News

Komentari 143

Partija šaha u Banskim dvorima na sjednici Vijeća za obranu: Tko će povući konja za šah mat

Partija šaha u Banskim dvorima na sjednici Vijeća za obranu: Tko će povući konja za šah mat

Baš u predvečerje sastanka, ministar obrane Mario Banožić je potpuno neočekivano objavio kako zabranjuje predsjedniku Zoranu Milanoviću da koristi vojne resurse bez njegova odobrenja

Neka se predsjednik malo ohladi do Vijeća za obranu i nacionalnu sigurnost 9. studenog, rekao je nedavno Andrej Plenković usred obračuna njegova ministra Marija Banožića s predsjednikom Zoranom Milanovićem.

No i taj dan je došao, danas je u Banskim dvorima sjednica VONS-a u 11 sati, a stvari ne da se nisu ohladile, nego se čini da će 'letjeti perje'. Naime, baš u predvečerje sastanka, Banožić je potpuno neočekivano objavio kako zabranjuje predsjedniku republike da koristi vojne resurse bez njegova odobrenja.

Drugim riječima, ukoliko želi letjeti, primjerice, vojnim helikopterom, Milanović bi trebao tražiti odobrenje ministra Banožića. 

Banožić je tu odluku donio 4. studenog i prema njoj je Oružanim snagama, odnosno načelniku Glavnog stožera Robertu Hranju, zabranio bilo kakvo uključivanje i potpore za protokolarne aktivnosti Ureda predsjednika bez prethodne njegove suglasnosti.

Odluka je potpisana na dan nakon presedana predsjednika države Milanovića koji je na Pantovčaku upriličio prijam u povodu uručenja činova kadetima, umjesto na Hrvatskom vojnom učilištu, na što ministar obrane nije bio pozvan.

- Odluka je nezakonita i neustavna, još jedan dokaz kako ministar obrane bezočno zloupotrebljava svoje ovlasti i ovoga puta svojevoljno čak pokušava ograničiti ustavne ovlasti Predsjednika Republike i onemogućiti uredno funkcioniranje Ureda predsjednika - odgovorili su iz Milanovićeva ureda.

To be continued...

Najčitaniji članci