Obavijesti

News

Komentari 34

Bauk predlaže novo ministarstvo: 'Mrtvih svinja i živih ovaca koje šišate 7 godina'

Bauk predlaže novo ministarstvo: 'Mrtvih svinja i živih ovaca koje šišate 7 godina'

Od 17 sati u Saboru počela je rasprava o oporbenoj inicijativi za smjenom ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana. Drugi je to put da opozicija traži njegov opoziv

VIDEO

Iako još uvijek nije ispravio svoju imovinsku karticu i upisao godišnje dividende, premijer Andrej Plenković stigao je u Sabor gdje će stati pred zastupnike i braniti svog ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana. 

Drugi je ovo put u malo više od godinu dana da oporba traži njegov opoziv. Ovog puta na inicijativu Mosta i to nakon medijskog otkrića da u imovinsku karticu nije upisao 2,1 milijuna eura - prihod od dividendi čak u četiri godine. Dok ministar, a i premijer koji ga brani, tvrde da se dogodio propust i da će kartica biti ažurirana, očito to ministra previše ne sekira pa mu se i ne žuri. 

Rasprava odmah krenula verbalnim šamaranjem između oporbe i vladajućih

Odmah na početku rasprave nanizali su se zahtjevi za stankom, koji su se pretvorili u cirkus i verbalno šamaranje između vladajućih i oporbe. Gotovo sat vremena pljuštale su opomene, a Plenković je to vrijeme kratio surfanjem na mobitelu.

- Ministar će u svom mandatu biti upamćen po dvije stvari - jedna je kad je čitao poeziju i govorio o dobroj duši Lavrova i druga kada je zaboravio upisati u imovinsku karticu 2,1 milijuna eura od dividendi. Čovjek bi razumio da zaboravio 100, 200 ili 300.000 eura prihoda, ali dva milijuna eura nije slučajno - kazao je šef Suverenista Marijan Pavliček upitavši još i koji je vanjskopolitički cilj Grlić Radman ostvario za vrijeme svog mandata.

- Imamo džentlmenski prijedlog kako bi se ova situacija mogla riješiti. Imali smo svinjsku kugu, donijeli smo odluku da se sve svinje eutanaziraju, a zbrinjavanje provodi Agroproteinka pa imamo ministra koji je u sukobu interesa. Prvi prijedlog je da država osnuje tvrtku i da tako ministar ostane na dužnost. Drugo, u uputama Povjerenstva jasno stoji da se u karticu upisuje i dividenda. Je li ovo samo previd ili namjerno skrivanje? Neka uplati u fond za pomoć poljoprivrednicima u Slavoniji i mi ćemo svoj prijedlog povući - poručio je Mostov Nino Raspudić.

Ovaj previd nije beznačajan, istaknuo je i Damir Bajs

- Je li ministar upisati prihod? Jest. Treba li platiti kaznu? Treba. Treba li podnijeti ostavku? Treba. No, ovo nije rasprava o Grlić Radmanu nego o Andreju Plenkoviću i onome što je on sve voljan tolerirati u svojoj Vladi i koga sve braniti - poručio je Domagoj Hajduković iz Kluba Socijaldemokrata podsjetivši na sve afere koje su se dogodile samo posljednjih godinu dana. 

- Gordan Grlić Radman nije kao ministar stavio svoj vlastiti interes iznad javnog. Optužujete ga da je pogodovao Agroproteinki, a ta tvrtka posluje s državom od 2017. kad on nije bio ni ministar. I što onda stoji iza ovog? Ono što je Hajduković priznao, napad na Plenkovića i ovu Vladu, na vanjsku politiku RH, koja vidi Hrvatsku kao snažnu državu, koja je snažno podržala Ukrajinu i stoga glasovati za smjenu šefa diplomacije značilo bi glasati protiv prozapadne politike - rekao je HDZ-ov Davor Ivo Stier

Povjerenstvo o Radmanovoj kartici: Molio da mu pomognu
Povjerenstvo o Radmanovoj kartici: Molio da mu pomognu

Ovo je uvredljivo za zdrav razum, poručio je šef SDP-a Peđa Grbin. 

- Mi ne možemo znati je li on zlouporabio svoj položaj jer je prikrio podatke iz svoje kartice. Dva milijuna eura je ovaj gospodin izostavio iz svoje kartice nakon što je dobio jasnu uputu kako je popuniti. Postavlja se pitanje je li ministar glup, u što ne želim vjerovati, ili je to učinio namjerno. A zašto je učinio namjerno, to se nadam da ćemo danas dobiti odgovor - kazao je, a HDZ-ov Damir Habijan upitao ga je otkud se baš on javio i moralizira kad je svojedobno uzimao naknadu za odvojeni život na koju nije imao pravo. 

