Obavijesti

News

Komentari 196

Orešković usporedila Andreja Plenkovića s Hitlerom. Dobila opomenu pa ju izbacili iz Sabora

Orešković usporedila Andreja Plenkovića s Hitlerom. Dobila opomenu pa ju izbacili iz Sabora

Iako ju je predsjednik Sabora Gordan Jandroković upozorio na govor mržnje zbog izjave "Führer aber nicht mein Führer, to je Plenković", zastupnica Orešković isto je ponovila i kasnije pa je reagirao Reiner

VIDEO

Führer aber nicht mein Führer - tu izjavu, koja je uzrujala Jandrokovića, sam ciljala uz ovaj Zakon, znam što sam rekla, zašto sam to rekla i stojim iza svake svoje riječi. To je moj stav i ocjena općeg stanja vladavine prava i stupnja demokracije u RH, moja pobuna protiv toga što je u proteklih osam godina Andrej Plenković skuhao Hrvatsku kao žabu, poručila je zastupnica Dalija Orešković za saborskom govornicom nakon što ju je predsjednik Sabora Gordan Jandroković upozorio na govor mržnje uspoređujući tom izjavom predsjednika Vlade s Hitlerom. 

Orešković je stojeći za govornicom, za kojom je u ime Kluba GLAS-a, Centra i SsIP-a, obrazlagala stajalište o izmjenama Kaznenog zakona, Zakona o kaznenom postupku i Zakonu o zaštiti od nasilja u obitelji, nekoliko puta ponovila izjavu o premijeru, koji nije njezin premijer - "Führer aber nicht mein Führer", iako ju je ranije Jandroković ocijenio kao govor mržnje. Kad je prvi put to rekla, Jandroković nije čuo, ali mu je za vrijeme stanke netko ukazao na to pa je preslušao ponovno snimku. Da je registrirao odmah što je rekla, pojasnio je, isključio bi je sa sjednice. Ali obzirom da nije reagirao odmah, upozorio ju je da tako nešto ne govori. 

Orešković: Ein Führer aber nicht mein Führer, to je Plenković. Jandroković: Čisti govor mržnje
Orešković: Ein Führer aber nicht mein Führer, to je Plenković. Jandroković: Čisti govor mržnje

- Postavljam pitanje jesam li doista pretjerala s tim Führer aber nicht mein Führer? Ja ću reći da nisam - kazala je svejedno malo kasnije opet Orešković. 

Reiner: 'Izričem vam opomenu zabrane govora... Sad vas udaljavam sa sjednice... A sad u dvostrukom trajanju'

A onda je reagirao Željko Reiner, koji je u tom trenutku preuzeo upravljačku palicu. 

Pokretanje videa...

Dalija Orešković 03:22

- Po članku 240. Poslovnika moram vam izreći kaznu s oduzimanjem riječi. Vi opetovano ponavljate nešto što je potpuno neprimjereno govoriti o bilo kome s ove govornice. Voljeli vi nju ili njega ili ne, slagali se ili ne, ali ovo je kršenje članka 240. našeg Poslovnika - rekao je, a Orešković nastavila govoriti zbog čega joj je Reiner izrekao još jednu kaznu - udaljenje sa sjednice.

- Niste bili toliko hrabri kada je Đakić pozivao državno odvjetništvo da pokrene kazneni postupak protiv mene zbog povreda ugleda RH - okrenula se Orešković i poručila Reineru. 

- Da, to je trebalo napraviti, ja to isto mislim - složio se Reiner sa svojim stranačkim kolegom pa joj, obzirom da je nastavila govoriti unatoč kaznama, izrekao još jednu, a to znači da na sjednici ne može sudjelovati ni sutra. 

To je izazvalo reakciju nekoliko oporbenih zastupnika. 

