Obavijesti

News

Komentari 130

Ovo nije šala: U Zagrebu će biti -19, u Glini čak -20 stupnjeva!

Ovo nije šala:  U Zagrebu će biti -19, u Glini čak -20 stupnjeva!
9

Nezapamćene hladnoće: Od ponedjeljka pa barem do sredine sljedećeg tjedna bit će još hladnije. U pojedine dane minimalne temperature u unutrašnjosti mogu se spustiti i do -15 °C, a u gorju i do -20 °C

VIDEO

Najavljivani sibirski val polako, ali sigurno dolazi prema Hrvatskoj. 

- Na vrijeme u Hrvatskoj sljedećih će dana djelovati ciklonalno polje s centrom u središnjem Sredozemlju. Na prednjoj strani ciklone pritječe značajna količina vlažnog zraka, dok sa sjeveroistoka, jačanjem sibirske anticiklone, dolazi hladan zrak. Zbog takve sinoptičke situacije, u Hrvatskoj će do petka prevladavati oblačno, u unutrašnjosti uz snijeg, a na Jadranu uglavnom kiša - objavio je DHMZ.

POGLEDAJTE VIDEO SPECIJAL:

Pokretanje videa...

01:22
HGSS nepokretnom muškarcu kod Gračaca donio hranu i drva
HGSS nepokretnom muškarcu kod Gračaca donio hranu i drva

Kako navode, oborina će povremeno biti intenzivnija, u Dalmaciji obilna kiša i pljuskovi, a u unutrašnjosti umjeren do jak snijeg uz stvaranje novog debljeg snježnog pokrivača. Najviše novog snijega očekuje se u gorskim predjelima gdje će zbog jakog vjetra biti mećave i snježnih zapuha. Na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana puhat će jaka bura s olujnim, podno Velebita i orkanskim udarima. Malo snijega nošenog jakim vjetrom može pasti i duž obale te na otocima.

Od Splita do Zagreba putovali 16 sati: Satima čekali zatrpani
Od Splita do Zagreba putovali 16 sati: Satima čekali zatrpani

Vjetrovito vrijeme uz povremene obilne oborine stvarat će probleme u prometu, ponajprije u gorskim predjelima te podno Velebita.

- Nakon tog snježnog razdoblja, ojačat će sibirska anticiklona te će se sa sjeveroistoka Europe spustiti polarna kontinentalna zračna masa s osjetno hladnijim zrakom. Stoga se potkraj subote i u noći na nedjelju očekuje znatni pad temperature uz vrijednosti između -10 °C i -5 °C, u gorju moguće i niže. Hladno će biti i na Jadranu uz temperaturu oko 0 °C, a osobito na sjevernom dijelu i mjestimice do -3 °C. Od ponedjeljka pa barem do sredine sljedećeg tjedna bit će još hladnije. U pojedine dane vrijednosti minimalne temperature u unutrašnjosti mogu se spustiti i do -15 °C, a ponegdje u gorju i -20 °C. Dani će biti studeni pa će i najviša dnevna temperatura zraka biti ispod 0 °C. Negativnih vrijednosti jutarnje temperature bit će i na Jadranu, a osjet hladnoće dodatno će pojačati jaka bura. Ponegdje duž obale ni dnevna temperatura neće biti viša od 0 °C - piše DHMZ.

Tako se, prema sedmodnevnoj prognozi, u Zagrebu u nedjelju očekuje -8 stupnjeva, a u srijedu čak -19 stupnjeva.


Od nedjelje pa nadalje, temperature ispod nule očekuju se i u Dalmaciji. Tako se za srijedu prognozira da će u Zadru biti -6 stupnjeva, u Šibeniku -10, u Splitu -6 stupnjeva, a u Dubrovniku -2 stupnja Celzijusa.

Rijeka će se u nedjelju probuditi na -4 stupnja, u ponedjeljak na -7, utorak -8, a u srijedu na -9 stupnjeva.

Val iznimne hladnoće neće zaobići ni Slavoniju. Tako se u Slavonskom Brodu u nedjelju očekuje -7, a u srijedu čak -16 stupnjeva. Isto se očekuje i u Osijeku.

U Vukovaru se, pak, u srijedu očekuje temperatura od -15 stupnjeva.

Najhladnije će u srijedu biti, prema prognozi DHMZ-a, u Glini. Tamo se naime očekuje temperatura od -20 stupnjeva.

DHMZ napominje kako hladni val, koji će zahvatiti Hrvatsku, ali i veći dio Europe, može prouzročiti probleme na infrastrukturi te opskrbi energijom.

Stiže nalet sibirskog hladnog zraka: U nedjelju i do -10°C
Stiže nalet sibirskog hladnog zraka: U nedjelju i do -10°C

- Zbog jakog vjetra i poledice nastavit će se problemi u prometu. Također može doći do štete uslijed smrzavanja već propupalih poljoprivrednih kultura, osobito u Dalmaciji. Upozoravamo da dugotrajna izloženost hladnoći može biti opasna i za zdravlje te život ljudi i životinja - navode u DHMZ-u.

Najniža temperatura u Hrvatskoj bila je -34,6 stupnjeva

Vibor Cipan, zagrebački IT-jevac, suosnivač tvrtke UX Passion, objavio je infografike s najnižim zabilježenim temperaturama u pojedinim europskim zemljama. Najniža temperatura, nimalo iznenađujuće, zabilježena je u Rusiji, -58,1 stupanj. Daleko nisu ni skandinavske zemlje. S druge strane, najtoplije je na samom zapadu Europe. U Hrvatskoj je najniža temperatura, -34,6 stupnjeva, zabilježena u Gračacu 13. siječnja 2003. godine, navodi Cipan.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 130
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'
VELIKA POTRAGA U SRBIJI

Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'

Na istoku Srbije od utorka poslijepodne traje potraga za Dankom Ilić (2). Traže je stotine volontera i policajaca, teren pretražuju i rudari. Pomoć nudi i naš HGSS