- Ima puno razloga zašto je ova rasprava dobra, ništa osobno, ali mislim da ste zakazali jer niste dali jasnu viziju hrvatskog položaja - kazao je Stephen Bartulica iz Domovinskog pokreta.

Predizborni cirkus: Tko je učinio više za Hrvatsku i svoj kraj

Nije ovdje samo pitanje neprijavljivanja dividendi, naglasila je zastupnica Možemo Sandra Benčić 

- Ovdje je i pitanje kako se do te dividende dolazi. Naime, Agroproteinka ima monopol na hrvatskom tržištu, Agencija za tržišno natjecanje nije pokrenula postupak zbog toga, a suvlasnik joj je upravo ministar, koji, ne samo da ne prijavljuje dividende nego ni imovinu koju je time stekao - poručila je, a onda se na noge digli članovi vladajuće većine Hrvoje Zekanović i Josip Đakić s protuargumentom da je ona bila kažnjena prije 20 godina jer je neovlašteno prodavala petarde. 

Oporba traži opoziv ministra Grlić Radmana, Plenković kaže - ne može: 'Propust će ispraviti'
Oporba traži opoziv ministra Grlić Radmana, Plenković kaže - ne može: 'Propust će ispraviti'

Zekanović je dobio treću opomenu pa više nema pravo govoriti. Benčić se narugala Plenkoviću, koji se, kako je kazala, skriva iza ovakvih malih ljudi, opetovavši kako je pirotehnička sredstva prodavala kao studentica na Božićnom sajmu. 

- Nije kažnjena niti je bila procesuirana - odgovorila im je njena stranačka kolegica Urša Raukar Gamulin.

Je li takvu grešku u imovinskoj kartici učinio bilo koji drugi dužnosnik, upitao je HDZ-ov Željko Reiner, odmah i odgovorivši. 

- Jest, upravo i kolegica Benčić - dodao je.

HDZ je časna stranka koja je uvela demokraciju u Hrvatsku, raspisao prve izbore pa tako danas omogućila i njemu da sjedi u Saboru, poručio je Marku Milanoviću Litri iz Kluba Suverenista HDZ-ov Jure Brkan. 

- Ova vaša ekipica je ta koja nema argumente i to ste sada pokazali. Nećemo danas raspravljati o tome je li ministar ispravno popunio karticu, o tome će odlučivati Povjerenstvo, ovdje je tema kakav je odnos HDZ-a prema građanima, poljoprivrednicima, Slavoncima i je li činjenica prikrivanja dividendi od Agroproteinke strah od gubitka izbora - poručila je zastupnica Dalija Orešković iz Kluba Centra i GLAS-a.

Vas smeta briga ove Vlade za građane, odgovorila je HDZ-ova Marija Jelkovac

- Da ih vi branite, to je uvreda za sve Slavonce - poručio joj je i HDZ-ov Stipan Šašlin

- Ma kako vas nije sram? Pa nisam ju ja pokrala, pokrao ju je HDZ, nisam ju ja iselila nego HDZ - galamila je Orešković pa je nakon nje rasprava otišla u potpuno drugom smjeru - onom predizbornom s naglaskom tko je koliko učinio za Hrvatsku i svoj kraj.


Podsjetimo, kad je stupio na ministarsku dužnost 2019., upravljačka prava u tvrtki Agroproteinka, u kojoj je jedan od suvlasnika, Grlić Radman prebacio je na odvjetnika. Povjerenstvo za sukob interesa tad mu je, i to baš na njegov upit, poručilo da prihod od dividendi mora svake godine upisati u karticu. Nije to učinio. Pa se opet ovih dana, kada je to Index otkrio, javio Povjerenstvu. I dobio točnu uputu kako popuniti karticu s ponovljenom izrijekom da dividende mora upisati. Iako mu je Povjerenstvo preporučilo da to učini čim prije, a ne da čeka početak godine kada dužnosnici moraju ažurirati svoje kartice, ministra baš briga pa i na današnju raspravu o njegovoj smjeni u Saboru dolazi s neažuriranom karticom.

I dok ni on ni njegov šef ne vide da bi zbog toga Grlić Radman trebao snositi političku  odgovornost jer je, ponavljaju, dobit stečena na legalan način i na nju ima pravo, što nitko ni ne osporava, oporba smatra da ministar ne može biti netko tko laže, prikriva svoju dobit i ne poštuje zakone ove zemlje. 


'Ministar je na muci slavonskih seljaka zgrnuo ogromne novce'

Tek nakon sat vremena i povratka s kratke stanke, rasprava se vratila na početnu točku pa su Mostovci za govornicom obrazložili inicijativu za pokretanjem opoziva ministra. 

