Obavijesti

News

Komentari 0

Petrinjska knjižnica ponovno otvorila svoja vrata, ali u malo drugačijem izdanju nego inače

Petrinjska knjižnica ponovno otvorila svoja vrata, ali u malo drugačijem izdanju nego inače
1

Nakon razornog potresa koji je uzdrmao Petrinju i šire područje, povratak u normalu je težak, ali moguć. To nam govori otvaranje prve kontejnerske knjižnice u Hrvatskoj

Razorni potres koji je 29. prosinca prošle godine pogodio Sisačko-moslavačku županiju uništio je i zgradu Gradske knjižnice i čitaonice Petrinja koja je ipak uspjela ponovno otvoriti vrata i omogućila da Petrinjci ponovno mogu uživati u knjigama, smještenima u kontejnerima.

“Mislim da smo uspjeli, jer kako sam naveo u molbama za pomoć da je Petrinja knjižnica, knjižnica je Petrinja, a grad bez knjižnice nije grad,” rekao je ravnatelj Gradske knjižnice  Ante Mrgan 7. travnja povodom otvaranja prve kontejnerske knjižnice u Hrvatskoj.

Nekoliko dana nakon kobnog potresa 29. prosinca 2020. ravnatelj Mrgan i njegovi kolege pristupili su spašavanju opreme. U hladni prostor knjižnice ulazili su sa zaštitnim kacigama i uporno sortirali građu knjižnice, a svaki novi potres predstavljao je još veću opasnost.

Igralište gradili i mali volonteri: Dječji smijeh se vraća u Petrinju
Igralište gradili i mali volonteri: Dječji smijeh se vraća u Petrinju

“Tada kada sam ulazio u zgradu knjižnice ona još nije bila klasificirana kao „crvena“. Potresi su bili stalni i nije se moglo znati kada će jače zatresti,” prisjeća se ravnatelj.

“Ima jedan zanimljiv detalj oko usisavača koji je neprestano radio ispod gomile knjiga koja je bila na njemu. Radi sigurnosti sam isključio struju u cijeloj zgradi, ali kada bih došao i uključio struju taj nesretni usisavač stalno je radio,” ispričao je ravnatelj anegdotu iz prvih dana nakon potresa.

Nije mogao dokučiti od kud zvuk dolazi dok spremačica nije javila kako je usisavač ostao zatrpan ispod knjiga.

“Moram napomenuti da je usisavač vrhunske kvalitete jer je radio neprekidno barem sedam dana i noći sve dok nismo došli u zgradu,” reko je kroz smijeh.

Dalmatinski obrtnici će na Veliki petak opet kuhati za Petrinjce, spremaju blagdanski riblji meni
Dalmatinski obrtnici će na  Veliki petak opet kuhati za Petrinjce, spremaju blagdanski riblji meni

Zgrada knjižnice brzim pregledom je utvrđena kao neuporabljiva a svaki naknadni potres sve je više rastrese. Zadnji je bio prije nekoliko dana i već se vide nove posljedice. Za sada konkretnih informacija o šteti nema jer zgradom upravlja Pučko otvoreno učilište Hrvatski dom Petrinja. Međutim, proces izrade elaborata je u tijeku, a što će struka reći tek će se vidjeti.

“Ono što znamo o toj zgradi jest da je smještena na pjeskovitom i mekanom tlu,” rekao je ravnatelj. Prilikom gradnje zgrade 40 ih godina, pronađeni su stupovi stare turske tvrđave koja je tada bila dijelom na ušću Petrinjčice u Kupu.

“Znam isto tako da je u podrumskim dijelovima zgrade velika vlaga, a i sama zgrada je zbog velikog i teškog prometa i prije potresa pucala na pojedinim dijelovima i već je tada bila potrebna sanacija,” napomenuo je.

Dodao je kako bi, premda teška srca, volio da se ta zgrada sruši i sagradi nova i sigurnija zgrada za sve kulturne potrebe Petrinjaca i Petrinjki.

Objavili dva poziva za obnovu kuća na pogođenom području
Objavili dva poziva za obnovu kuća na pogođenom području

Kakav je život u Petrinji tri mjeseca nakon potresa, teško je reći.

“Ipak, čini se da se stanje u gradu pokušava normalizirati koliko je to u ovim uvjetima moguće,” riječi su ravnatelja.

U Petrinji su unatrag tri mjeseca srušene 23 nekretnine od njih 90 koje su za sada uvrštene na popis za uklanjanje. Međutim, kojim tempom i u kojem smjeru će ići proces obnove još je nepoznato. Međutim ravnatelj tvrdi da “ što prije prihvatimo činjenicu da Petrinje kakva je nekad bila više nema i da je nikada više neće biti to će nam biti lakše.”

Ipak Petrinjci danas svjedoče tračku povratka u normalno i to upravo zahvaljujući otvaranju knjižnice iako je cijeli proces, kako ravnatelj kaže, bio zaista fizički zahtjevan.

“Budući da ne postoji literatura ili postoji, ali nam u ovoj situaciji nije bila dostupna, o tome kako se organizira knjižnica u kontejnerima, sve smo morali raditi u hodu.”

Trebalo je brzo donositi odluke kao što su gdje će kontejneri biti smješteni, je li tlo sigurno, koliko veliki kontejneri su potrebni. Tu im je pomogao Grad Petrinja, Ministarstvo branitelja, Nacionalni stožer i mnogi drugi donatori.

Danas je knjižnica i sama građa knjižnice smještena u ukupno 11 kontejnera, a u jednom od njih je i igraonica za djecu.

Sreća za malene: Uskrsni darovi iznenadili djecu iz kontejnerskih naselja u Glini, Petrinji i Sisku
Sreća za malene: Uskrsni darovi iznenadili djecu iz kontejnerskih naselja u Glini, Petrinji i Sisku

Uz to, birajući knjižničnu građu, jer cijela nije mogla stati na police, vodili su se činjenicama da će sigurno biti potrebna građa za osnovnoškolce i srednjoškolce i činjenicom da je Petrinja grad studenata odsjeka Učiteljskog fakulteta u Zagrebu.

“Vlastitim radom stvorili smo pitomi prostor knjižnice u kontejneru,“ zaključio je ravnatelj, a kako će dalje funkcionirati tek će saznati  jer je ovo prvo iskustvo takve vrste u Hrvatskoj.

“Od potresa ne možemo pobjeći nigdje na svijetu, ali možemo se skloniti u svijet nekog dobrog štiva, nekog dobrog romana, putopisa ili stripa,” poručuje  Mrgan svojim sugrađanima i korisnicima knjižnice.

Potres jačine 2,1 zatresao Glinu, osjetio se i u Velikoj Gorici
Potres jačine 2,1 zatresao Glinu, osjetio se i u Velikoj Gorici

“Čitanjem ćete skratiti vrijeme, obogatiti dušu, nešto naučiti i tako čitajući doći će dan kada se vidimo u novoj knjižnici u obnovljenoj Petrinji, u obnovljenom domu, u našem gradu”, rekao je.