Obavijesti

News

Komentari 14

Piletić o tome zašto je prihvatio poziciju: 'Tko sam ja da kažem ne? Za sad ne selim u Zagreb'

Piletić o tome zašto je prihvatio poziciju: 'Tko sam ja da kažem ne? Za sad ne selim u Zagreb'

Marin Piletić, novi ministar rada, mirovinskog sustava i socijalne politike, stigao je u Maksimir gdje je gradonačelnik Tomašević organizirao proslavu povodom Praznika rada

Na Međunarodni praznik rada, nakon dvije smo se godine okupili ovdje u Maksimiru u okolnostima koje su više nego optimistične. Imamo rekordnu zaposlenost dostignutu iz 2008., broj nezaposlenih pao je ispod 120.000, imamo rekordnu prosječnu plaću, povećava se nikad veća minimalna plaća i mislim da su to okolnosti i podloge da nastavimo socijalni dijalog sa svima koji su u njega uključeni, poručio je novi ministar rada, mirovinskog sustava i socijalne politike Marin Piletić koji je stigao na Maksimir i čestitao svima zaposlenima njihov dan, kao i svim braniteljima 27. obljetnicu VRO Bljesak. 

'Hrvatska je socijalna država'

Na opasku novinara da je puno ljudi danas stiglo na Maksimir kako bi dobili besplatan topli obrok koji si inače ne mogu priuštiti, posebno umirovljenici i pitanje kako će riješiti taj problem, Piletić je rekao kako sustav socijalne skrbi u Hrvatskoj funkcionira. 

- Hrvatska je socijalna država. Sve one socijalne naknade u mandatu ove Vlade su podignute. Pokušat ćemo u razgovoru sa socijalnim partnerima i tu pronaći najbolje rješenje. Nedavno je donesen i novi Zakon o socijalnoj skrbi, želimo i tu poboljšati sve  zakonodavne i pravne propise i biti na ruci svima onima kojima je to potrebno. Država je sigurna, stabilna i više nego socijalno osviještena - rekao je. 

Filipović dobio zeleno svjetlo u Saboru, potvrdili i Šimpragu i Piletića za nove članove Vlade
Filipović dobio zeleno svjetlo u Saboru, potvrdili i Šimpragu i Piletića za nove članove Vlade

Sindikati traže veće plaće i bolji nadzor provođenja zakona ističući kako je Državni inspektorat potkapacitiran, a Piletić poručuje kako mu supruga radi u Inspektoratu. 

- Ne usudim se davati nikakve izjave - rekao je kroz smijeh. 

Ovaj tjedan sastanak sa sindikatima

A sindikati do 2026. traže plaće od 1500 eura, a minimalne u iznosu od 750 eura. Na pitanje može li to obećati, Piletić poručuje kako može obećati da će im u tome biti jedan od najboljih suradnika. Na današnjem maršu su tražili i od ministra da potiče kolektivno pregovaranje te da ne podilaze poslodavcima.

- Već sutra se sastaje radna skupina za izmjenu Zakona o radu, imat ćemo tu što kazati, no poslodavci su itekako svjesni da trebaju kvalitetne radnike i naravno da imamo već čitav niz primjera kolektivnih ugovora, mogli ste vidjeti i u kreativnoj industriji, gdje zaista poslodavci izlaze u susret zaposlenicama - rekao je dodavši kako je Vlada odlučila ići u dva smjera izmjena Zakona o radu. 

- Prvi, na način da implementiramo europske direktive u Zakon i kada to usvojimo nastavljamo sa novim prijedlogom. Ovaj tjedan ću sjesti sa sindikatima za stol, sutra ćemo napraviti raspored. Danas sam se čuo s predstavnicima sindikata, čestitao im Praznik rada, rekao da sam tu, razmijenili brojeve i bit ćemo u kontaktu neprestano - rekao je naglasivši kako će sindikati i poslodavcima biti više nego korektan sugovornik. 

- Bit ću najsretniji ukoliko postignemo ovo do 2026. - rekao je.

Na ponovno pitanje misli li da treba jači nadzor provođenja Zakona, Piletić je istaknuo kako je on u svom radu često puta imao nadzor te da ne smatra da je to nešto loše.

Plenković o Marinu Piletiću: 'Ako se borio za pozicije HDZ-a to mu je najbolja kvalifikacija'
Plenković o Marinu Piletiću: 'Ako se borio za pozicije HDZ-a to mu je najbolja kvalifikacija'

- Dapače, svaki nadzor je dobrodošao, ukoliko ima sugestivnu ulogu da poboljša zakonske okvire i provedbu. Nemam ništa protiv pojačanog nadzora ni u kojem segmentu - odgovorio je.

Upitan za Brodosplit, novi ministar je poručio kako je to tema koju će sutra raspraviti s ministrom financija te ministrom gospodarstva. A i on je, podsjetimo, tek prije dva dana došao na poziciju. 

- Pa ćemo onda dati konkretnije odgovore. Gledajte, mi smo se opredijelili za slobodno tržište, ali Hrvatska je zaista socijalna država i neće dopustiti da stotine ili tisuće radnika ostane na cesti. Postoji procedura, kada zaprimimo službeni zahtjev u Agenciji za osiguranje tražbina radnika, dat ćemo konkretan odgovor - rekao je. 

Zašto je prihvatio poziciju: 'Tko sam ja da kažem ne?'

Upitali smo ga zašto je prihvatio poziciju ministra i to usred mandata. Naime, ovaj resor je ogroman, a pohvatati sve konce usred mandata je iznimno teško. 

- Timski sam igrač unutar HDZ-a od 2000. godine, bio sam na svim izborima , od lokalnih 2001., zamjenik gradonačelnika od 2008., zamjenik župana od 2014., gradonačelnik Novske od 2017., saborski zastupnik od 2021. Igramo timski, znam iz svog iskustva kao gradonačelnika Novske koliko ova Vlada ima sluha za regionalni razvoj i tko sam ja da kažem ne - poručio je. 

Obzirom da dolazi u ministarsku fotelju iz Novske, gdje je bio do sada gradonačelnik, novinari su ga upitali i seli li u Zagreb ili će putovati iz Novske. 

- Ne selim u Zagreb. Novska je moj grad, ne mogu se tako lako oprostiti od svojih sugrađana. Obitelj je u Novskoj, radno mjesto u Zagrebu. Za sad putovanje svaki dan - rekao je.  

Ćorić ide u HNB: Ostavljam ekipu... Plenković: Aladroviću i Miloševiću su vrata otvorena
Ćorić ide u HNB: Ostavljam ekipu... Plenković: Aladroviću i Miloševiću su vrata otvorena

Inače, Novska je od Zagreba udaljena 100-tinjak kilometara.

Inače, novog ministra Zagrepčani baš i nisu prepoznali i doživjeli, što je i razumljivo obzirom da stiže iz Novske, a ministar je postao prije dva dana. Nakon izjave medijima prišao mu je i predsjednik Nezavisnog hrvatskog sindikata Krešimir Sever pa su zajedno, s još nekolicinom HDZ-ovaca, otišli u ograđeni šator.