Obavijesti

News

Komentari 132

Ovo je udžbenik za 6. razred, pogledajte kako su prikazali muški, a kako ženski organ!

Ovo je udžbenik za 6. razred, pogledajte kako su prikazali muški, a kako ženski organ!
8

Profesorica Pravnog fakulteta u Zagrebu Zlata Đurđević prijavila je mizoginiju i diskriminaciju zbog načina prikaza muških i ženskih spolnih organa u udžbeniku za 6. razred, kako na crtežu, tako i u tekstu

VIDEO

Profesorica Pravnog fakulteta u Zagrebu Zlata Đurđević prijavila je mizoginiju i diskriminaciju u udžbeniku iz prirode za šesti razred, zbog načina na koji se u njemu obrađuje lekcija o reproduktivnim organima.

Riječ je o udžbeniku Priroda 6, koji izdaje Školska knjiga. Naime, u lekciji o spolnim organima cjelovito se opisuje muški spolni organi, navodeći 'spolni ud ili penis' kao vanjski dio spolnih organa, dok je kod opisa ženskih spolnih organa vulva potpuno izostavljena, kako na na crtežu, tako i u tekstu.

Ljutiti roditelji: 'Prošlo je četiri godine od potresa, djeca i dalje idu u školu u vatrogasni dom'
Ljutiti roditelji: 'Prošlo je četiri godine od potresa, djeca i dalje idu u školu u vatrogasni dom'

'Razlog je jasan, ženski spolni organ je sramota'

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Razlog je jasan. Ženski spolni organ je sramota, ne treba ga spominjati ni crtati. Djevojčice moramo naučiti da se stide svoje vulve, da su podčinjene i podređene, naučiti ih nesigurnosti i neslobodi, a dječake da su slobodni, dominantni te spolno, a onda i ljudski superiorni te da ‘žene imaju samo unutarnje spolne organe‘, kako je odgovorio moj sin - napisala je Đurđević. 

Đurđević je mizoginiju i diskriminaciju podnijela na adrese triju pravobraniteljica - pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Višnje Ljubičić, pravobraniteljice za djecu Helence Pirnat Dragičević te pučke pravobraniteljice Tene Šimonović Einwalter. 

Precizirala je u objavi na svom Facebook profilu što smatra spornim.

- U udžbeniku iz prirode u šestom razredu koji je izdala Školska knjiga, a autori su jedan muškarac i šest žena, ženske spolne organe čine jajnici, jajovodi, maternica i rodnica, dok muške spolne organe čine dva sjemenika, dva sjemeno-voda, mokraćno-spolna cijev i spolni ud ili penis. Pri tome je za spolni ud u radnoj bilježnici izričito navedeno da se radi o vanjskom organu muškog spolnog sustava. Na slici 5.13. na stranici 79 udžbenika gdje su nacrtani ženski spolni organi na mjestu vulve je praznina. Vulva je izbrisana iz gradiva i negira se ne samo da je dio ženskog spolnog sustava i vanjski ženski spolni organ već je i vizualno izbrisana - navodi.

Poštovana pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, Poštovana pravobraniteljice za djecu, Poštovana pučka...

Objavljuje Zlata ĐurđevićPonedjeljak, 19. veljače 2024.

'Vagina se u osmom razredu spominje kao stidnica. Da, stidnica!'

Upozorila je i da se vagina prvi put spominje u osmom razredu osnovne škole i to kao - "stidnica".

- U osmom, pak, razredu tako velikoj djeci ipak više ne možemo negirati postojanje ženske „piše“, i učimo ih da, iako je ona sramna, ipak postoji, što naravno ne umanjuje stid žena. Dapače, seksistička edukacija se nastavlja i tada se već internalizirani osjećaj stida djevojčica zbog toga što imaju vulvu utjelovljuje i eksternalizira kroz učenje i crtanje "stidnice". Da, stidnice! To je naziv kako se vulva, ženski spolni organ, naziva u drugim nastavnim materijalima ili u biologiji za 8. razred. Nema drugog objašnjenja za negiranje postojanja vanjskog ženskog spolnog organa vulve ili je nazivanje sramotnim, patrijahalnim i misoginim izrazom u 21. stoljeću - napisala je Đurđević.

- Stoga vas molim da pregledate nastavne materijale za osnovnu i srednju školu te da uklonite ovaj teški oblik diskriminacije i degradacije žena kroz oblikovanje njihovih rodnih uloga u duhu stida što su žene. Radi se o teškom napadu na ljudsko dostojanstvo koji se provodi sustavno i institucionalizirano - poručila je pravobraniteljicama te naglasila kako je na reakciju prvenstveno pozvana pravobraniteljica za ravnopravnost spolova. 

Na temelju ove prijave pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić je pokrenula postupak, a pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević zatražila je očitovanje nadležnog Ministarstva. 

Školska knjiga oštro demantirala Đurđević, za sve krive - kurikulum

Odgovor izdavača Školska knjiga o spornoj situaciji dobio je portal Srednja.hr.

