Obavijesti

News

Komentari 9

Burno oko izmjena Kaznenog zakona: 'Ovo je skandalozna ucjena, sram vas bilo, kukavice'

Burno oko izmjena Kaznenog zakona: 'Ovo je skandalozna ucjena, sram vas bilo, kukavice'

Oporba je bijesna što su im Plenković i vladajući podmetnuli u isti Zakon uvođenje femicida, za što su se borili i što podržavaju, i dio koji se odnosi na odavanje informacija iz istraga, čemu se oštro protive

VIDEO

Tražimo da se ove točke odvoje, ne možemo spojiti zaštitu žena od nasilja, životinja s namjerom predsjednika Vlade da zaustavi informacije o svom kriminalu da izađu u javnost. Riječ je o izuzetno važnim zakonima, objedinjavanjem rasprave sprječava se mogućnost da građani čuju zašto im je uskraćena pravda i zašto njihova prava ne mogu biti ostvarena na sudovima. Uz uvođenje femicida, za što smo se borili godinama, podmetnuli ste nam i zaštitu izvjesnog AP-a od kaznenih progona, to je nezapamćeni udar na medije i odvojena rasprava je neophodna. Spajanje femicida s kriminalizacijom odavanja istražnih i dokaznih postupaka predstavlja formiranje živog zida gdje su opet žene obrambeni štit za donošenje onoga što HDZ želi, poručili su oporbeni zastupnici SDP-a, Mosta, Kluba HSS-a i Radničke fronte, GLAS-a, Centra i SsIP-a, Socijaldemokrata, DP-a, Fokusa i Reformista protiveći se objedinjenoj raspravi o tri zakona - Kaznenom, Zakonu o kaznenom postupku te Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji. 

Vladajući su to odbili, o sva tri zakona će se provesti objedinjena rasprava, ali je predsjednik Sabora Gordan Jandroković omogućio veću minutažu za raspravu u ime Klubova.

Ogorčenje u Saboru: 'Plenković nam šalje kukavičje jaje, u isti Zakon utrpao i femicid i lex AP'
Ogorčenje u Saboru: 'Plenković nam šalje kukavičje jaje, u isti Zakon utrpao i femicid i lex AP'

Oporba je bijesna što je Vlada u isti Zakon - Kazneni - uvrstila femicid te novo kazneno djelo o odavanju informacija iz istraga. Smatraju da im je premijer Andrej Plenković namjerno podmetnuo kukavičje jaje jer su za femicid, dapače borili su se godinama da se to uvrsti u Zakon, ali se oštro protive tzv. lex AP-u kojim će se kažnjavati odavanje informacija iz istraga. A kad budu glasali o samom Zakonu - neće moći glasati odvojeno o te dvije točke pa će im onda, ukoliko glasaju protiv ovih izmjena zbog protivljenja udaru na medijske slobode, vladajući nabijati na nos da su glasali protiv uvođenja strožeg kažnjavanja femicida. 

- Uvodi se novo kazneno djelo "neovlašteno otkrivanje sadržaja izvidne ili dokazne radnje" kojim je zapriječena kazna zatvora do tri godina. Neupitno je da je to udar na medijsku slobodu i javni interes, osobito u koruptivnim kaznenim djelima u koje su uključeni dužnosnici na najvišim funkcijama i osobe povezane s njima. Predlaže se isključivo s ciljem da bi se napravio sanitarni prostor oko novinara jer se nitko neće usuditi otkriti bilo kakvu informaciju novinaru iz nejavne izvidne ili dokazne radnje zbog kazne zatvora. Zviždači - što ste zviždali, zviždali ste - upozorila je Vesna Nađ u ime Kluba Socijaldemokrata.

'Neprihvatljivo i nekorektno'

Pakiranje dugoočekivanih izmjena i strožeg kažnjavanja femicida s trojanskim konjem u vidu ograničavanja medijskih sloboda je neprihvatljivo i nekorektno, poručila je i IDS-ova Katarina Nemet.

- Nije fer prema žrtvama nasilja da budu taoci ovakvih vaših igara oko donošenja zakona. Sveli ste izjašnjavanje o ovom prevažnom prijedlogu Zakona na običnu ucjenu - uzmi ili ostavi. Nedopustivo. Tražimo da drugog čitanja uklonite sporni članak kojim se ograničavaju medijske slobode kako bi izmjene Zakona bile prihvatljive i svima nama koji podržavamo strože kažnjavanje femicida i nasilja u obitelji - poručila je. 

'Hrvatska klizi ka autokraciji'

Predsjednik Suverenista Marijan Pavliček naglasio je kako ovim izmjenama Hrvatska klizi ka autokraciji Andreja Plenkovića. 

- Nije to prvi put da ova vladajuća većina pokušava smanjiti i ograničiti slobode ljudi, a sada i slobode i profesionalnog djelovanja novinara. Indirektno se želi onemogućiti novinare u razotkrivanju koruptivnih radnji, prvenstveno političke elite. Naše institucije su zarobljene, 90 posto svih afera izlazi zahvaljujući novinarima, informacijama koje dobivaju, tek nakon toga se aktiviraju službe, to je nedopustivo u jednoj pravo uređenoj državi - kazao je. 

'Izmjene Kaznenog zakona udar su na medije i javni interes'
'Izmjene Kaznenog zakona udar su na medije i javni interes'

Mostov Marin Miletić istaknuo je kako je ovo jeftina predstava.

- Karakteristika totalitarnih režima je suzbijanje slobode govora i gušenje demokracije. Zašto je Andrej Plenković pokrenuo ove izmjene? Nisu ovdje samo njegovi inicijali, koji ga duboko inkriminiraju, famozni AP, mecena korupcije, ovdje su spomenuti i kolege koji sjede s nama u klupama - Katičić pa i Milić, Zoltan Kabok, svi ti ljudi su duboko povezani u koruptivnu hobotnicu pa Plenković ide džonom na izvore informacija. Želi ugušiti demokraciju i slobodu. Smokvin list usmjeren protiv slobode govora. Ali svaka svića dogori - naglasio je.

To da odavanje informacija postane kazneno djelo nije zahtjev EU nego jednog čovjeka - Plenkovića, kazao je Damir Bajs u ime Kluba Fokusa i Reformista. 

- Istraga će sigurno obuhvatiti novinare, njihove telefone, kontakte i ovo kazneno djelo je uvedeno samo radi toga. Što se tiče femicida, to treba podržati, ali teško u istom prijedlogu Zakona - poručio je.

'Sram vas može biti, kukavice'

I Ivana Kekin iz Možemo upozorila je kako Plenković donosi ove izmjene samo kako bi prikrio političku korupciju.

- Ovo je skandalozna ucjena koja se stavlja pred nas. Nakon što je samo za vrijeme vlada Andreja Plenkovića u Hrvatskoj ubijeno više od 70 žena, samo zato što su žene, nakon što je GREVIO dao izvješće u kojem je vladine mjere borbe protiv nasilja nad ženama proglasio poraznima, sada pet minuta prije izbora Plenković odlučuje konačno u Kaznenom zakonu prepoznati nasilje nad ženama kao rodno uvjetovano nasilje, kao nasilje koje žene u ovoj zemlji trpe samo zato što su žene, ali kao u lošoj reklami "to nije sve" istodobno nam uvaljujete izmjene koje će imati zastrašujuće posljedice na novinarsku profesiju, a time i interes javnosti. Samo kako bi se prikrila politička korupcija, a znamo svi tko je nositelj te korupcije u ovoj zemlji - stranka koja pravomoćno osuđena za istu, HDZ - naglasila je dodavši kako se Plenković sada, kako bi prikrio tu korupciju, skriva iza pretučenih, ubijenih, zlostavljanih žena i djece. 

- Sram vas može biti, kukavice - zagalamila je, a predsjednik Sabora upitao ju može li niže od ovoga.

- Takva manipulacija to što govorite. Igrate ispod pojasa, vi zloupotrebljavate stradale žene, a ne mi - poručio je Jandroković.

Jasna je Plenkovićeva poruka ovim izmjenama, dodala je predsjednica Kluba Možemo Sandra Benčić. 

Plenković će u zatvor trpati one koji se bore protiv korupcije!
Plenković će u zatvor trpati one koji se bore protiv korupcije!

- Poslao je poruku ženama da će dobiti veću zaštitu ako one njega zaštite od objave korupcije - rekla je, na što se javio Hrvoje Zekanović. 

- Siguran sam da će jako puno žena nakon ovog glasati za vas. Niti jedna normalna - poručio je.

"Ein Führer aber nicht mein Führer"

Ovo je kraj pravne države, ukazala je Dalija Orešković.

- Nikada, ali nikada otkako je samostalne i neovisne RH, pravosuđe nije bilo ovako devastirano kao što je sada. I sad se Plenković kao kukavica skriva iza femicida. Ein Führer aber nicht mein Führer, to je Plenković - rekla je.

'Što ćemo s jednom rukom glasati za, a s drugom protiv?'

Izmjene Kaznenog zakona najviše pogoduju HDZ-u jer će i dalje dozvoljavati da cure one informacije koje njima odgovaraju, kazala je zastupnica Katarina Peović iz Radničke fronte.

- Točka na "i" je da stavljate žene kao živi zid, kao taoce, zaštitu, ono što će svi pozdraviti, a to je uvođenje femicida, stavljate zajedno s kriminalizacijom odavanja informacija. I što ćemo glasati s jednom rukom "za", a s drugom "protiv"? Stavljate nas u situaciju da ćete kasnije reći da smo bili protiv femicida - upozorila je.

Orešković: Ein Führer aber nicht mein Führer, to je Plenković. Jandroković: Čisti govor mržnje
Orešković: Ein Führer aber nicht mein Führer, to je Plenković. Jandroković: Čisti govor mržnje

I Domovinski pokret protivi se femicidu i lex AP-u u jednom Zakonu. 

- Uvođenje femicida je veliki civilizacijski korak naprijed, ali izmjene o tajnosti izvidnih i dokaznih radnji predstavlja ogroman korak unatrag za demokraciju i pravo da javnost zna. Povucite sve od članka 307. nadalje, izdvojite u posebne izmjene Kaznenog zakona pa da o tome odvojeno raspravljamo. Dovest ćemo se u situaciju kod glasanja da ako smo protiv tajnosti izvidnih i dokaznih radnji da smo i protiv femicida, nemojte to raditi - poručio je Davor Dretar.

'Degutantno i ispod svake ljudske razine'

Šef SDP-a Peđa Grbin naglasio je kako HDZ na najpodliji način pokušava podvaliti famozni lex AP s nečim što je dobro i pozitivno.

- Ovo što radite je degutantno i ispod svake ljudske razine. Ali nije slučajno. Prije pet ili šest godina kada je po nalogu jednog HDZ-ovog lokalnog moćnika policija upala u redakciju Net-a, to se moglo činiti kao eksces, ali kada gledamo sve ono što se u međuvremenu događalo, a što je dovelo do ovog lex AP-a, potpuno je jasno da je to sustavna politika. Neće vam prođe. Ako vam prođe, prva stvar nakon izbora  je da članak kojim gušite slobodu i demokraciju ide van, zapamtite to - rekao je.

Odgovorila im je HDZ-ova Marija Jelkovac poručivši kako oporba maliciozno ne govori istinu. 

- Uvodimo femicid kao teško ubojstvo ženske osobe kako bi na najviši mogući način zaštitili žene. Isto tako uvodimo definiciju rodno utemeljenog nasilja, uvodi se teže kažnjavanje nasilja u obitelji. Što se tiče odavanja informacija, sve što je opozicija navela je netočno, novinari ni na koji način ne mogu biti ugroženi. Meni je skandalozno da vi potičete odavanje informacija - poručila je i digla oporbene zastupnike na noge. 

- Vi ste zadnja osoba s one strane sabornice koja bi trebala govoriti o zaštiti žena od nasilja, vi ste jedina ženska zastupnica HDZ-a koja je svojedobno glasala protiv ratifikacije Istanbulske konvencije i sada ćete nam tu govoriti o zaštiti žena i djeca, ma dajte molim vas - uzvratila joj je Kekin, ali i Mostov Nikola Grmoja. 

Stručnjaci o novom Kaznenom zakonu: 'Za novinare postoji rizik progona, treba ga doraditi'
Stručnjaci o novom Kaznenom zakonu: 'Za novinare postoji rizik progona, treba ga doraditi'

- Piše u Zakonu da novinari ne mogu odgovarati, ali im se mogu uzimati mobiteli, tražiti izvor i samim time onemogućiti izvor da informacije o istragama izađu u javnost. Zašto se toga bojite? Nije tu ugrožena presumpcija nevinosti, nije  AP osuđen što su njegove poruke izašle u javnost, ali mi znamo da tu sada nešto smrdi - rekao je, a HDZ-ov Nikola Mažar mu odgovorio da bolje pročita Zakon. 

- U 23 zemlje je i strožiji zakon nego ovaj koji će HDZ donijeti da zaštiti interes svih u postupku - rekao je.

Jelkovac nije ostala dužna odgovor.

- Radim i glasam prema svojim uvjerenjima, a ženama sam pomagala u konkretnim slučajevima više vjerojatno nego vi koji nastupate kao teoretičar. Kolega Grmoja, pa i danas su izvidi tajni pa nitko od novinara nema problema - istaknula je i povukla na reakciju i svoju kolegicu Nadu Murganić. 

- SDP-ova vlada nije se usudila dati u sabornicu ovu Konvenciju, to je učinila HDZ-ova vlada - podsjetila je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Studentica mislila da je muči mamurluk, u bolnici je doživjela šok: 'Imaš još 12 mjeseci života'
OTKRILI JOJ KVRŽICU NA MOZGU

Studentica mislila da je muči mamurluk, u bolnici je doživjela šok: 'Imaš još 12 mjeseci života'

Ne mogu mi reći koliko mi je vremena ostalo, jer ne mogu napraviti biopsiju zbog pozicije tumora. Da odem na biopsiju, vjerojatno bi ostala paralizirana. Ne znam koliko mi je mjeseci ostalo, kaže Ella..
VIDEO Heroj iz Sl. Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku
NEVRIJEME U SLAVONIJI

VIDEO Heroj iz Sl. Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku

Hrvoje Mužević nedavno je preživio moždani udar, skinuo više od 50 kila, a njegova doga Darko prošlog tjedna osvajao je titule na Svjetskoj izložbu pasa