Obavijesti

News

Komentari 399

Ovo je kapela koja je podijelila državu, fra Siniša iz Jeruzalema kaže: To će biti naš trajni znak

Ovo je kapela koja je podijelila državu, fra Siniša iz Jeruzalema kaže: To će biti naš trajni znak
7

Siniša Srebrenović (40) čuvar je Isusova groba u Jeruzalemu. On smatra da će izgradnja Kapelice ostati još jedan trajan znak Hrvatske u Svetoj zemlji koji će biti i konkretan promotor Hrvata i hrvatske kulture.

VIDEO

Hrvatska katolička agencija IKA objavila je grafički prikaz Kapele hrvatskih svetaca i blaženika koja će biti sagrađena u Betlehemu. Radi se o kompleksu od šest kapela koje će se graditi na Pastirskim poljima, a među njima jedna će biti u čast hrvatskih svetaca i blaženika te Majci Božjoj od Kamenitih vrata.

Kapela hrvatskih svetaca i mučenika trebala bi se sastojati od dva bogoslužna prostora: kapele na otvorenom kapaciteta 111 sjedećih mjesta te zatvorenog prostora kapaciteta 200 sjedećih mjesta. Obje kapele imat će svoj oltar.

 Hrvatska kapela bit će najveća i dobit će centralno mjesto. U dogovoru s kustosom Svete Zemlje fra Francescom Pattonom i koordinatorom projekta, gvardijanom samostana Svetog Spasitelja u Jeruzalemu fra Marcelom Ariel Cichinelliijem, predložio sam da bi materijal (kamen, drvo, umjetnička djela) došao iz Hrvatske -  izjavio je gvardijan Samostana Svetog Duha franjevaca konventualaca fra Tomislav Glavnik.

Čuvar Isusova groba

Razgovarali smo sa Bjelovarčaninom fra Sinišom Srebrenovićem (40), koji je u Izraelu već 15 godina

 - Gotovo svake godine bi, prije pandemije, tisuće građana iz Hrvatske posjetilo Svetu zemlju. Veliki broj odlazio bi u sva sveta mjesta u Svetoj zemlji u Izraelu, i stoga mislim da je pomoć hrvatske Vlade  oko izgradnje Kapele hrvatskih svetaca i blaženika u Betlehemu veliki korak za naše zemlju. Tom izgradnjom ćemo se uvrstiti među šest nacija koje isto grade kapelicu - rekao nam je u razgovoru.

On ističe kako je naša zemlja stala uz bok zemalja, poput Kolumbije, Španjolske, Argentine i Koreje koje su tamo prisutne.

Srebrenović je pripadnik Franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda iz Zagreba i već je godinama na službi na Božjem grobu u Jeruzalemu, najsvetijem mjestu za svakog kršćanina.

Tamo je čuvar Isusova groba u Jeruzalemu.

- Hrvatska je, možemo sa sigurnošću reći, ovim činom nastavila svoju dugogodišnju i stoljetnu potporu i suradnju sa Svetom zemljom. Hrvati i Sveta zemlja povezani su preko svetog Jeronima i prvog hrvatskog sveca svetog Nikole Tavelića .Hrvati su poslali drvo za izgradnju bazilike na brdu Tabor(1924), kupili su Getsemanski vrt (1681), fra Bonifacije iz Dubrovnika bio je kustos svete zemlje i vodio zadnju veliku i značajnu obnovu bazilike božjeg groba 1550. – niže povijesni činjenice Srebrenović.

Plenković o gradnji kapelice u Betlehemu: Netko bi je mogao vidjeti i kasnije doći u Zadar
Plenković o gradnji kapelice u Betlehemu: Netko bi je mogao vidjeti  i kasnije doći u Zadar

- Vjerojatno je kod nas manje poznato da je fra Tomislav Vuk više od 30 godina profesor na biblijskim studijima, fra Sandro Tomašević vodi kuću za nezbrinutu djecu u Betlehemu. Tu su i fra Jozo Starčević , fra Željko Barbarić, fra Josip Cvitković, što govori o velikom utjecaju nas fratara u Svetoj zemlji – kazao nam je naš sugovornik koji je i odgovoran za odnose sa drugim crkvama u bazlici božjeg groba u Jeruzalemu.

Kapelica kao promotor Hrvata i Hrvatske

Smatra da će izgradnja Kapelice će ostati još jedan trajan znak Hrvatske u Svetoj zemlji koji će biti i konkretan promotor Hrvata i hrvatske kulture.

- Na projektu radi lokalno stanovništvo te se je tako i time dalo doprinos u ovoj teškoj situaciji za nova radna mjesta (Betlehem je u Palestini. a.p). Unutar projekta je sakralni ali kulturni vid, jer obuhvaća i centar za mlade lokalne kršćanske zajednice, velike spremnike za vodu i sam agrarni razvoj terena oko kapela (maslinici ).

Radujte se narodi: Hrvatska će financirati izgradnju kapelice u Betlehemu za 3,5 milijuna kuna
Radujte se narodi: Hrvatska će financirati izgradnju kapelice u Betlehemu za 3,5 milijuna kuna

Tako će to biti i jedan od konkretnih znakova naše prisutnosti ovdje, jer se ne ograničava prisutnost Hrvatske samo na materijalno ili zgradama nego i na konkretan rad naših svećenika - zaključio je Srebrenović.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 399
VIDEO

Plenković na Pantovčak donio 78 potpisa i dobio mandat; Svoj potpis mu je dala i Vučemilović
IZBORI 2024.

Plenković na Pantovčak donio 78 potpisa i dobio mandat; Svoj potpis mu je dala i Vučemilović

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Doznajemo: Domovinski pokret izbacit će Jurčevića iz stranke!
SVE ZBOG POTPISA

Doznajemo: Domovinski pokret izbacit će Jurčevića iz stranke!

Jurčević se usprotivio  koalicijskom sporazumu s HDZ-om i bio je nezadovoljan što nisu dobili Ministarstvo kulture. Predsjedništvo bi trebalo predložiti tu sankciju Časnom sudu stranke koje će donijeti zadnju odluku
Nakon duge bolesti preminuo je Slobodan Ljubičić Kikaš, bio je Bandićev najbliži suradnik
UMRO U 66. GODINI

Nakon duge bolesti preminuo je Slobodan Ljubičić Kikaš, bio je Bandićev najbliži suradnik

Godinama je bio jedan od najbližih suradnika Milana Bandića i čovjek koji je ustrojio i vodio Zagrebački holding.