Pojasnili su da se udžbenici izrađuju u skladu s kurikulumom nastavnog predmeta, gdje pritom autori udžbenika ne određuju sadržaje i ne kreiraju samostalno ishode. Oni, napominju, prate smjernice kurikuluma kako bi osigurali da se edukativni materijali usklađuju s obrazovnim ciljevima i standardima koji su propisani. Kurikulum Prirode i Biologije dizajniran je tako da podržava spiralnu nadogradnju znanja, omogućavajući učenicima da postupno, kroz različite obrazovne etape, izgrade čvrste temelje i razumijevanje bioloških koncepata, uključujući reprodukciju i anatomiju čovjeka, dok se u 6. razredu učenici upoznaju s osnovama reprodukcije što postavlja temelje za detaljnije istraživanje u kasnijim godinama, navode.

Bravo! Srednjoškolac Dominik Mihaljinec iz Krapine je najbolji mladi prevoditelj u Hrvatskoj
Bravo! Srednjoškolac Dominik Mihaljinec iz Krapine je najbolji mladi prevoditelj u Hrvatskoj

- Budući da su autorice spomenutog udžbenika većinski žene, da ga je uredila urednica žena, da su glavna urednica kao i direktorica školskog programa također žene, oštro demantiramo navod da je ‘razlog’ zbog kojeg u udžbeniku nisu navedeni svi dijelovi ženskog spolnog organa ‘jasan’ i da je, kako navodi prof. Đurđević – ‘Ženski spolni organ je sramota, ne treba ga spominjati niti crtati. Djevojčice moramo naučiti da se stide svoje vulve, da su podčinjene i podređene, nesigurnosti i neslobodi, a dječake da su slobodni, dominantni te spolno, a onda i ljudski superiorni (…)’. Na prikazu koji gospođa Đurđević smatra spornim nisu označeni svi dijelovi ženskog spolnog organa naprosto zato što usvajanje ishoda propisanog u kurikulumu 6. razreda ne zahtijeva tako detaljan prikaz - rekla nam je izvršna direktorica Školske knjige Matilda Bulić.

Zašto stidnica? 'Prednost se daje hrvatskim, a ne latinskim nazivima'

Bulić je istaknula kako razumiju da je reakcija možda proizašla iz legitimne zabrinutosti za obrazovanje djece i mladih kao i činjenicu da bi takav prikaz možda mogao dovesti u zabludu neke učenike 6. razreda pa su spremni u sljedećem izdanju udžbenika dodati detaljniji prikaz koji neće opteretiti razumijevanje sadržaja propisanog kurikulumom Prirode u 6. razredu osnovne škole. Dodali su da im je svaka povratna informacija važna za kontinuirano poboljšanje obrazovnih materijala.

VIDEO Ema je jedina učenica u stolarskoj školi: 'Odrasla sam uz zvuk pile i miris piljevine'
VIDEO Ema je jedina učenica u stolarskoj školi: 'Odrasla sam uz zvuk pile i miris piljevine'

- Ističemo kako se u 8. razredu detaljnije obrađuje spolni sustav, uvodeći pojmove poput stidnice, zajedničkog naziva za vanjske ženske spolne organe, (s naglaskom na razumijevanju funkcija tih organa umjesto na njihovom detaljnom imenovanju) kao što je vidljivo i na poveznicama na materijale nakladnika Profil Klett koje je gospođa Đurđević također priložila svom osvrtu. Isti se pojam koristi i u udžbenicima nakladničke kuće Alfa. Dakle, pojam stidnica koristi se u svim udžbenicima hrvatskih nakladnika jer se u udžbenicima prednost daje hrvatskim, a ne latinskim nazivima. U srednjoškolskom se obrazovanju (u 2. razredu), kurikulum nadograđuje detaljnijim proučavanjem građe vanjskih i unutarnjih spolnih organa pa se na prikazima vide i svi ostali dijelovi ženskog spolnog organa kao i njegov smještaj - rekla je za Srednju.hr Bulić.

'Jedna lekcija ne smije biti osnova za oštre osude obrazovnog sustava'

Naglasila je i razumijevanje važnosti transparentnosti i dijaloga, na čemu zahvaljuju gospođi Đurđević na njezinom tumačenju i drugačijem pogledu na odabrani slikovni prikaz, ali smatraju da jedna lekcija nipošto ne smije biti osnova za tako oštre osude cjelokupnog obrazovnog sustava. Dodala je i da razumiju i cijene različite perspektive koje svatko donosi u ovu važnu raspravu te pozivaju i na širu raspravu o kurikulumima koji su ključni obrazovni dokumenti.

U Engleskoj planiraju zabraniti korištenje mobitela u školama: 'Odvraćaju pažnju od učenja...'
U Engleskoj planiraju zabraniti korištenje mobitela u školama: 'Odvraćaju pažnju od učenja...'

- Naše je zajedničko nastojanje da odgojimo generacije mladih koji su informirani, osnaženi i spremni za izazove budućnosti. Zajedno možemo osigurati da naše obrazovanje odražava vrijednosti poštovanja, razumijevanja i jednakosti za sve - rekla je Bulić.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 132
VIDEO

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja
LOV NA 76 POTPISA

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja

Plus+ SDP sada predlaže vladu od godinu dana koja bi okupila cijelu oporbu. HDZ-ove pregovore s DP-om će voditi Medved. Most i Možemo za manjinske vlade, ali jedni sa drugima ne mogu

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda
VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku
STOP ZA MILANOVIĆA

VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku

Na Ustavnom sudu se raspravljalo o načinu na koji se predsjednik RH Zoran Milanović angažirao u izbornoj kampanji