News

Komentari 399

Ovo je kapela koja je podijelila državu, fra Siniša iz Jeruzalema kaže: To će biti naš trajni znak

Ovo je kapela koja je podijelila državu, fra Siniša iz Jeruzalema kaže: To će biti naš trajni znak

Siniša Srebrenović (40) čuvar je Isusova groba u Jeruzalemu. On smatra da će izgradnja Kapelice ostati još jedan trajan znak Hrvatske u Svetoj zemlji koji će biti i konkretan promotor Hrvata i hrvatske kulture.

Hrvatska katolička agencija IKA objavila je grafički prikaz Kapele hrvatskih svetaca i blaženika koja će biti sagrađena u Betlehemu. Radi se o kompleksu od šest kapela koje će se graditi na Pastirskim poljima, a među njima jedna će biti u čast hrvatskih svetaca i blaženika te Majci Božjoj od Kamenitih vrata.

Kapela hrvatskih svetaca i mučenika trebala bi se sastojati od dva bogoslužna prostora: kapele na otvorenom kapaciteta 111 sjedećih mjesta te zatvorenog prostora kapaciteta 200 sjedećih mjesta. Obje kapele imat će svoj oltar.

 Hrvatska kapela bit će najveća i dobit će centralno mjesto. U dogovoru s kustosom Svete Zemlje fra Francescom Pattonom i koordinatorom projekta, gvardijanom samostana Svetog Spasitelja u Jeruzalemu fra Marcelom Ariel Cichinelliijem, predložio sam da bi materijal (kamen, drvo, umjetnička djela) došao iz Hrvatske -  izjavio je gvardijan Samostana Svetog Duha franjevaca konventualaca fra Tomislav Glavnik.

Čuvar Isusova groba

Razgovarali smo sa Bjelovarčaninom fra Sinišom Srebrenovićem (40), koji je u Izraelu već 15 godina

 - Gotovo svake godine bi, prije pandemije, tisuće građana iz Hrvatske posjetilo Svetu zemlju. Veliki broj odlazio bi u sva sveta mjesta u Svetoj zemlji u Izraelu, i stoga mislim da je pomoć hrvatske Vlade  oko izgradnje Kapele hrvatskih svetaca i blaženika u Betlehemu veliki korak za naše zemlju. Tom izgradnjom ćemo se uvrstiti među šest nacija koje isto grade kapelicu - rekao nam je u razgovoru.

On ističe kako je naša zemlja stala uz bok zemalja, poput Kolumbije, Španjolske, Argentine i Koreje koje su tamo prisutne.

Srebrenović je pripadnik Franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda iz Zagreba i već je godinama na službi na Božjem grobu u Jeruzalemu, najsvetijem mjestu za svakog kršćanina.

Tamo je čuvar Isusova groba u Jeruzalemu.

- Hrvatska je, možemo sa sigurnošću reći, ovim činom nastavila svoju dugogodišnju i stoljetnu potporu i suradnju sa Svetom zemljom. Hrvati i Sveta zemlja povezani su preko svetog Jeronima i prvog hrvatskog sveca svetog Nikole Tavelića .Hrvati su poslali drvo za izgradnju bazilike na brdu Tabor(1924), kupili su Getsemanski vrt (1681), fra Bonifacije iz Dubrovnika bio je kustos svete zemlje i vodio zadnju veliku i značajnu obnovu bazilike božjeg groba 1550. – niže povijesni činjenice Srebrenović.

- Vjerojatno je kod nas manje poznato da je fra Tomislav Vuk više od 30 godina profesor na biblijskim studijima, fra Sandro Tomašević vodi kuću za nezbrinutu djecu u Betlehemu. Tu su i fra Jozo Starčević , fra Željko Barbarić, fra Josip Cvitković, što govori o velikom utjecaju nas fratara u Svetoj zemlji – kazao nam je naš sugovornik koji je i odgovoran za odnose sa drugim crkvama u bazlici božjeg groba u Jeruzalemu.

Kapelica kao promotor Hrvata i Hrvatske

Smatra da će izgradnja Kapelice će ostati još jedan trajan znak Hrvatske u Svetoj zemlji koji će biti i konkretan promotor Hrvata i hrvatske kulture.

- Na projektu radi lokalno stanovništvo te se je tako i time dalo doprinos u ovoj teškoj situaciji za nova radna mjesta (Betlehem je u Palestini. a.p). Unutar projekta je sakralni ali kulturni vid, jer obuhvaća i centar za mlade lokalne kršćanske zajednice, velike spremnike za vodu i sam agrarni razvoj terena oko kapela (maslinici ).

Tako će to biti i jedan od konkretnih znakova naše prisutnosti ovdje, jer se ne ograničava prisutnost Hrvatske samo na materijalno ili zgradama nego i na konkretan rad naših svećenika - zaključio je Srebrenović.

Najčitaniji članci