News

Komentari 75

Otvaraju se: Evo što sve morate znati ako putujete u Austriju

Otvaraju se: Evo što sve morate znati ako putujete u Austriju

Pred ljeto Austrija uvodi nova pravila, a austrijska policija poručuje da se prestanu raditi gužve i da se dođe sa spremnom dokumentacijom na granicu

Pravila za prelazak granica uslijed pandemije se mijenjaju nepredvidivom dinamikom. Iz tog razloga, ususret ljetu, glasnogovornik štajerske policije Markus Lamb je apelirao na sve one koji putuju da se dobro informiraju o zdravstvenim propisima.

Obzirom da regulative variraju od zemlje do zemlje upozorio je putnike iz Bosne i Hrvatske da na dnevnoj bazi osvježavaju informiranost za prelazak granica.

Inače kontrolu zdravstvenih regulativa na austrijskoj granici obavlja austrijska vojska prema uputama Vlade.

-  Za policiju koja radi na južnoj granici Austrije situacija s pandemijom nije donijela ništa novo u smisli organizacije. Imamo pojačane kontrole od 2015. godine kada je bila izbjeglička kriza. Ta logistika se zbog potrebe produžavala svakih 6 mjeseci i na snazi je sve do danas – rekao je Markus Lamb za 24 sata.

Iako je još rano pričati o tome kako će izgledati granice kada se austrijski i njemački turisti upute u Hrvatsku na odmor, glasnogovornik štajerske policije, ističe nekoliko jednostavnih priprema koje mogu spriječiti gužve.

-  Zelene putovnice neće promijeniti puno toga po pitanju dinamike prometa na našim granicama. Za ulazak u Austriju mi već sada koristimo QR kodove. Možete se registrirati 72 sata prije putovanja na službenim stranicama vlade putem linka https://bit.ly/2Nbpxc1 i dobiti kod. Prilikom prelaska granice vojska će skenirati QR i imati vaše podatke u sekundi. To će sve poštedjeti zastoja u prometu da bi se obrazac ručno ispunio - istaknuo je Lamb.

Dodao je kako pomno promatraju frekvenciju prometa iz susjednih zemalja s ciljem predviđanja tijeka prometa u Austriju iz smjera Slovenije i obrnuto. Lamb je istaknuo da granični promet trenutno teče bez poteškoća, za razliku od prije pandemije sada je drastično prorijeđen.

Međutim, često zna doći do neugodnosti jer osobe žele prijeći granicu bez dodatnih dokumenata koji su propisani s ciljem prevencije širenja pandemije. Bilo da je riječ o nedostatku rezultata testa ili potvrdi o poslovnom putovanju mnogi budu poslati u karantenu na koju nisu računali.

- Trenutno imamo jako puno osoba koje putuju iz Bosne i Hrvatske bez dodatne dokumentacije i uporno žele prijeći granicu. Želimo ih obavijestiti da su obvezni predočiti negativan test na koronu, potvrdu o cijepljenju ili dokaz da su preboljeli korona virus – apelirao je glasnogovornik policije u Štajerskoj.

Što je potrebno za prelazak granice ?

Od 19. svibnja 2021. osobe koje su cijepljene ili su preboljele COVID-19, mogu ući u Austriju bez obvezujuće karantene. Potvrde o cijepljenju ili preboljenoj bolesti trebaju biti predočene na njemačkom ili engleskom jeziku.

Kako bi cjepivo bilo službeno prihvaćeno, od prve doze ili jednokratnog cjepiva mora proći najmanje 22 dana, do najviše 3 mjeseca. Međutim, od perioda kada je primljena druga doza može proći maksimalno 9 mjeseci. Nakon tog razdoblja mora se ponovno docijepiti.

No, po pitanju cjepiva postoje neke iznimke.

Ukoliko se prva doza primila 21. dan nakon preboljenja, moguće je odmah putovati nakon prve doze. Nalaz na antitijela koji nije stariji od tri mjeseca ili dokaz da je infekcija preboljena u posljednjih šest mjeseci potrebno je predočiti kao dokaz kod oporavljenih.

