News

Komentari 25

Pogledajte kako su skinuli vrh katedrale u Sisku nakon potresa

Pogledajte kako su skinuli vrh katedrale u Sisku nakon potresa

Osim tornja, sisačka katedrala trpi i druga značajna oštećenja. Urušio se strop iznad kora i orgulja: "Ovaj toranj imao je deset tona, a zagrebački 30. Tamo smo imali statičare, inženjere i tehničare", kaže vatrogasac

Za rušenje tornja sisačke katedrale Uzvišenja sv. Križa vatrogasci su se pripremali dva dana, a cijela operacija obavljena je u svega pola sata. Četrnaest metara visoka kapa zvonika počela je nestajati danas oko podneva. 

POGLEDAJTE VIDEO: Skinuli toranj sisačke katedrale 

Posao su uglavnom odradili zagrebački vatrogasci. Snijeg koji je počeo intenzivno padati nije im stvorio problem.  

Najzahtjevnije je bilo, kazali su, odvojiti konstrukciju krovišta od konstrukcije vezane za zid. 

- Ovaj toranj imao je deset tona, a zagrebački 30. Tamo smo imali statičare, inženjere i tehničare koji su napravili izračun i sve posložili, dok smo ovdje smo bili prepušteni sami sebi - poručio je novinarima jedan od pet zagrebačkih vatrogasaca. Pomagali su im i kranisti iz tvrtke "Zagrebački mamut".

Akcijom je rukovodio voditelj vatrogasnog odjeljenja JVP grada Zagreba, Marko Adamčić. Kaže da je zbog velikih oštećenja konstrukcije ovdje bila riječ o vrlo osjetljivom zahvatu kojem su prethodile ozbiljne pripreme. Sad kad je kapa uklonjena, počet će skidanje zvonika ciglu po ciglu. Procijenili su da bi bilo previše opasno uklanjati sve odjednom tako da će i narednih dana vatrogasci imati pune ruke posla. 

Katedrala Uzvišenja sv. Križa ima još velikih oštećenja. O njenoj sudbini tek trebati odlučiti. Urušen je strop iznad orgulja i kora, a pukotine su duž mnogih zidova. 

Uklanjanju tornja svjedočio je i premijer Andrej Plenković.

Najčitaniji članci