Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Pisao Mamićeve lažne poruke: Varga je započeo štrajk glađu

Franjo Varga je pritvoren prošlog petka zbog sumnje da je autor lažnih SMS-ova koje je objavio Zdravko Mamić. Osječki sud odredio mu je mjesec dana istražnog zatvora kako ne bi utjecao na svjedoke

Foto: Petar Glebov/PIXSELL
75 komentara

Franjo Varga, informatičar uhićen zbog sumnje da je napisao lažne SMS poruke koje je javnosti uoči izricanja presude predstavio savjetnik Dinama Zdravko Mamić, u osječkom zatvoru počeo je štrajk glađu, piše Jutarnji list. Tim potezom, pišu, želi potaknuti istražitelje da ubrzaju cijeli proces kako bi se što prije počeo braniti sa slobode. 

AFERA SMS-OVI Karamarko o Vargi: Čuo sam za njega, ali nismo surađivali

Podsjetimo, Varga je pritvoren prošlog petka te mu je osječki sud odredio mjesec dana istražnog zatvora kako ne bi utjecao na svjedoke. U srijedu je uhićen i vozač ministra Tomislava Tolušića, kum Milijana Brkića, Blaž Curić.

AFERA LAŽNI SMS-OVI Uhićen Tolušićev vozač i Vasin kum: Dojavio je Vargi o istrazi

Njega se sumnjiči da je Vargi dojavio da mu se sprema uhićenje zbog izrade lažnih SMS-ova. 

Svađa u Otvorenom

Afera lažni SMS-ovi bila je tema i u Otvorenom na HRT-u.  

Veljko Miljević, odvjetnik Zdravka Mamića, gostujući u emisiji rekao je da mu je klijent desetak dana prije presude naveo da je bio milijun posto siguran da će biti oslobođen i da su ga pojedinci uvjeravali da će biti slobodan čovjek. Naveo je da je Mamićeve SMS-ove vidio prije nego ih je objavio na konferencije za medije 5. lipnja, ali i da Mamić nije ispoštovao dogovor jer je ona nije bila planirana za dan kad ju je održao. Dodao je da vještačenje SMS-ova nije provedeno, a da se u medijima tvrde da su lažni.

Berislav Jelinić, glavni urednik Nacionala, naveo je da cijela priča nema veze sa unutarstrančkom obračunu u HDZ-u, ali je dodao kako je očito da je uski krug ljudi iz HDZ-a koristio usluge falsifikatora i subverzivnih pojedinaca da bi ljuljao državne institucije. To se može nazvati državni udar', smatra Jelinić. 

Zagreb: Milijan Brkić komentirao optužbe protiv njega NE UZRUJAVA SE Brkić: Čuo sam da je priveden moj prijatelj i kum, a Bože moj

Ivan Zvonimir Čičak iz Hrvatskog helsinškog odbora (HHO) smatra da je problem što informacije cure na sve strane i što pravna država ne funkcionira. Napao je Jelinića da je glasnogovornik paraobavještajnog podzemlja. 

Jelinić mu je uzvratio da mu uopće nije jasno s kojih pozicija nastupa i zašto brani Mamića. Upitao ga je koliko je posljednjih godina HHO-a zadnjih godina novaca dobio od Dinama i Mamića. 

- Nisam ništa osobno dobio. HHO je dobio 400 tisuća kuna - kazao je Čičak poručivši Jeliniću da je jadnik i bijednik. Jelinić je istaknuo da je cijela situacija jako neugodna za Brkića. 

Na pitanje događa li se ovo slučajno u vrijeme vukovarskog prosvjeda, Željko Olujiće, bivši glavni državni odvjetnik rekao je samo da mu tu nešto"smrdi". Ne može vjerovati da bi se Brkić i Karamarko, koji su bili visokopozicionirani u obavještajnom sustavu, oslanjali na osobu kao što je Varga spomenuvši pri tome kako je Varga Mamiću navodno za stotine tisuća kuna prodao lažne SMS-ove i nakon samo 24 sata u policiji prijateljima okrenuo leđa.  Međutim, Varga zna da ono što je pisao na internetu nije dokaz u pravnom smislu te da zbog toga neće biti kažnjen. 
S Olujićem se složio Mljević rekavši kako je tvrdnja da se u slučaju Tolušićeva vozača i Brkićeva kuma Blaža Curića radi o sumnji na kazneno djelo poticanja na sprječavanje dokazivanja - bedastoća.

Đuro Lubura, stručnjak za telekomunikacije zaključio je da je Vargin uradak na razini djeteta iz škole. 

- Umjesto stotina tisuća kuna, mogao je nekom djetetu kupiti sladoled da mu takvo što izradi - našalio se Lubura. Ono što ga brine je da se u javnosti barata činjenicama koje još nisu dokazane. 

Olujić se složio kako je šokantno da takve informacije dođu u javnost. Time se pokazuje da hrvatska država još uvijek u svom obrambenom mehanizmu nema instrumente zaštite.

Možda vas zanima i ovo:
Message