Obavijesti

News

Komentari 59

'Plenkovićev kult ličnosti ne može podnijeti par pokvarenih jaja. Iako sve oko vlasti 'smrdi'

'Plenkovićev kult ličnosti ne može podnijeti par pokvarenih jaja. Iako sve oko vlasti 'smrdi'

Zadarska policija privela je muškarca nakon Facebook komentara oko pokvarenih jaja za premijera Plenkovića, a reagirala je i Kuća ljudskih prava koja kaže da je neprihvatljivo privoditi ljude zbog kritike vlasti

VIDEO

Kad se vlast počne bojati vlastitog naroda, zrela je za odlazak. Naravno, može krenuti i u smjeru autokracije što hrabri Plenković polagano implementira. Jer njegov kult ličnosti ne može podnijeti par pokvarenih jaja. Iako sve oko vlasti opasno "smrdi". Napisala je to u ponedjeljak na Twitteru SDP-ova Mirela Ahmetović, nakon objave vijesti da je zadarska policija privela muškarca koji je napisao na Facebooku da Plenkovića treba dočekati pokvarenim jajima. 

On je ispod objave o dolasku premijera Plenkovića u Maslenicu povodom obilježavanja 29. obljetnice VRO Maslenica '93, napisao da premijera "treba dočekati pokvarenim jajima, njega i njegove poltrone".

Uhićen zbog "pokvarenih jaja". Ovo je Plenkovićeva autokracija
Uhićen zbog "pokvarenih jaja". Ovo je Plenkovićeva autokracija

Dodao je i u komentaru "da nitko toliko nije ponizio i izdao Hrvate" te ga nazvao "narcisoidnim jadnikom".

Policija je u optužnom prijedlogu napisala da je komentar uvrijedljiv i omalovažavajuć.

Neprihvatljivo uhićivati zbog kritike vlasti

Zbog svega je reagirala i Kuća ljudskih prava koja je poručila u priopćenju kako je neprihvatljivo da policija uhićuje građane zbog javne kritike političke vlasti.

Njihovo priopćenje prenosimo u nastavku.

Kuća ljudskih prava Zagreb zabrinuta je zbog uhićenja i podnošenja optužnog prijedloga protiv 72-godišnjeg muškarca iz Briševa kod Zadra zbog napisanog komentara na Facebooku kojim javno izražava neslaganje s politikom Vlade. Bez obzira na stil i izričaj ovog komentara, ovdje je neupitno da se radi o ljudskom pravu na slobodu izražavanja zaštićenom Ustavom i međunarodnim ugovorima.

U demokratskom društvu neprihvatljivo je da policija uhićuje građane zbog javno izgovorene ili napisane kritike vlasti, pa čak i kad ta kritika vrijeđa ili omalovažava političare, uključujući i najviše državne dužnosnike. 

Policijska uprava zadarska je ovim optužnim prijedlogom u potpunosti ignorirala Europsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava koja štiti pravo na slobodu izražavanja. Neprihvatljivo je da policija optužni prijedlog podnosi na temelju odredbe o zabrani vrijeđanja i omalovažavanja državnih organa iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira koji je posljednji puta mijenjan 1994. godine i time koristi ovu zastarjelu odredbu da bi ograničila pravo na javno izražavanje. Napominjemo da Europski sud za ljudska prava jasno određuje da građani mogu kritizirati vlast, pa i izjavama koje su “uvredljive, šokantne ili uznemiravajuće za državu ili bilo koji dio pučanstva”.

Policija ga privela jer je napisao komentar da Plenkovića treba dočekati pokvarenim jajima
Policija ga privela jer je napisao komentar da Plenkovića treba dočekati pokvarenim jajima

Nažalost ovo nije izoliran slučaj pogrešnog policijskog postupanja kojim se krši pravo na slobodu izražavanja. Podsjećamo na slučajeve “prosvjednika koji je pozdravio ćaću” s Korčule iz srpnja 2019. godine ili slučaja Erceg iz 2018. godine u kojima smo također svjedočili neopravdanim ograničenjima prava na slobodu izražavanja posebice kad se radi o javnoj kritici aktualne vlasti i političara.

Pozivamo policiju da odustane od prekršajnog progona u ovom slučaju, a MUP da provede edukaciju policijskih službenika i službenica u području slobode izražavanja i primjeni standarde Europske konvencije za ljudska prava. Također, pozivamo Vladu RH da krene u proces izmjena Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira kojima će ovaj važan zakon uskladiti s najvišim međunarodnim standardima zaštite ljudskih prava.

Glas: Vlada koristi opskurni zakon da maltretira građane

Na uhićenje 72-godišnjaka reagirali su i iz Glasa i poručili da je uhićenje znak da je sve otišlo predaleko. 

Priopćenje prenosimo u nastavku:

Andrej Plenković već dulje vrijeme ozbiljno koketira s autokratskim sklonostima, a uhićenje 72-godišnjeg Zadranina zbog vrijeđanja i omalovažavanja premijera na društvenim mrežama opasan je znak je sve otišlo predaleko. S obzirom na to da očito nije bila riječ o prijetnji niti je premijer na bilo koji način bio ugrožen, radi se o vrlo grubom kršenju temeljnih prava, ograničavanju slobode govora i neopravdanom oduzimanju slobode. Da policija tako revno postupa za sve uvrede na društvenim mrežama, vjerojatno bi pola države svaki drugi dan bilo uhićeno.

Podloga za ovakvo nedopustivo postupanje i maltretiranje građana je zastarjeli Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira koji je prepun nelogičnosti, a među ostalim zabranjuje vrijeđanje i omalovažavanje “državnih organa” i službenih osoba i za to predviđa jednake kazne kao i za, recimo, neovlašteno pucanje iz vatrenog oružja. Spomenuti zakon treba hitno mijenjati, ali još veći problem je ozračje koje šire Plenković i njegova Vlada te poruke koje svojim ponašanjem šalju svim institucijama. I zato je krajnji čas da prije svega promijenimo Vladu i premijera.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 59
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.