Obavijesti

News

Komentari 2

Počela je akcija "Želim život", dosad je spašeno 145 života

Počela je  akcija "Želim život", dosad je spašeno 145 života

U Hrvatski registar upisano je više od 61.500 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, a dosad je organizirano više od 440 akcija upisa održanih u 150 gradova i mjesta

VIDEO

Zaklada Ana Rukavina i ovog prosinca organizira akciju "Želim život“ čiji je cilj prikupljanje novca za daljnje širenje Hrvatskog registra dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, zahvaljujući kojemu je dosad nadu za spas života dobilo 145 osoba.

Iz Zaklade su u srijedu priopćili kako će građani pozivom na broj 060 9000 tijekom cijelog prosinca moći donirati pet kuna (plus PDV) kako bi podržali tu plemenitu akciju. 

Tužna godišnjica smrti hrabre novinarke: 'Prošlo je 15 godina, a sve uspomene su tako svježe'
Tužna godišnjica smrti hrabre novinarke: 'Prošlo je 15 godina, a sve uspomene su tako svježe'

Ustrajnim radom i zalaganjem Zaklade, ističu, omogućeno je proširenje Hrvatskog registra dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica te osnivanje javne Banke krvi iz pupkovine "Ana Rukavina" u sklopu KBC-a Zagreb.

Više od 61.500 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica

U Hrvatski registar upisano je više od 61.500 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, a dosad je organizirano više od 440 akcija upisa održanih u 150 gradova i mjesta.

Sve to Hrvatsku, prema izvješću Svjetskog registra iz 2014. godine, čini 11. državom u svijetu po broju potencijalnih darivatelja na 10.000 stanovnika te osmom u svijetu po broju darovanih krvi iz pupkovine na 10.000 stanovnika.

Zaklada Ana Rukavina tijekom ove je godine donirala hrvatskom zdravstvu sredstva za opremu i projekte u vrijednosti od oko 1,3 milijuna kuna, pa je tako KBC-u Zagreb donirala 500 testova za HLA tipizaciju u iznosu od gotovo 135 tisuća kuna kako bi se prikupljeni uzorci iz što prije tipizirali.

U opremanje jedne sterilne jedinice na Zavodu za pedijatrijsku hematologiju, onkologiju i transplantaciju matičnih stanica KBC-a Zagreb uloženo je milijun kuna, a predviđena je izgradnja i opremanje šest sterilnih jedinica za najmlađe bolesnike u kojima bi se liječili mali pacijenti nakon transplantacije, kao i oni s imunodeficijencijom.

Sve nas spaja solidarnost - Germania Sport podržala rad Zaklade Ana Rukavina
Sve nas spaja solidarnost - Germania Sport podržala rad Zaklade Ana Rukavina

Također, Zaklada je Dječjem domu Vrbina Sisak, koji je nastradao u potresu, donirala 183 tisuće kuna za unutarnje uređenje kuhinje i pomoćne prostorije te opremu iste s pripadajućim uređajima, što će korisnicima omogućiti normalno funkcioniranje nakon gotovo godine dana od potresa. Korisnici doma su djeca od pet do 17 godina bez roditeljske skrbi.

Stručno usavršavanje mladih liječnika kao zalog za budućnost

Kao zalog za budućnost, Zaklada je omogućila stručno usavršavanje mladim liječnicima te je dosad sedmero liječnika iz Hrvatske dobilo priliku razvijati se na najboljim svjetskim klinikama u području hematologije i pedijatrije, kako bi po povratku mogli pomoći pacijentima u domovini.

Zbog nepovoljne epidemiološke situacije uzrokovane pandemijom koronavirusa, ponovo se neće održati tradicionalni humanitarni koncert na Trgu bana Jelačića, pa će se program 18. prosinca emitirati na programu i online platformama Nove TV.

"Želim život!" napisala je 29-godišnja novinarka Vjesnika Ana Rukavina Erceg i ganula hrvatsku javnost iskrenom molbom za pomoć u liječenju od leukemije od koje je umrla 2006., a nakon čega je pokrenuta istoimena akcija, uz upozorenje kako za vrijeme Anina liječenja u Hrvatskoj nije postojao dovoljno razvijen sustav dobrovoljnog darivanja koštane srži.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 2

VIDEO

Pad Cessne kod Zagreba: Čovjek koji je poginuo bio je vozač Hitne pomoći iz Zaprešića?
NESREĆA U STUPNIČKOM OBREŽU

Pad Cessne kod Zagreba: Čovjek koji je poginuo bio je vozač Hitne pomoći iz Zaprešića?

Riječ je o padu sportskog aviona koji je prevozio padobrance na uvježbavanje skokova s padobranom za natjecanje

Ovo su slike s mjesta nesreće, HGSS o padu aviona: Našli smo ga u šumi, okrenuo se naopačke
UZNEMIRUJUĆI PRIZORI

Ovo su slike s mjesta nesreće, HGSS o padu aviona: Našli smo ga u šumi, okrenuo se naopačke

Pad zrakoplova tipa Cessna 182 na području Općine Stupnik dogodio se danas, a prva dojava prema HGSS-u zaprimljena je u 16:13 sati. Fotografije u nastavku su uznemirujuće!
Dama iz tajne službe dolazi po jahtu Putinova oligarha: Znala je da u Trogir stiže pet Rusa...
SUTRA MOŽE ISPLOVITI?!

Dama iz tajne službe dolazi po jahtu Putinova oligarha: Znala je da u Trogir stiže pet Rusa...

Plus+ Royal Romance spada među 15-ak najvrednijih jahti na svijetu, vrijedi oko 200 milijuna eura. Plovi pod zastavom Ukrajine jer je zaplijenjena ruskom oligarhu Medvedčuku. U nedjelju istječe zabrana isplovljavanja iz Trogira