Obavijesti

News

Komentari 234

Očajni otac brani sina ministra: 'Pola Brača ima više nego on!'

Očajni otac brani sina ministra: 'Pola Brača ima više nego on!'
10

Ministar uprave Lovro Kuščević ima dvije kuće na Braču koje nisu upisane u katastar. Jedan "pašnjak", odnosno vilu, iznajmljuje turistima preko sezone za više od 16 tisuća kuna tjedno

VIDEO

Svakome se može dogoditi propust, veliki postotak zgrada nije ucrtan u katastru, ljudi kad sagrade kuću jednostavno zaborave to odraditi. Lovre je inače pedantan i pazi na sve detalje tako da me čudi kako je on to propustio napraviti. Ali da ne bi bilo zabune, obiteljsku kuću koju sada iznajmljuje, izgradio je još dok se nije bavio politikom, za obje kuće ima građevinske i uporabne dozvole i sve što navodi u imovinskoj kartici je njegovo od 2005., kada je prvi put izabran za općinskog načelnika. Da je nešto htio skrivati, ne bi to uredno prijavljivao u svim imovinskim karticama, sa točnom adresom, vrijednošću, rekao je otac ministra Lovre Kuščevića, umirovljenik iz Nerežišća s otoka Brača Nenad Kuščević.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

02:25
Čak dvije kuće ministra Lovre Kuščevića nisu u katastru
Čak dvije kuće ministra Lovre Kuščevića nisu u katastru

Podsjetimo, ministar Kuščević posjeduje nekoliko nekretnina, a dvije od njih nisu uopće upisane u katastar. Obje su upisane kao pašnjak. Od jedne "livade" ljeti zaradi od najma 16.391 kunu tjedno, kako piše Booking. Druga se nalazi par metara dalje, nije ni u građevinskom području, a nadstrešnica od 40 kvadrata je veća od dozvoljenog, a ministar ju je podigao nelegalno. 

- Moje životno iskustvo mi govori kako moj sin smeta određenim ljudima koji ga žele na svaki način kompromitirati, a u nedostatku ozbiljnih optužbi pokušavaju smisliti aferu tamo gdje je nema. To su mu radili i dok je bio načelnik, po istim ovim temama, ali evo Bogu hvala, nikada ga niti jedna pravosudna institucija nije osudila za kršenje zakona. Ako je počinio prekršaj biti će kažnjen, a to treba prepustiti prekršajnom sudu, a ne nikako linču medija i javnosti. Apsurdno je da bi Lovre nešto skrivao, a upravo je on dok je bio na funkciji Ministarstva graditeljstva radio na povezivanju zemljišnih knjiga i katastra, i da nije otišao s funkcije, taj bi posao sigurno bio ozbiljno pokrenut. Kod nas na Braču to je dosta veliki problem, čak i kad pokrenete postupak čekate jako dugo da dođete na red i da se papiri srede. - ističe otac Nenad. 

Rent-a-pašnjak: Ovako izgleda vila Lovre Kuščevića na Braču
Rent-a-pašnjak: Ovako izgleda vila Lovre Kuščevića na Braču

'Polovica Bračana ima više nekretnina od njega!' 

Za ministra Kuščevića mnogi tvrde kako je najimućniji ministar u vladi Andreja Plenkovića, a svoj imetak koji je naveden u imovinskoj kartici stekao je nasljedstvom, vlastitim radom i radom svoje obitelji otkriva nam njegov otac.

- Drago mi je da se netko napokon zainteresirao i nas pitao za imovinu, jer i sam sam čuo puno neistina. A prava je istina da smo mi velika obitelj, moja supruga i ja i naša četiri sina svi smo radili ili radimo, i privređujemo. Sve što imamo stekli smo svojim radom. Ma o kojoj to imovini mi pričamo, čovjek od 44 godine, fakultetski obrazovan, radi od studentskih dana, imao je privatnu tvrtku, tri mandata je odradio kao općinski načelnik, tri puta imenovan za ministra, njegova supruga je prije iznajmljivanja radila a sada pristojno zarađuje od turizma, dobila je u nasljedstvo stan u Splitu koji su prodali za vratiti kredit za gradnju kuće. Uz to smo im pomagali njegov pokojni tast i ja... I to da bi sad imao obiteljsku kuću iz koje iseljava svako ljeto jer je preko ljeta iznajmljuje, a za to vrijeme boravi u maloj prizemnici od 60-ak m2, i sve to u sredini u kojoj stambene nekretnine ne premašuju 1.000 € po m2. Pa polovica Bračanina imaju više nekretnina od njega!? - kaže otac Lovre Kuščevića.

Prodavao je čarape i donje rublje

Nenad Kuščević je otišao s rodnog otoka u srednju školu u Split, a zatim i na studij Šumarstva u Sarajevo. Nakon završenog studija 1969. vratio se u rodna Nerežišća, gdje želi zasnovati obitelj i nastaviti živjeti, ali nije mogao dobiti posao u struci. Naime, na Braču je postojalo samo jedno šumsko gospodarstvo sa zaposlenim mladim inženjerom, za posao u struci nije imao priliku. Ipak, dobio ju je u lokalnoj poljoprivrednoj zadruzi, kao komercijalista, a uz rad je upisao i Višu ekonomsku školu, nakon čega postaje direktor i na tom mjestu ostaje do 1995. punih 20 godina. U Nerežišćima gradi obiteljsku kuću i sa suprugom Žarkom podiže sinove Stipu, Lovru, Tomislava i Branimira.

