News

Komentari 31

Papa izrazio žaljenje zbog 130 nestalih migranata: 'Sramota!'

Papa izrazio žaljenje zbog 130 nestalih migranata: 'Sramota!'

Nevladina udruga SOS Méditerranée u četvrtak je obavijestila da je uočila u vodama kod Libije desetak mrtvih tijela blizu gumenog čamca koji se prevrnuo, a kojim je isplovilo 130 osoba

Papa Franjo rekao je u nedjelju da se moramo "posramiti" izrazivši pritom duboko žaljenje zbog nestanka 130 migranata u Mediteranu ovaj tjedan, a za takav ishod humanitarne udruge optužuju europske države da im nisu pritekle u pomoć.

- Vrlo sam tužan zbog te tragedije koja se ponovno zadnjih dana dogodila u Mediteranu. Braćo i sestre, preispitajmo se svi zbog te zadnje u nizu tragedija. To je trenutak sramote - rekao je Papa vjernicima po završetku molitve Regina Coeli na Trgu sv. Petra u Vatikanu. 

Nevladina udruga SOS Méditerranée u četvrtak je obavijestila da je uočila u vodama kod Libije desetak mrtvih tijela blizu gumenog čamca koji se prevrnuo, a kojim je isplovilo 130 osoba. 

- Tih stotinu trideset migranata poginulo je u moru, to su ljudi, ljudski životi koji su čitava dva dana uzalud molili za pomoć. Za pomoć koja nije stizala - rekao je Papa.

- Molimo braćo i sestre za tolike koji i dalje umiru na tim dramatičnim putovanjima. Molimo i za oni koji mogu pomoći no radije skreću pogled. Molimo u tišini za njih - zaključio je Papa, veliki branitelj ljudskih prava migranata, izbjeglica i raseljenih osoba.

Nevladine humanitarne organizacije optužuju Europsku uniju da ne samo da ne pritječe u pomoć stradalima u Sredozemnom moru već i zato što priječi udruge u pokušajima da ih spase. 

Prema Međunarodnoj organizaciji za migracije (IOM) od 21. travnja, najmanje 453 migranta utopila su se od 1. siječnja 2021. u pokušaju prelaska Sredozemnog mora, što je više nego trostruk broj u odnosu na isto razdoblje u 2020.

Safa Msehli iz IOM-a optužila je u petak "države da su odbile djelovati kako bi spasile živote više od 100 ljudi". 

Krijumčari migranata isplovljavaju uglavnom iz Tunisa te Libije, koja je godinama razdirana unutarnjim sukobima i postala je najveća izlazna luka afričkih migranata na putu za Europu. 

 

Najčitaniji članci