News

Komentari 102

Pater koji je zaustavio policiju na Markovu trgu tijekom prosvjeda zazivao novi Bljesak

Pater koji je zaustavio policiju na Markovu trgu tijekom prosvjeda zazivao novi Bljesak

Za patera Ivana Iku Mandurića šira je javnost doznala kad je 2015. zaustavio ulazak interventne policije u crkvu svetog Marka tijekom braniteljskog prosvjeda. Imao je ovih godina bisera i ispada

Pater Ike Mandurić, poznat široj javnosti kako svećenik koji je 2015. zaustavio interventnu policiju u crkvu svetog Marka tijekom braniteljskog prosvjeda, napisao je na Facebooku status u kojem zaziva novi Bljesak. 

Što je pater Ike napisao?

Ovo je pjesmica o novom Bljesku:

"Neprijatelj je mislio da je Hrvatska slaba,
Da nema snage.
Ali nije znao da ima ljubavi.
A ljubav je jaka.
Kao smrt.
Neprijatelj je povjerovao da ima pravo veće od drugih.
I da hrvatski dom nije svet
Da nije Bogu važan
Da je komunizam Bog.
Ali sve je bila laž.
Onda je Bljesak raskrinkao laž
Okupatora je zabljesnula istina:
Komunizam je prevara i laž
Hrvatska je jaka kao život
Hrvatski dom je svet.
Čestitam ti Bljesak!
I želim i zazivam novi Bljesak
Koji će opet rasvijetliti laži
Jer opet su počeli ludovati
Opet se neki oslanjaju na laž.
I bit će Bljesak, neki novi, za ovo vrijeme, s novim oružjem, i po svim znakovima vremena se iščitati da, onome koji Domovinu ljubi.
Ja to znam!
Čestitam ti BLJESAK!" napisao je Mandurić.

Prije crkve bacao koplje i studirao arhitekturu

Za patera Ivana Iku Mandurića šira je javnost doznala kad je 2015. godine zaustavio ulazak interventne policije u crkvu svetog Marka tijekom braniteljskog prosvjeda. Imao je ovih godina bisera i ispada na društvenim mrežama. 

Vrijeđao je Đorđa Balaševića i njegove obožavatelje, istragu nad požeškim županom Alojzom Tomaševićem, nasilnikom koji je mlatio ženu, nazvao je linčem, prozivao je Kolindu Grabar-Kitarović jer se bavila jogom pa je rekao da mu smeta ako muškarac usisava, pere i ide u trgovinu jer muškarac treba biti ratnik, kako je napisao.

Svećenikom je postao tek u 47. godini, štošta se nagađa o njegovu prethodnu životu (i sam je jednom rekao da je “znao biti jako daleko od Boga”), studirao je arhitekturu, a zaredio se nakon ispovijedi kod pokojnog međugorskog fratra Slavka Barbarića.

Prije svećeništva bacao je koplje i bio u Domovinskom ratu, a danas - baš poput don Stojića - baca izjave kakve nisu drage dijelu Crkve koja smatra da svećenik treba biti tih, skrušena srca i ponizna duha.

Iako nije bio istaknut u medijima kao don Stojić, i pater Ike Mandurić je bio snažno angažiran oko referenduma Željke Markić protiv gay brakova, poticao je mlade vjernike i studente da skupljaju potpise, na kraju se našao i u stožeru sa Željkom Markić, a zajedno su iščekivali i rezultate.

Najčitaniji članci