDP", kada je on nosio crne torbe, a zapravo se pokazalo da je glas za HDZ, glas za sustavnu pljačku hrvatskog naroda - ustvrdio je Mostovac i dobio opomenu. 

- Ono što je gore od opomene jest što ste me prevarili. Lagali ste da nećete replicirati, ali jeste. Nemojte! Molim vas da se držimo reda - kazao je Jandroković i odredio stranku. 

Sabor je prethodno sa 79 glasova za i 55 protiv podržao godišnje izvješće o radu Vladu, koje je premijer Andrej Plenković podnio u srijedu. Sa 115 glasova za i 5 suzdržanih izmijenjen je i Zakon o mirovinskom osiguranju, kojima vraća granica za starosnu mirovinu na 65. godina života i smanjuje penalizacija za ranije umirovljenje, odnosno prihvaćaju zahtjevi sindikalne referendumske inicijative "67 je previše", za koju je prikupljeno više od 700.000 potpisa građana.

Sabor je popunio i mjesto člana Odbora za zakonodavstvo, u koji je HDZ ranije želio postaviti bivšeg ministra uprave Lovru Kuščevića. No nakon burnih reakcija oporbe i javnosti, HDZ je prijedlog povukao, a Kuščević za sad odustao od bilo kojeg mjesta u saborskim radnim tijelima. Umjesto Kuščevića u Odboru za zakonodavstvo ubuduće će sjediti HDZ-ova zastupnica Marija Mačković

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message