- Dragi narode, ovo je priča o dvije Hrvatske - imamo Hrvatsku postkomunističkih tajkuna i ovih novokomponiranih tajkuna kojima je ova Vlada servis te drugu Hrvatska koja pati zbog lopovluka ove prve, to je Hrvatska ljudi koji žele pošteno živjeti od svog rada - poručio je Nikola Grmoja. 

Otvoreno treba reći, naglasio je, da je ministar Grlić Radman na muci slavonskih seljaka zgrnuo ogromne novce. 

- Mecena, pokrovitelj korupcije Plenković više nije samo pokrovitelj, on je sada organizator. Jasno je to jer štititi ovakve ministre, Franu Barbarića, sve te kriminalne strukture može samo čovjek koji je dio te kriminalne hobotnice - poručio je dok je Plenković nastavio tipkati po mobitelu. 

- 2019., kada je postao ministar, rekao je da će na kraju mandata biti siromašniji nego što je bio. Kako je krenuo s neprijavljivanjem, ne sumnjamo da će njegova kartica biti puno manja - rekao je.

Ministar mora biti besprijekoran, dodao je Marin Miletić. 

- A mi imamo ministra koji nas gleda u oči i ne govori istinu. Kaže da nema više ništa s tom tvrtkom, osim što prima 2,1 milijuna eura dobiti. Gleda nas i laže. Pa kaže da nije ažurirao karticu, a onda mediji otkriju da je svake godine ažurirao. Pa kako ga netko može braniti - pita Miletić navodeći primjere iz drugih zemalja koji su ostavke davali i za manje postupke koji su se problematizirali.

- Daš ostavku i to je to. Ali, kako kaže ministar, to je sitniš. Vi ste odcijepljeni od naroda. Ministre, vi ste zaboravili prijaviti sitniš za koji bi obični građanin u Hrvatskoj radio 200 godina. Pa sramota, nema tog sapuna koji vas može oprati - naglasio je. 

Mostovci su ponovili svoj prijedlog - da država osnuje tvrtku koja će se baviti zbrinjavanjem mrtvih životinja, a ne da na tržištu monopol ima privatna tvrtka i to u suvlasništvu ministra. 

- Da iskažem poštovanje kolegama iz HDZ-a koji znaju ispuniti karticu i tu moraju braniti neobranjivo. Možda smo u ovom prijedlogu bili prestrogi, možda je sankcija smjene iz Vlade prestroga, možda bi proporcionalnije bilo samo premjestiti ministra u novo ministarstvo - ministarstvo mrtvih svinja, temeljem kojih je i došla dividenda, koja je legalna, i živih ovaca, ovih koje šišaju već sedam godina, a koji unatoč tome za to glasaju i plješću - poručio je SDP-ov Arsen Bauk.

HDZ-ov Bačić zastupnici Kekin: 'Vi ste psihijatrica, a ne znate prepoznati svoju dijagnozu, a kamoli tuđu'

HDZ-ovci su poklapali Benčić što se javlja kad i je ona napravila propust u imovinskoj kartici, a usporedbe ta dva slučaja zaprepastile su zastupnike Možemo. 

-  Ja sam ekonomist i znam što je rashod i prihod, a vi ste liječnica psihijatrica i ne znate prepoznati svoju dijagnozu, a kamoli tuđu, to je žalosno - odgovorio je Ivani Kekin zastupnik HDZ-a Ante Bačić.

Da bi Hrvatska preživjela - ili HDZ ili Hrvatska, naglasila je zastupnica Centra Marijana Puljak.

- Što se tiče korupcije, pitajte gospođu Đerek što je to korupcija i kako radi OPG Puljak - uzvratio joj je HDZ-ov Ivan Ćelić, a odmah mu je Puljak i odgovorila.  

- Da je to što gospođa Đerek govori išta istina, onda bi vaše institucije USKOK i DORH prošetale Splitom i gradonačelnik bi bio u zatvoru davno - poručila je govoreći o suprugu Ivici Puljku, gradonačelniku Splita.  


Plenković: 'Grintavi ste i ljubomorni zbog uspjeha naše Vlade. Ministar je učinio pogrešku, ispravit će je'

Potom je za govornicu stao premijer Plenković. 

- Već smo ovo i u pismenoj formi odbili, tako će biti i na glasanju. Što se tiče ministra, on je po stupanju na dužnost prenio udio poslovanja na odvjetnika, podsjećam da mu je te iste godine i pripao udio, može primiti dividendu iz ostvarene dobiti za vrijeme obnašanja dužnosti, ti su podaci javno dostupni i nije imao nikakvu namjeru skrivati svoj udio u toj tvrtki. Dogodila se pogreška, ja sam to javno kazao, pogriješio je što protekle četiri godine nije upisivao prihode od dobiti i on će to ispraviti i dopuniti svoju karticu - poručio je.

