News

Komentari 175

Dolačkog osudili na 6 godina i mora uplatiti 3,3 milijuna kuna

Dolačkog osudili na 6 godina i mora uplatiti 3,3 milijuna kuna

Na izricanju presude za Županijskom sudu u Zagrebu Dolački nije se pojavio, a budući da je dobio više od pet godina zatvora, odredili su mu pritvor

Željko Dolački nepravomoćno je na Županijskom sudu u Zagrebu proglašen krivim za krađu iz policijskog sefa. Dobio je šest godina zatvora, a mora uplatiti i 3,32 milijuna kuna u roku od 15 dana od pravomoćnosti presude.

Na izricanju presude nije se pojavio, a budući da je dobio više od pet godina zatvora, odredili su mu pritvor.

Dolački je optužen da je u travnju 2016. lažirajući provalu u sef u sjedištu zagrebačke policije, ukrao dva kilograma zaplijenjenog zlata, oko 640.000 kuna i gotovo 290.000 eura, koji nisu pronađeni.

Uskok tvrdi kako je smijenjeni načelnik zagrebačke službe organiziranog kriminaliteta od 22. veljače 2015. do 3. travnja 2016. "koristeći činjenicu da su mu bili dostupni privremeno oduzeti predmeti iz više kriminalističkih obrada PU zagrebačke, iz prostorije u kojoj su se nalazili oduzeti predmeti otuđio i za sebe zadržao" gotovo 290.000 eura, 640.000 kuna te preko dva kilograma zlata.

Zbog krađe iz policijskog sefa sa svojih su dužnosti tada odstupili ravnatelj policije Vlado Dominić, načelnik zagrebačke policije Goran Burušić i još dvojica zagrebačkih policijskih dužnosnika.

Uskokov tužitelj Slobodan Šašić u svom je završnom govoru kazao da je tijekom suđenja neosporno dokazano da je Dolački počinio nedjelo koje mu se stavlja na teret.

- Dolački je izigrao povjerenje građana koji su mu dali povjerenje kao voditelju odjela za suzbijanje organiziranog kriminaliteta, osobito stoga što kazneno djelo nije počinio na mah te stoga što je ono počinjeno u samom središtu zagrebačke policije. Time je nanio štetu i sramotu i kolegama policajcima - kazao je Šašić.

Obrana je s druge strane isticala da je optužnica "prepuna nelogičnostima" te da tijekom dokaznog postupka "nije dokazano ništa od onoga što se Dolačkom stavlja na teret".

Dolački je uhićen i smijenjen krajem travnja 2016. a 10. lipnja te godine je izašao iz istražnog zatvora nakon što je Uskok ispitao 30-ak svjedoka.

Na suđenju je Dolački odbacio krivnju:

'Provala u sef motivirana je spregom politike koja je došla na vlast, a koja nas je htjela smijeniti, što je bilo teško jer smo na položaje u policiji došli putem natječaja. Motiv zbog koje me se tereti za pljačku policijskog sefa je kako bi se spriječila i opstruirala kriminalistička istraživanja koja je provodila Služba organiziranog kriminaliteta. U to su vrijeme provođene operativne akcije koje su se odnosile na pokušaje ubojstva i iznude u iznosu od 150 milijuna eura te na manipulacije sa crkvenim zemljištem koje su izvodili djelatnici crkve u sprezi s osobama iz krim miljea'.

Dodao je da je cilj pljačke policijskog sefa bio njegova diskreditacija i onemogućavanje u daljnjim izvidima slučajeva s kojima je bio povezan tadašnji ministar unutarnjih poslova.

Najčitaniji članci