News

Komentari 229

Ovako izgleda Covid putovnica. Od danas je možete izvaditi

Ovako izgleda Covid putovnica. Od danas je možete izvaditi

EU digitalnu covid-potvrdu izdaje Ministarstvo zdravstva. Potvrdu možete zatražiti online putem portala e-Građani ili fizički u podružnicama Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Vlada je jučer na telefonskoj sjednici donijela odluku o uspostavi nacionalnog sustava za izdavanje EU digitalne COVID potvrde uz podsjetnik kako je još u travnju osnovala radnu skupinu za izradu tehničkog rješenja prekogranično interoperabilnih digitalnih zelenih potvrda s ciljem izrade nacionalnog sustava digitalnih zelenih potvrda.

Više o Covid putovnici pročitajte ovdje

- Hrvatski nacionalni sustav za izdavanje EU digitalne COVID potvrde spreman je za početak rada od 1. lipnja  te je formalno provedena procedura integracije s EU pristupnikom čime je osigurana njihova prekogranična interoperabilnost - priopćili su iz Vlade.

Ministarstvo unutarnjih poslova je uspješno integriralo validaciju EU digitalnih COVID potvrda u Nacionalni granični informacijski sustav te su osigurani svi organizacijski i tehnički preduvjeti za provedbu Odluke Vlade o uspostavi nacionalnog sustava za izdavanje EU digitalne COVID potvrde.

EU digitalnu covid-potvrdu izdaje Ministarstvo zdravstva. Potvrdu možete zatražiti online putem portala e-Građani ili fizički u podružnicama Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. 

Potvrda sadržava QR kod s osnovnim informacijama te digitalni pečat kojim se osigurava vjerodostojnost potvrde.

Postupak

Da biste u sustavu eGrađani došli do covid-putovnice prvo je potrebno podnijeti zahtjev. Treba unijeti svoj OIB i adresu e-pošte na koju će stići potvrda.

Nakon toga se kreira zahtjev, a njegov status možete provjeriti u sustavu eGrađani.

Ako zadovoljavate kriterije za izdavanje covid-putovnice, ubrzo na e-mail adresu koju ste upisali stiže EU digitalna covid-potvrda.

Potvrdu možete pohraniti u obliku PDF datoteke i tako predočiti nadležnoj osobi za očitanje QR koda i drugih važnih podataka.

EU digitalna covid-potvrda sadrži QR kod s digitalnim potpisom radi zaštite od krivotvorenja, koji se temelji na ICAO PKI specifikacijama. Pri provjeri potvrde skenira se QR kod i provjerava digitalni potpis. Izdavatelj je nositelj ključa za digitalni potpis pohranjenog u sigurnoj bazi podataka.

Europska komisija uspostavila je EU pristupnik putem kojeg će se na jednome mjestu razmjenjivati javne komponente nacionalnih digitalnih potpisnih ključeva u svrhu interoperabilnosti sustava EU digitalnih covid-potvrda. Osobni podaci uneseni u potvrdu se ne razmjenjuju kroz EU pristupnik jer to nije nužno za provjeru valjanosti digitalnog potpisa.

Ove dokumente trebate kako biste preuzeli potvrdu s portala e-Građani

Osim vjerodajnice razine 2 - značajne razine sigurnosti ili vjerodajnice razine 3 - visoke razine sigurnosti, za pristupanje portalu e-Građani nije potrebno osigurati dodatne podatke i dokumentaciju. Sustav dohvaća podatke korisnika iz baza podataka Ministarstva zdravstva te se potvrda generira klikom na opciju "Zatraži potvrdu".

Potvrdu koju preuzmete putem portala e-Građani možete spremiti na računalo, isprintati ili poslati putem elektroničke pošte na svoju e-mail adresu.

 

Najčitaniji članci