Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
92 komentara

'Palfi idući tjedan će aktivirati mandat, ali ona ne ide u Sabor'

U Živom zidu kažu kako će u Sabor umjesto Palfi netko treći s liste, a tko ne otkrivaju. Ako Palfi aktivira mandat mora dati ostavku da bi je netko zamijenio u klupama, ali tada više za nju nema povratka u Sabor.

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
92 komentara

Iz Živog zida demantirali su da tvrdnje Branimira Bunjca da je Vladimira Palfi aktivirala saborski mandat.

- Nitko nije još tražio aktivaciju mandata, ali zbog nastalih okolnosti kolegica Palfi će to učiniti sljedeći tjedan, a u Sabor će ići netko treći sa liste - priopćili su iz Živog zida. .

I BUNJAC NAPUSTIO ŽIVI ZID 'S Palfi nema dogovora, ona je kao hrvatska Elena Ceausescu'

Tko je to za sada ne otkrivaju. Prema zakonu prestanak mirovanja zastupničkog mandata prestaje osmog dana od dana podnošenja pisanog zahtjeva. Nakon aktiviranja mandata Palfi više neće moći staviti mandat u mirovanje već mora podnijeti ostavku, ako mjesto prepušta nekom drugom.

- Zastupnici imaju pravo jednom staviti mandat u mirovanje. Ona je to već učinila. U slučaju ako ona aktivira svoj mandat, na što ima zakonsko pravo, jer je to njezin mandat, ona postaj zastupnica u Saboru. Može se povući s mjesta zastupnika, ali trebala bi dati ostavku. Živi zid u tom slučaju ima pravo odrediti zamjenu, ali ona se više nema mogućnost vratiti - pojasnio je predsjednik Mandatno imunitetnog povjerenstva Žarko Tušek (HDZ). 

To znači da u ovom sazivu Sabora Palfi više ne bi mogla biti zastupnica u Saboru, a samim time ni ostvariti prava koja proizlaze iz zastupničkog mandata.  

Zagreb: Ivan Pernar objavio kako napuÅ¡ta Živi zid IZAŠAO IZ ŽIVOG ZIDA Pernar: 'Ja sam spreman sada biti čak i predsjednik države...'

Tušek je napomenuo i da Branimir Bunjac koji je mijenja u Saboru, može u bilo kojem trenutku dati ostavku. 

- U tom slučaju još uvijek je mandat Vladimire Palfi u mirovanju i tada, ako ga ona ne bi aktivirala, Živi zid bi mogao predložiti zamjenu. U tom slučaju Palfi bi imala mogućnost u budućnosti aktivirati mandat - objasnio je Tušek.  

Podsjetimo, Bunjac je danas prelomio i izvijestio da izlazi iz stranke, ali i ponovio da je u klubu napisana aktivacija mandata Vladimire Palfi te da tajnica samo dokument treba predati saborskim službama. 

 - Ako ona to ne učini podnijet ću ostavku i vratiti se na svoje radno mjesto u osnovnoj školi - poručio je Bunjac napomenuvši da će još osam dana biti nezavisni zastupnik, koliko je potrebno da se provede procedura aktiviranja mandata.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message