Djeci od 10 d 18 godina, koja nisu cijepljena ili preboljela Covid-19, ali putuju s odraslim osobama koje su cijepljene ili preboljele Covid-19, moguć je ulazak u Austriju bez karantene. No, moraju predočiti negativan test. Ukoliko putuju bez testa, moraju ga napraviti u roku od 24 sata.

Djeca do 10 godina ne trebaju potvrdu o testu i mogu putovati slobodno.

Za sve ostale putnike obvezna je karantena, koja se može prekinuti negativnim testom 5. dan nakon ulaska u Austriju, za ulazak je potreban i PCR (ne stariji od 72 sata) ili antigenski brzi test (ne stariji od 48 sati). Ukoliko se prilikom ulaska ne može predočiti test, mora se testirati u Austriji u roku od 24 sata. Negativan test ni u ovom slučaju ne oslobađa od obveze karantene u trajanju od 10 dana, a koja se može prekinuti novim negativnim testom peti dan od dana ulaska.

Potrebno je napomenuti kako dan ulaska vrijedi kao nulti dan.

I dalje je ulazak u Austriju moguć samo uz prethodnu online registraciju na poveznicama u nastavku, ili, ukoliko registracija elektronskim putem nije moguća, putem obrasca koji je potrebno predočiti na granici: DE: https://bit.ly/2LEeZBv , EN: https://bit.ly/2Nbpxc1 .

Pristup sadržajima uz određene uvjete

Baš kao i na granici dokumente ćete morati predočiti prilikom ulaska u ugostiteljske, kulturne, hotelijerske i sportske objekte. Cijepljeni i svi oni koji su preboljeli korona virus mogu pristupiti uz predočenje potvrde. Svi ostali moraju predočiti negativan test na korona virus. U slučaju da je riječ o PCR testu on ne smije biti stariji od 72 sata, a antigenski, Tzv. brzi test, vrijedi 48 sati. Izuzetak od ove regulative su prodavaonice.

FFP2 maske te držanje razmaka od dva metra i dalje su na snazi, od supermarketa do javnog prijevoza.

Austrijska Vlada je jučer najavila daljnje popuštanje sigurnosnih mjera. Tako će se 28. svibnja donijeti odluka o ukidanju nošenja zaštitnih maski. Ukoliko se stručnjaci odluče na taj potez, primijenit će se od 1. lipnja.

Nakon sedam mjeseci lock downa stanovnici austrijskog glavnog grada u srijedu su se razveselili koraku koji ih vodi ka povratku u normalnost. Zbog ograničenog kapaciteta poželjno je unaprijed rezervirati stol za večeru ili izlazak s prijateljima. Također treba imati na umu da svi barovi i restorani rade do 22 sata.

Cjepivo dostupno za sve dobne skupine

Također, cjepivo je od sada dostupno svima, neovisno o dobnoj skupini. Termini su dostupni putem doktora opće medicine i isključivo oni mogu donijeti odluku o terminu. Međutim, realnost je malo drugačija od one koju prezentira austrijski savezni kancelar Sebastian Kurz.

Ukoliko pokušate rezervirati svoj termin za cijepljenje putem službene platforme www.impfservice.wien moći ćete to i učiniti samo ukoliko pripadate radnim skupinama u ugostiteljstvu, turizmu, kulturnim ustanovama ili ste zaposleni u malim prodavaonicama. To da je cjepivo dostupno svim dobnim skupinama u stvarnosti je samo propaganda.

Recimo novinari koji su svojim zanimanjem izloženi skupovima poput anti- korona demonstracija do sada nisu bili predviđeni u niti jednoj grupi zanimanja za primanje cjepiva. U Beču je s današnjim danom pred registrirano 890.500 ljudi. Prema riječima ministra zdravstva Wolfgang Mücksteina u Austriji se dnevno cijepi 60 do 70 tisuća osoba.

Do sada se cijepilo više od 3 milijuna stanovnika. Kancelar Kurz je obećao povratak u normalitet do ljeta. Svi se pitaju koliko je to realno?

Najčitaniji članci