Obavijesti

News

Komentari 167

Ovo je pogled medicinske sestre ispod zaštitne opreme

Ovo je pogled medicinske sestre ispod zaštitne opreme
1

S obzirom na to da je pacijent koji je nažalost preminuo za vrijeme hemodijalize u Čakovcu bio u samoizolaciji, sestra je morala biti obučena od glave do pete u svemirsko hot odijelo uz zaštitne naočale...

VIDEO

Na Facebook stranici Medicinske sestre - medicinski tehničari objavili su fotografiju koja prikazuje kako izgleda pogled iz perspektive medicinske sestre pod punom zaštitnom opremom tijekom rada u pandemiji korona virusa. 

'Ja sam snimio tu fotografiju'

Javio nam se Josip Stević koji je snimio tu fotografiju. Josip je naime, radio kao medicinski tehničar u vanjskoj hitnoj pomoći, a sada je u bolničkom sustavu hitne pomoći. 

- Pogreške u sestrinstvu događaju se identično kao i u svakom drugom poslu, jer i taj posao kao i većinu drugih ne rade programirani roboti, već ljudi od krvi i mesa. Nakon navodne pogreške medicinske sestre u Čakovcu, nažalost odmah s onim ishodom, za kojeg svi svakodnevno molimo svemir da nam se ne dogodi, imali smo priliku svjedočiti zastrašujućoj osudi javnosti, kao da je netko bešćutno, namjerno i bez kajanja učinio nešto loše.

- Ne znam detalje i iz tog razloga nezahvalno je da ulazim u sam slučaj, ali način percipiranja javnosti možda se može oblikovati. Iz tog razloga sam izašao sa statusom u kojem sam zahvaljujući snažnoj moći fotografskog izričaja, samo pokušao rekonstruirati mogućnost potencijalnog nesretnog spleta događaja, koji je završio tako kako je završio.

Umro na dijalizi: 'U šoku smo, Antun je bio tako divan čovjek'
Umro na dijalizi: 'U šoku smo, Antun je bio tako divan čovjek'

- Pokušao sam shvatiti, prije nego osudim. Jer, osim tekućih problema s kojima smo naučili živjeti i raditi, novi izazov u zdravstvu donio nam je novi teret – kako funkcionirati pod „oklopnim štitom“, a opet biti blizu pacijenta. U odjelu je strašno vruće, a i disanjem kroz masku magle se zaštitne naočale i/ili vizir, i vrlo je otežano djelovati u takvim okolnostima u kojima dobro ne vidite.

Šok u Čakovcu: Dali su mu krivo sredstvo na dijalizi pa je umro
Šok u Čakovcu: Dali su mu krivo sredstvo na dijalizi pa je umro

- Fotografiju sam učinio desetak dana prije nesretnog događaja, pokušavajući s umjetničke strane dočarati „pogled medicinske sestre 2020.-e“, i tada već promišljajući mogu li nove okolnosti nedajbože dovesti do neke veće tragedije, osim možda promašenog venskog puta. Bio ili ne bio i to dio nesretnog spleta okolnosti, strašno mi je žao obitelji i osjećam iskrenu sućut, isto tako i medicinske sestre, neovisno što će zakon naposljetku reći, ona će živjeti s tim. A greška je sve, samo ne namjerna.

'Pacijentu je ubrizgano sredstvo koje se koristi pri toaleti i njezi'
'Pacijentu je ubrizgano sredstvo koje se koristi pri toaleti i njezi'

Možda je rješenje za izbjeći tako agresivnu uniformiranu zaštitu, na radilišta s COVID pozitivnim pacijentima i onima u samoizolaciji, preraspodijeliti one sestre i tehničare koji su preboljeli CD19, i dokazano imaju antitijela, pa da je dovoljno da rade sa vizirima i maskama. Osim što je zaštita neudobna, zamišljam kako se i pacijenti osjećaju kada oko njih rade totalno nepoznate osobe kojima ne vide lice, a već su osjetljivi narušenim zdravstvenim stanjem.

Umjesto fiziološke, ubrizgali mu sredstvo za toaletu: Antun pao u komu i umirao sat vremena
Umjesto fiziološke, ubrizgali mu sredstvo za toaletu: Antun pao u komu i umirao sat vremena

- Za taj princip preraspodjele kadra nisam čuo da je osmišljen već negdje u svijetu, ali logika ga nameta. Sestrinski vrisak za poboljšanje uvjeta rada imali smo prilike ćuti na Markovom trgu točno na današnji dan 03.10., prošle godine, kada se okupilo nekoliko sestara iz cijele Hrvatske. Nažalost od vriska ostala je samo jeka, ali još je tu.

- Jedan od vodećih prijedloga za poboljšanje uvjeta rada je uvođenje njegovatelja kao ispomoć sestrama. Medicinske sestre gube previše vremena na obavljanje nekih poslova koje mogu obavljati njegovatelji, navesti ću samo jedan banalan primjer. Kaka imamo pacijenta kojemu je potrebna pomoć za odlazak na toalet, moramo ga prvo premjestiti s kreveta na pokretna kolica, odvesti ga, pomoći premjestiti s kolica na wc školjku, sačekati ispred, osluškivati zvukove i mariti da mu se nešto ne dogodi. Poslije mu pomoći u toaleti ako je potrebno i opet ga premjestiti s školjke na kolica, pa s kolica na krevet.