- Mislim da ste vi prekršili Poslovnik oduzevši riječ kolegici Orešković temeljem članka 240. Piše da se oduzima riječ kada se poziva na nasilje ili mržnju, kada vrijeđa hrvatski narod, vjerske, nacionalne i druge zajednice, spolne, rodne ili druge skupine te strane države i međunarodne organizacije i njihove predstavnike. Kolegica nije povrijedila niti jedno slovo ovog članka, za razliku od nekih kojih su ovdje žene nazivali nakazama, debelima, masnima i gdje se trebali oduzeti riječ upravo temeljem ovog članka i ovog stavka, a niste - poručila je SDP-ova potpredsjednica Sabora Sabina Glasovac.

Burno oko izmjena Kaznenog zakona: 'Ovo je skandalozna ucjena, sram vas bilo, kukavice'
Burno oko izmjena Kaznenog zakona: 'Ovo je skandalozna ucjena, sram vas bilo, kukavice'

Reiner je uzvratio da je primijenio Poslovnik kako je i trebao. 

- Pridružujem se istom argumentu kolegice Glasovac jer u članku 240. ne navodi se ništa od onoga što ste dali kao razlog. Vi osobno ste propustili nebrojeno puta i govore mržnje i direktna vrijeđanja, omalovažavanja naročito prema ženama, upravo vi - kazala je i zastupnica Možemo Urša Raukar Gamulin.

U obranu kolegice stao je i zastupnik Suverenista Marko Milanović Litre

- Govor mržnje bi bio samo poziv na nasilje, a to što ste se vi našli uvrijeđeni, to je vaša osobna subjektivna stvar. Ovo je cenzura zastupnika - poručio je.

A kritiku Reineru je uputila i Anka Mrak Taritaš. 

Peović: 'Bolja je usporedba s kvislingom', Reiner: 'Upozoravam i vas'

Kako je rasprava tekla dalje, zastupnica Radničke fronte Katarina Peović Vladu je i zbog ovih izmjena Zakona, zbog lex AP-a kojim se nastoji spriječiti curenje informacija iz istraga u medije, nazvala kvinsliškom. 

- Ne mislim da je dobra usporedba s Hitlerom, ali mislim da bi puno bolja usporedba bila s kvislingom. To je opći pojam, kvisling je onaj koji radi protiv svog naroda, svoje Domovine - rekla je pa je Reiner i nju upozorio da pazi što govori. 

- Onaj tko zna tko je Quisling, zna i što je radio. Ja vas upozorava, nemojte rabiti takve usporedbe, to nije primjerene i podilazi pod  članak 240. - rekao je potpredsjednik Sabora, a Peović mu uzvratila kako je kvisling opći pojam za pojam izdajstva. 

- Recimo jasno, Quisling je u Norveškoj bio isto što je Ante Pavelić bio u Hrvatskoj, hoćemo tako govoriti - dodao je Reiner, a zastupnica mu odbrusila da neće ulaziti s njim u lingvističku raspravu.

- Pavelić nije postao opći pojam, no otom potom, možda bi trebao - zaključila. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 196
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Studentica mislila da je muči mamurluk, u bolnici je doživjela šok: 'Imaš još 12 mjeseci života'
OTKRILI JOJ KVRŽICU NA MOZGU

Studentica mislila da je muči mamurluk, u bolnici je doživjela šok: 'Imaš još 12 mjeseci života'

Ne mogu mi reći koliko mi je vremena ostalo, jer ne mogu napraviti biopsiju zbog pozicije tumora. Da odem na biopsiju, vjerojatno bi ostala paralizirana. Ne znam koliko mi je mjeseci ostalo, kaže Ella..
VIDEO Heroj iz Sl. Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku
NEVRIJEME U SLAVONIJI

VIDEO Heroj iz Sl. Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku

Hrvoje Mužević nedavno je preživio moždani udar, skinuo više od 50 kila, a njegova doga Darko prošlog tjedna osvajao je titule na Svjetskoj izložbu pasa