Ako mu Povjerenstvo izrekne kaznu, on će je i poštovati i platiti, naglasio je. 

- I točka.  Ovdje je čitav niz zastupnika i zastupnica koji su imali pogreške u imovinskim karticama. Ministar će objasniti ako nešto i treba oko same tvrtke, vidim da se povukla sad i ta tema. Jako je zanimljivo, išao sam malo pogledati tko je potpisao ovu inicijativu, od 37 njih 35 zauzelo je ruski stav kad se glasalo o misiji vojne pomoći obuke ukrajinskih vojnika - poručio je naglasivši kako je to jako važno. 

Oporbu je nazvao ljubomornom i grintavom zbog svih uspjeha koje je ostvarila njegova Vlada. 

- Teza o korupciji, lopovluku, da će neovisne institucije nekoga uhićivati, to je isto rekao vaš mecena Milanović pa je 2016. izgubio. A gle čuda, u vrijeme tog korumpiranog HDZ-a institucije neovisne, vode se postupci. Zamislite vi koja je to alternativa za hrvatsku budućnost - jedni ne mogu smisliti Srbe u vlasti, a drugi bi hapsili političke protivnike, to je ta ekipa - zagrmio je Plenković s govornice. 

Izbori će doći, dodao je. 

- A vi nećete dobiti većinsko povjerenje. Institucije će biti neovisne, nećete im ništa diktirati, to budite sigurni - zaključio je. 

Grlić Radman: 'Moja savjest je čista'

Ministar je, također, ponovio kako je napravio propust. 

- Prenio sam vlasnička prava na povjerenika kad sam stupio na dužnost ministra, ni na koji način nisam bio uključen u poslovanje tvrtke niti imam bilo kakve veze s ugovorima koje potpisuju, ispunjavao sam karticu svake godine, riječ je o nenamjernoj pogrešci. Nije bila namjera da se nešto prikrije. Ne može se sakriti javni podatak o prihodima koji je prošao porezne škare. Pokrenuli ste javni linč na tezi da je jedno ministarstvo donijelo odluko o eutanaziji svinja kako bi pogodovalo drugom ministru - kazao je ministar. 

Naglasio je kako je njegova savjest čista. 

- Nešto vam drhti glasić - kazao je premijeru Grmoja upitavši ga hoće li osnovati državnu tvrtku koja će zbrinjavati mrtve životinje.

- Naš doprinos Hrvatskoj je puno, vaš je nula. Moja saznanja o vama i iskustva, nažalost, su takva da bi bilo dobro da o vama brinu neke druge institucije, a ne pravosudne, pitajte Petrova koje - odgovorio je Plenković. Inače, Petrov je psihijatar pa je aludirao na to.

- Neki su se ljudi gadno zabunili kad su vas izabrali u Sabor - poručio je zastupnici Karolini Vidović Krišto

- Ono što izostaje od vas je isprika što ste birali ovakve kadrove. Ovo vam je bila prilika da podignete ljestvicu obnašanja javne dužnosti. Gdje ih, brate, više nalaziš - pitao ga je Bauk (SDP). 

Braća nismo sigurno, odgovorio je Plenković.

- Ministar je pogriješio, ništa nije stekao zlouporabom svoje dužnosti. Popravit će to - rekao je premijer. 

Božo Petrov, šef Mosta, pitao ga je smatra li da je 2,1 milijuna eura malen iznos pa se može dogoditi omaška za zaboraviti ga. 

- Ministrov propust je loš, to misle svi, to je i on sam rekao, ispričao se, ali će ga ispraviti. Ali ima jedna zgodna paralela - kažu podaci da je baš četiri godine i vama utvrđen nesklad od strane Povjerenstva. Ako može Petrov četiri puta, može i Grlić Radman - rekao je Plenković.

Uskoro više...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 34
VIDEO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...

Starija žena umrla u Makarskoj. Pozlilo joj nakon što ju je mladić gurnuo, a njenog psa udario
POKUŠALI JE REANIMIRATI

Starija žena umrla u Makarskoj. Pozlilo joj nakon što ju je mladić gurnuo, a njenog psa udario

Oko 10.20 sati dobili su dojavu starije žene koja je rekla da ju je muškarac odgurnuo na ulici, nakon čega je pala, a njenog psa je udario nogom. Ubrzo joj je pozlilo te je preminula nakon reanimacije
Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...