Obavijesti

News

Komentari 28

Otišli bez replike: Najveći su gubitnici Socijaldemokrati. 18 su mandata imali, sad ni jedan

Otišli bez replike: Najveći su gubitnici Socijaldemokrati. 18 su mandata imali, sad ni jedan
6

I tako je bez saborske fotelje ostao estradnjak Davor Dretar Drele, koji je na društvenim mrežama biračima od srca zahvalio za svaki glas, a preferencijalno ih je osvojio 4703...

VIDEO

Mnogi zastupnici 10. saziva borili su se za novi mandat na dužnosti koja uz plaću od minimalno 2000 eura donosi i druge beneficije. No poduža je lista onih koji nisu osvojili novi mandat te ulaze u kategoriju gubitnika ovih parlamentarnih izbora. Među njima su Socijaldemokrati, njih 18, koji su osnovani u jesen 2022. nakon stranačkih obračuna i odluke Peđe Grbina da dio neposlušnih članova izbaci iz SDP-a. Socijaldemokrati su nakon raskola bili brojčano najjači oporbeni klub, ali birači su rekli da za njih više nema mjesta u zakonodavnom predstavničkom tijelu. Od Sabora će se tako, među ostalim oprostiti Davor Bernardić, Davorko Vidović, Nikša Vukas, ali i Domagoj Hajduković.

Dobre plaće, jeftin ručak i beneficije: Ovih smo 151 novih zastupnika birali za sabor...
Dobre plaće, jeftin ručak i beneficije: Ovih smo 151 novih zastupnika birali za sabor...

- Hvala svima koji su izašli na birališta, posebno onima koji su glas dali za Socijaldemokrate. Na žalost, to nije bilo dovoljno da nastavim borbu za Slavoniju i Baranju. Nadam se da će oni koje ste izabrali imati snage i mudrosti za to. Meni je bitno da svakome mogu pogledati u oči, nikome nisam dužan i odlazim čistog obraza jer izbori se mogu izgubiti, ali obraz ne. Vrijeme je za nove izazove. Vidimo se! - poručio je Hajduković na Facebooku.

Zagreb: Izvanredna konferencija Domagoja Hajdukovića

Iako je Domovinski pokret treća politička snaga u zemlji, u trećoj izbornoj jedinici nisu uspjeli pridobiti povjerenje dovoljnog broja birača da osvoje mandat. I tako je bez saborske fotelje ostao estradnjak Davor Dretar Drele, koji je na društvenim mrežama biračima od srca zahvalio za svaki glas, a preferencijalno ih je osvojio 4703.

Milanović ostaje na vlasti, ali plan nije uspio: Odluka da ne podnese ostavku bila je spas
Milanović ostaje na vlasti, ali plan nije uspio: Odluka da ne podnese ostavku bila je spas

Katarina Peović i Karolina Vidović Krišto bile su među najžešćim kritičarima Andreja Plenkovića i vladajućega HDZ-a, ali ni njih više nećemo gledati u saborskim raspravama. Peović je kao razloge zašto joj stranka nije prešla izborni prag u osmoj izbornoj okrivila “buržoaske medije’ ali i “kapitalističke stranke koje kupuju glasove”. Vidović Krišto je utvrdila da su “hrvatski građani bili žrtve masovne krađe glasova”.

- Neću odustati od borbe za uređenu, pravednu i uspješnu Hrvatsku. U povijesnom kontekstu, današnji dan jest kao dan pada Vukovara. No jamčim vam da će uslijediti i Bljesak i Oluja te da ćemo uspostaviti Hrvatsku u kojoj će svi biti jednaki pred zakonom i gdje nitko neće biti iznad zakona - napisala je među ostalim Vidović Krišto.

Svog predstavnika u Saboru više neće imati ni Reformisti, koji su u prošlom sazivu imali jedan mandat. Izvorno je to bio mandat Radimira Čačića, ali u saborskim klupama mijenjala ga je Natalija Martinčević. I Martinčević i Čačić bili su na listi koalicije Rijeke pravde okupljene oko SDP-a, no mandate nisu uspjeli osvojiti. Martinčević je bila sedma na listi u 3. izbornoj jedinici, a njezin stranački šef Čačić bio je na 13. mjestu u istoj izbornoj jedinici i za ulazak u parlament borio se preferencijalno, ali 6,37 posto preferencijalnih glasova nije bilo dovoljno.

storyeditor/2024-04-18/PXL_281022_96405065.jpg

Jedan od gubitnika izbora je i Bojan Glavašević, bivši nezavisni zastupnik koji se na prošlim izborima kandidirao na listi Možemo!, a ovoga puta na listi Rijeka pravde. Glavašević je osvojio 6,5 posto preferencijalnih glasova. Njegovo ime nalazi se na šestom mjestu liste za Europski parlament, tako da neulazak u Sabor ne znači još i oproštaj od politike. Zbogom saborskim klupama reći će i predstavnica albanske nacionalne manjine Ermina Lekaj Prljaskaj. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...