'Medicinske sestre koje su bile s pacijentom do daljnjeg ne rade'
'Medicinske sestre koje su bile s pacijentom do daljnjeg ne rade'

- Cijeli taj postupak traje i petnaestak minuta, i dok se vratite u ambulantu, često vas već čeka nekoliko drugih nagomilanih poslova, i cijeli taj osjećaj da ste u zaostatku je frustrirajući. Sve to može obaviti njegovatelj. Taj kadar se može iškolovati brzo. Program traje 170 sati teorijske nastave, 50 sati vježbi i 280 sati praktične nastave. Dok usporedbe radi, škola za medicinske sestre produljena je na 5 godina, kao jedina takva u Hrvatskoj. Nažalost i s tim činom smo dobili kontraprodukt u procesu rada. Peta godina se sada gleda kao godina prakse. Do nedavno kada je bila 4 godine, medicinske sestre bi išle na pripravnički staž, koji im se onda u tom slučaju morao plaćati 70 %, ali vi ste tada na radnom mjestu imali jednu osobu više, koju uvodite u posao i od nje nešto očekujete da i obavi. U slučaju kada sam ja stažirao, iako je tada srednja škola bila četiri godine, nisam bio plaćen. Ne znam koliko je to bilo zakonito, ali pronađen je način da se opet udari na standard sestara, i uvede jedna godina više školovanja, da se izbjegne plaćanje pripravničkog staža. Učenici sada dolaze u grupama na toj petoj godini, drže se po strani, i od njih jer imaju status učenika a ne pripravnika, ne možete očekivati neku konkretniju pomoć.

Sestra koja je ubrizgala krivo sredstvo sad je na bolovanju
Sestra koja je ubrizgala krivo sredstvo sad je na bolovanju

- Sestrinstvo se nalazi u najizazovnijoj kušnji modernog doba, zato je potrebno senzibilizirati javnost za dodatnu podršku i empatiju, kakva je svakako vidljiva i u obrnutom smjeru prema pacijentu. A druge strane na državi je da napravi statistiku koja se to zanimanja najviše odlijevaju na strana tržišta, i po rezultatima iste krene u osiguravanje boljih radnih uvjeta zaposlenicima.

POGLEDAJTE VIDEO: Ubrizgali mu medicinski benzin u žilu

Pokretanje videa...

Video vijesti 01.10.2020. 01:09

 

Slučaj iz Čakovca

Nedavni smrtni slučaj u bolnici u Čakovcu dogodio se zbog rijetke pogreške medicinskog osoblja. Pacijent je umro jer mu je prema neslužbenim informacijama u žilu ubrizgan medicinski benzin umjesto fiziološke otopine.

Potvrđena je informacija da je preminuli pacijent, koji je bio na hemodijalizi, bio i u samoizolaciji zbog potencijalne zaraze koronavirusom, a pretpostavlja se da je zbog toga sestra bila u punoj zaštitnoj opremi što je također mogao jedan od faktora uslijed kojih je došlo do pogreške.

Ravnatelj bolnice u Čakovcu: Pacijent je intravenozno dobio sredstvo za vanjsku upotrebu
Ravnatelj bolnice u Čakovcu: Pacijent je intravenozno dobio sredstvo za vanjsku upotrebu

Kako nam je rekao ravnatelj čakovečke bolnice, doc. dr. Tomislav Novinščak, pogreška medicinske sestre dogodila se na kraju procesa dijalize pacijenta.

- Kad završi hemodijaliza, koja traje nekoliko sati, slijede dva postupka, odvajanje od dijalizatora i toaleta.

S pacijentom je u tim trenucima bila djelatnica, koja je i cijelo vrijeme bila s njim, pa je radeći završne postupke dijalize pacijentu umjesto fiziološke otopine intravenozno dala medicinsko sredstvo koje se inače koristi za toaletu - kaže doc. dr. Novinščak.

Za pretpostaviti je da je možda riječ o medicinskom alkoholu ili nečemu na njegovoj bazi, s obzirom na to da je prouzročilo smrt. No kako i ravnatelj kaže, to će sve potvrditi toksikološki nalaz obdukcije, koja se obavlja u Zavodu za sudsku medicinu u Zagrebu.

Beroš o smrti pacijenta: 'Riječ je o stručnoj pogrešci, priznali su'
Beroš o smrti pacijenta: 'Riječ je o stručnoj pogrešci, priznali su'

Medicinska sestra na bolovanju 

Sestra koja je nakon hemodijalize pacijentu Antunu T. (62) umjesto fiziološke otopine ubrizgala medicinsko sredstvo namijenjeno za toaletu trenutačno je na bolovanju i teško se nosi sa svime što se dogodilo.

U velikom je šoku, doznajemo, i vrijeme provodi u kući u krugu obitelji. Zbog svega joj je Hrvatska komora medicinskih sestara ponudila organizaciju besplatne psihološke pomoći. Na taj način HKMS joj je zapravo ponudio onu ljudsku pomoć, da lakše prebrodi sve s čime se sad nosi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 167
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"