Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Otpremnina' za Žalac: Primat će 19.000 kuna do kraja godine

Žalac će plaću primati još godinu dana, a to pravo vjerojatno će iskorisiti i Murganić. Žalac je imala neto plaću od 18.936 kuna, a s doprinosima to je 32.712 kn. Korištenje prava će koštati 294.408 kn...

Ministri i državni tajnici dolaze u Banske dvore na sjednicu užeg kabineta Vlade
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
239 komentara

Smijenjene ministrice Gabrijela Žalac i Nada Murganić veoma su emotivno doživjele odlazak iz Vlade RH.

Žalac se nije pojavila na sjednici Vlade, ali je bila u ministarstvu i pripremala primopredaju. Ona se osjeća razočarano, a njeni suradnici kažu da se ne sjećaju kad je smijenjen netko s takvim uspjehom: podigla je korištenje novca EU fondova s devet na 71 posto. Žalac nije htjela pričati s novinarima zadnjih dana, a njeni suradnici u HDZ-u su, posjetimo, rekli kako je poručila da se osjeća kao “silovana i provučena kroz blato”.

POGLEDAJTE VIDEO VIJESTI:

Ministrica socijalne politike Nada Murganić je došla na sjednicu Vlade, koju je izbjegao i smijenjeni Tomislav Tolušić.

- Na jedan tužan način je socijalna skrb prikazana kroz ove strašne tragedije, ali nažalost, tad su i građani vidjeli koliko je taj sustav zahtjevan i koliko sam socijalni radnik ne može učiniti puno. Ja sam ih razumjela jer sam to zajedno s njima proživljavala - rekla je Murganić.

Ove dvije ministrice, za razliku od Lovre Kuščevića, Gorana Marića i Tomislava Tolušića, koji odlaze na saborsku plaću od barem 15.000 kuna, nemaju zastupnički mandat. Ali zato imaju pravo dobivati punu plaću šest mjeseci nakon smjene, a zatim još pola plaće sljedećih šest mjeseci.

BURNO IZA KULISA Žalac i Tolušić nazdravili uoči smjene: 'Nitko nije ni zucnuo'

Žalac nam je potvrdila da će pravo koristiti, a Murganić je rekla da će vidjeti. Ako obje iskoriste pravo i ne nađu novi posao, smjena dvije ministrice koštat će porezne obveznike 560.745 kuna. Uz to će plaćati i nove ministre. Žalac je imala neto plaću od 18.936 kuna, a s porezom i doprinosima to je 32.712 kuna. Korištenje prava “6+6” tako će koštati ukupno 294.408 kuna. Murganić je imala nižu plaću, 18.333 kune, a bruto bi njena smjena koštala 266.337 kuna.

Smijenjeni Tolušić je izbjegavao bilo kakve odgovore, a iako se činio smiren, saznajemo da je smjena i njega pogodila. Virovitički zastupnik HDZ-a Josip Đakić otvoreno je kritizirao premijera Andreja Plenkovića zbog smjene, ali kad smo ga nazvali, nije htio iznijeti svoje argumente. Gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin isto je bio razočaran.

- Žao mi je što smo izgubili vrlo sposobnog čovjeka - kaže Kirin. Smatra da će i Virovitičanka Vesna Bedeković dobro raditi posao, ali da se rijetko tko može mjeriti s Tomislavom Tolušićem.

 

VIDEO: BURNO u HDZ-u 'Žalac je rekla da se osjeća kao silovana, ostavljena u blatu...'
Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message