News

Komentari 16

Osumnjičeni za milijunske malverzacije: Sudac Kovačić dao izjavu i odgovarao na pitanja

Osumnjičeni za milijunske malverzacije: Sudac Kovačić dao izjavu i odgovarao na pitanja

Osim Kovačića, osumnjičeno je još nekoliko stečajnih upravitelja. Procjenjuje se da su stečajni dužnici u svim tim procesima oštećeni za čak 30 milijuna kuna...

Osumnjičeni sudac Mihael Kovačić u USKOK-u je dao izjavu i odgovarao na pitanja, kazao je njegov odvjetnik Vlado Kartelo. Kovačić je jedan od 13 uhićenih, u okviru velike akcije USKOK-a i policije, koji se sumnjiče za malverzacije u stečajnim poslovima. Osumnjičenici su noć proveli u pritvoru na Oranicama.

- U ovoj fazi postupka okrivljenik se ne izjašnjava o krivnji već samo daje obrazloženje događaja, odnosno onoga što mu se stavlja na teret, kazao je odvjetnik Kartelo za HRT.

Pritom novinarima nije rekao što se sve Kovačiću stavlja na teret. U rano poslijepodne se očekuje da bi osumnjičenici trebali biti dovedeni sucu istrage zagrebačkog Županijskog suda.

Podsjetimo, olicija je nakon više mjeseci praćenja uhitila suca Trgovačkog suda u Zagrebu Mihaela Kovačića, a privela još 12 ljudi koje sumnjiče da su nezakonitim postupanjem vezanim za više stečajnih postupaka zlorabili položaj i ovlasti, pomagali u zlouporabi položaja i ovlasti, zlorabili povjerenje u gospodarskom poslovanju i prali novac. 

Osim suca i članova njegove obitelji privedena je i stručna suradnica s Trgovačkog suda u Zagrebu, dvoje stečajnih upravitelja Branko i Iva Petanjek te još nekoliko ljudi.

Sumnja se da su članovi obitelji od 2009. godine osnovali više trgovačkih društava te su se potom lažno prijavljivali kao vjerovnici u nizu stečajnih postupaka. To im je u dogovoru sa sucem i stečajnim upraviteljima prolazilo pa se im na bankovne račune njihovih tvrtki i s  njima povezanim tvrtkama neosnovano sjedali milijuni od tvrtki koje su bile u stečajevima kojima su upravljali Petanjkovi.

Jedan od stečajeva iz kojeg su izvlačili novce bio je, neslužbeno doznajemo, vezan za tvrtku Tempo d.d. u kojem je stečajna upraviteljica bila Iva Petanjek. Neslužbeno doznajemo i kako je ona, sumnjaju istražitelji, neosnovano došla do 2,2 milijuna kuna, a  svi osumnjičeni do najmanje 10,16 milijuna kuna dok su vjerovnici navodno oštećeni za 30 milijuna kuna. Tako stečenim novcem kupovali su nekretnine ili su ga jednostavno uplaćivali na račune.

Sudac Kovačić, koji je od Državnog sudbenog vijeća zatražio razrješenje koje mu je Vijeće odobrilo s 1. travnjem, je 2015. godine pucajući iz ilegalnog pištolja oko svoje vikendice uznemiravao građane koji su pozvali policiju.

Zaustavili su ga dok je odlazio iz svoje vikendice. Priznao je policajcima da je pucao i predao im je dva pištolja HS 2000 koje je imao kod sebe. Jedan je imao ilegalno. “Znanac iz viđenja kojem ne znam ime, ponudio mi je pištolj za kupnju tog jutra u kafiću. Išao sam ga isprobati” rekao je tada Kovačić dodavši: “Previše slučajno da mi netko da pištolj na provjeru i da me isti dan uhapse. Radim u predstečajnim nagodbama u nekim slučajevima suca Kolakušića, sve je to osjetljivo.”

Najčitaniji članci