Obavijesti

News

Komentari 78

'Plenković nevješto prikriva ideološku pozadinu zabrane'

'Plenković nevješto prikriva ideološku pozadinu zabrane'

Nakon što je u subotu na Bajakovu delegacija srpske vojske vraćena u Srbiju, premijer Plenković rekao je da se radilo o namjernoj provokaciji s ciljem izazivanja incidenta

Izjava premijera Hrvatske Andreja Plenkovića je nevješt pokušaj prikrivanja političke i ideološke pozadine zabrane hrvatskih vlasti da kadeti Vojne akademije prisustvuju misi za jasenovačke žrtve, naveli su iz Ministarstva obrane Srbije, prenosi Blic.rs.

Tvrde i kako su najavili dolazak delegacije.

'To je pokušaj provokacije s ciljem izazivanja incidenta'
'To je pokušaj provokacije s ciljem izazivanja incidenta'

- Organizator komemoracije episkop Jovan je obavijestio policijsku postaju Novska upravo o dolasku naše delegacije - rekli su u Ministarstvu obrane Srbije.

Premijer Andrej Plenković u subotu je o cijelom slučaju rekao da se radi o pokušaju provokacije.

Milina: Srpsku vojnu delegaciju nismo pustili jer se nisu najavili
Milina: Srpsku vojnu delegaciju nismo pustili jer se nisu najavili

- Riječ je o pokušaju dolaska u Hrvatsku, nenajavljenog, neprijavljenog, nedogovorenog kako bi u odorama vojske Srbije boravili u Jasenovcu. Riječ je o pokušaju koji nije imao komemorativni karakter, već s očitom namjeravanom provokacijom i ciljem izazivanja incidenta. Takva praksa je protivna međunarodnome pravu i mi to najoštrije osuđujemo. Hrvatska Vlada štiti naš pravni poredak i ne dopuštaju ovakve provokacije. Ovo je pokušaj provociranja i izazivanja incidenta. Bilo bi normalno da je Srbija najavila dolazak - rekao je Plenković.

Na cijeli slučaj reagirala je i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

'Pokušaji provokacija pokazuju svu nazadnost politike Srbije'
'Pokušaji provokacija pokazuju svu nazadnost politike Srbije'

- Pokušaji provokacija i izazivanja incidenata sa susjedima kako bi se skrenula pozornost s teškog unutarnjopolitičkog stanja u Srbiji, opet pokazuju svu nazadnost i neodgovornost srbijanske politike. Postoje jasna pravila i procedure najave prelaska državne granice, koje srbijanska strana nije poštivala. Zato učinjeni propust predstavlja samo još jedan primjer neprimjerenog postupanja Srbije u međudržavnim odnosima. Očekujem da se srbijanska strana počne ponašati odgovorno jer su građani i s jedne i s druge strane siti ovakvih provokacija - priopćeno je u subotu iz Ureda hrvatske predsjednice i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga RH Kolinde Grabar-Kitarović.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa ...