News

Komentari 6

Podižu optužnicu protiv Velje Nevolje i njegovog klana: Opet pokazali uznemirujuće snimke

Podižu optužnicu protiv Velje Nevolje i njegovog klana: Opet pokazali uznemirujuće snimke

Belivuk i nekolicina njegovih suradnika uhićeni su početkom veljače, a tu je akciju vlast okarakterizirala kako odlučnu i ustrajnu borbu države protiv organiziranog kriminala i mafijaških klanova

Srbiju potresa afera u kojoj se visoki državni dužnosnici, među kojima i predsjednik Aleksandar Vučić, dovode u vezu s članovima organizirane kriminalne skupine čije su vođe uhićene u veljači ove godine, a izvanredna obraćanja javnosti najavili su i javni tužitelj i srbijanski šef države.

Slučaj Veljka Belivuka, poznatog kao Velja Nevolja, i njegove kriminalne skupine, uz koju se vezuju ubojstva, mučenja, nasilje i brojna druga zlodjela, danima u srbijanskoj javnosti i na dnevno-političkoj razini dobija obrise političkog trilera, katkad i horora, jer se u provladinim medijima objavljuju mučne scene i fotografije nasilja dokumentiranog u dosadašnjem tijeku istrage.

Belivuk i nekolicina njegovih suradnika uhićeni su početkom veljače, a tu je akciju vlast okarakterizirala kako odlučnu i ustrajnu borbu države protiv organiziranog kriminala i mafijaških klanova.

Ministar policije Aleksandar Vulin izjavio je tada kako je riječ o „najjačoj kriminalnoj skupini poslije Zemunskog klana", čiji su članovi, među ostalom, osuđeni i zbog ubojstva srbijanskog premijera Zorana Đinđića.

Belivuk je u javnosti dugo poznat kao vođa jedne od navijačkih skupina Partizana, ali su se vremenom uz njegovo ime vezale i brojne kriminalne aktivnosti. 

U tijeku istrage o djelovanju i zlodjelima Belivukova klana, čije detalje skoro svakodnevno objavljuju tabloidi bliski vlastima, Belivuk je dospio na naslovnice nakon što je istraživački portal KRIK - Mreža za istraživanje kriminala i korupcije, objavio navodne detalje njegova saslušanja u tužiteljstvu.

Niječući da je ubojica, Belivuk je, navodno, detaljno pričao o kontaktima s pojedinima iz vlasti i predsjednikom Aleksandrom Vučićem, njegovim bratom Andrejom, ministrom Vulinom, te dužnosnicima vladajuće Srpske napredne stranke.

Vučić je te navodne tvrdnje promptno porekao i tijekom posjeta Kragujevcu u četvrtak pred kamerama ustvrdio kako Belivuka nikad nije ni čuo ni vidio, a u povodu tvrdnji koje je objavio KRIK najavio da će se "u roku od 48 sati" obratiti javnosti.

Beogradski mediji objavili su za danas i izvanredno obraćanje tužitelja za organizirani kriminal, na kojem se očekuje da bude razjašnjeno kako u javnost dospijeva toliko detalja iz istrage koja bi do podizanja otužnice trebala biti u okvirima policijsko-pravosudnih tijela.

Tužitelj Mladen Nenadić izjavio i da bi trebali idućeg petka podignuti optužnicu protiv klana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, prenosi Blic.

Nenadić je novinarima pokazao dokaze, odnosno nove jezive fotografije na kojima se vide isječeni dijelovi obezglavljenih tijela četvorice ubijenih muškaraca za čija se ubojstva tereti ova grupa.

Na fotografijama su, navodi Blic, Aleksandar Gligorijević, Goran Veličković, Milan Ljepoja i Zdravko Radonjić.