News

Komentari 116

Prvo ročište: Damir Škaro kaže da nije kriv za silovanje, obrana traži da opet ispitaju žrtvu

Prvo ročište: Damir Škaro kaže da nije kriv za silovanje, obrana traži da opet ispitaju žrtvu

Na današnjoj zatvorenoj raspravi u slučaju Damira Škare sud je donio odluku o ponovnom ispitivanju dvaju svjedoka i vještaka za biološke tragove. O ispitivanju žrtve, odlučit će naknadno

Damir Škaro je u društvu troje odvjetnika, Krešimira Krsnika, kolege iz istog društva te Sineve Vukušić došao na jutrošnju raspravu u 9 sati na Županijski sud u Velikoj Gorici.

U sudnici je bila i Morana Rabar, koja zastupa žrtvu. Nakon što su stranke kazale da nemaju primjedbi na sudsko vijeće kojim predsjeda sutkinja Nataša Brleković, tužiteljica je zatražila da se suđenje, s obzirom da je riječ o kaznenim djelima spolnog uznemiravanja i silovanja, zatvori za javnost.

Nitko se tome nije protivio pa se suđenje odvilo iza zatvorenih vrata. 

POGLEDAJTE VIDEO: Izjava nakon prvog ročišta na suđenju Damiru Škari 

Po članku 153. stavci 1. Kaznenog zakona, Škari prijeti kazna zatvora od jedne do pet godina. No, on je danas na sudu rekao kako nije kriv, a njegovi odvjetnici predložili su da sud ponovo ispita žrtvu, o čemu će naknadno odlučiti. 

Iduće ročište zakazano za 18. studeni

Nedugo nakon završetka suđenja ispred Županijskog suda u Velikoj Gorici pojavila se glasnogovornica Kornelija Kallay Blažeković te dala izjavu vezanu uz ročište Damira Škare.

- Na današnjoj raspravi sutkinja je uz suglasnost stranaka pročitala dio dokaza na čije čitanje stranke nisu imale primjedbi, dok je obrana tražila da se neposredno na raspravi ispita vještak za biološke tragove kao i dvojica svjedoka. Obrana s iskazima nije bila suglasna, već je tražila da se dvoje svjedoka ispita na sljedećoj raspravi. Iz tih razloga, sljedeća rasprava zakazana je za 18. studeni, no ona će zbog državnog praznika vjerojatno biti prebačena dan kasnije. Na raspravu će biti pozvana oba svjedoka, a na njoj će se ispitati i vještak za biološke tragove. O ispitivanju same žrtve, sud će odlučiti u daljnjem tijeku ovoga postupka - rekla je glasnogovornica Kallay Blažeković.

Hoće li se žrtva i osumnjičeni susresti na sudu? 

- Žrtva neće biti pozvana na iduće ročište. Sud će naknadno odlučiti o njenom pozivanju i ispitivanju. Dakle, sljedeći put kao i ovaj, žrtva neće biti pozvana - izjavila je.  

Kako doznajemo, ukoliko žrtva bude pozvana, postojat će mogućnost da se ne susretne s osumnjičenim, odnosno, da se razdvoje u različite prostorije ili da ponovno bude ispitana preko videolinka. 

POGLEDAJTE VIDEO: Damir Škaro zaposlenike pozivao na misu 

Škaro se nakon više od godinu dana, suočava s optužbama za silovanje. Bivšeg HDZ-ovca i osvajača brončane olimpijske medalje terete za spolno uznemiravanje i silovanje zaposlenice AK Siget u kolovozu 2019. godine.

On od početka tvrdi da nije kriv, a sad će dobiti priliku pokušati to dokazati i na sudu.

Osim iskaza žrtve, njezinih roditelja, liječnice, kojoj se žrtva povjerila te još nekih zaposlenika AK Siget, tužiteljstvo je prikupilo i materijalne dokaze. Ključnim bi se moglo pokazati DNK vještačenje žrtvine haljine. Naime, na gornjem obrubu i patentnom zatvaraču haljine koju je taj dan nosila žrtva nađen je njezin, ali i Škarin DNK.

Prvo ročište

Na današnjem pripremnom ročištu Škaro bi se trebao izjasniti o krivnji, a sud odlučiti o dokaznim prijedlozima tužiteljstva i obrane. Žrtva, objasnila je njezina odvjetnica Morana Rabar, ne mora doći na prvo ročište.

Bivšu zaposlenicu već su iscrpno ispitivali putem videoveze, a na tom ispitivanju bila je i Škarina obrana te su imali priliku pitati što ih je zanimalo.

Kako doznajemo, žrtva će se, putem svoje pravne zastupnice, svakako protiviti prijedlozima suočavanja s počiniteljem, ako ih bude. Također, smatraju kako nema potrebe da se žrtvu dodatno traumatizira i, još jednim svjedočenjem, tjera da iznova sve proživljava.

Optužnicu Škari potvrdili su u lipnju ove godine iz drugog pokušaja. Nakon što je na prvoj sjednici optužnog vijeća u veljači ove godine sud odbio prijedlog Škarine obrane da se iz spisa kao nezakoniti izdvoje gotovo svi dokazi, oni su se žalili Vrhovnom sudu.

Viši sud je krajem travnja tu žalbu odbio, a potom je vijeće na sjednici u lipnju potvrdilo optužnicu.

Najčitaniji članci