- Nakon osamostaljenja Hrvatske nastaju novi ekonomski i vlasnički odnosi i više nije bilo budućnosti za rad tadašnjih djelatnosti Zadruge pa Nenad pokreće privatni biznis, s partnerima otvara tvrtku za prodaju građevinskog materijala, a u rad se uključuje cijela obitelj. Nakon završenog studija Prava Lovre bez uspjeha pokušava na Braču naći odvjetnika kod koga bi stažirao, i zbog toga se i on uključuje u trgovinu što mi je i danas žao jer on ima tu žicu za odvjetničke poslove. Lovre je oduvijek bio spretan u poslu. Za vrijeme studija na splitskom je pazaru imao štand za prodaju čarapa i donjeg rublja, čak je i mlađeg brata Branimira pozvao da mu pomaže. Ne samo da mu nismo morali slati novac, nego je i automobil kupio od zarade. Ljeti je znao kupovati maslinovo ulje od lokalnih proizvođača, nabrati Gospine trave, i kasnije bi to prepakirao u manje bočice i prodavao strancima kao domaće ulje za sunčanje. Prodavao je i sokove, povezivao ljude koji su željeli prodavati ili kupiti nekretnine, pisao žalbe i molbe..., radio na montažama namještaja preko Student servisa... - kaže Nenad.

 

Na koncu je poduzetni Lovre sav novac koji je imao, uz dio koji je osigurao kreditom, investirao u trgovinu namještaja u Supetru.

- Uvijek mi je predbacivao da razmišljam ''socijalistički'' da nikad ne idem u dug i u kredit, a on se odlučio na rizik. Iznajmio je prostor u Supetru, kasnije ga je i otkupio, a kad su cijene nekretnina porasle, dobro ga je prodao, što mu je i omogućilo da dovrši obiteljsku kuću na terenu – pašnjaku, koji je sad meta raznih špekulacija i prozivki. Naravno, završetku kuće doprinijelo je i nasljedstvo njegove supruge. Ja mu se ne miješam u financije, ali koliko znam to mu je bio najbolji poslovni potez – kaže ponosni otac i dodaje kako njegova obitelj nikad nije trčala za novcem, ali su uvijek pametno upravljali onim što su zarađivali. Sva naša djeca su zaposlena, a osim svog posla bave se i poljoprivredom. Obrađujemo 300 maslina, imamo svoje povrće i voće jedna od sinova bavi se uzgojem peradi i ovaca. Od malih nogu djeca su uključena u obiteljske aktivnosti, međusobno se pomažu i doprinose prosperitetu obitelji. Sve što se pokreće u Nerežišćima, mi sudjelujemo, od osnivanja kluba dobrovoljnih darivatelja krvi, a nas šestoro je dalo preko 300 doza, preko izložbi, sportskih priredbi... Evo, 30. lipnja bit će i promocija moje prve zbirke čakavskih pjesama ''Fola ti Bože'', a cijeli prihod bit će za ''Bračke pupoljke'' - ističe otac Nenad.

'Kuščević nije platio porez, a ni doprinose. To je ozbiljna stvar'
'Kuščević nije platio porez, a ni doprinose. To je ozbiljna stvar'

Prodavao čarape i donje rublje 

Šjor Nenad je već 13 godina u mirovini, ali i dalje je aktivan, svojim savjetima pomaže djeci u njihovim poslovnim i životnim izazovima.

- Ako vas zanima ja imam pet sestara i brata, a nas sedmero imamo 23 djece, 45 unuka i tri praunuka. Imali smo još jednu sestru, ali je poginula u ratu. Trebala je u zbijeg u El Shatt, ali su je partizani pozvali da im se priključi, i nakon dvije godine rata Nijemci su je ubili u Širokom Brijegu 1945. godine - kaže Nenad.

'Sve radi u dobroj namjeri' 

Kuščevići su religiozna obitelj, otac Nenad kaže kako bi možda i bolje napredovao u bivšoj državi da se priključio Savezu komunista.

- Ponosan sam što smo supruga i ja odgajali djecu u kršćanskom duhu, u duhu tolerancije i empatije za potrebite. Vjerujem da svojim životom i radom to svjedoče sva naša djeca i zato mi teško padaju napadi na našega Lovru, bilo da dolaze sa lijeve, bilo sa desne strane političkog spektra. Vjerujem da sve što radi radi u dobroj namjeri, jasno da kao i svaki čovjek može pogriješiti. Volio bi da svi koji donose svoj sud o nečijem radu, bilo ministara, bilo Vlade, pogledaju istini u oči. Dovoljno je pogledati gdje smo bili prije njih, a gdje smo sada, koliki je bio vanjski dug, koliko prosječna plaća, koliki BDP, kolike mirovine, kreditni rejting i slično. Stvari treba sagledavati realno i zaključke donositi na temelju objektivnih pokazatelja a ne na temelju političkih i osobnih preferencija - zaključio je Nenad.

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 234
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa